Санкції на часі. 16.06.2022

Ростислав Павленко

«Рамштайн-3» надав сигнали щодо посилення допомоги Україні. Рашистам дедалі впевненіше вказуватимуть шлях на дно. А тим часом на санкційному фронті розкручується маховик наслідків уже ухвалених рішень.

1. “Газпром” зупиняє експлуатацію ще однієї газотурбіни Siemens на станції Портова і зможе постачати до “Північного потоку” (раніше запущеної «першої» гілки, яку мала посилити «друга») не більше 67 млн кубів на добу.

Обсяг газу, що йде “Північним потоком”, становить 59,1% від потужності трубопроводу і поки що більше не падає, заявив німецький регулятор. Потік газу «Газпрому» до Європи в червні вже впав майже вдвічі порівняно з 2021 роком, і компанія може побити антирекорд за обсягами експорту.

Влада Німеччини пов’язує поведінку «Газпрому» з політичними, а не технологічними причинами. Німецькі політики відчули на практиці те, про що їм українці розповідали роками: для рашистів не існує «економічних» чи «технологічних» питань. Усе використовується для загарбницької війни проти вільного світу.

2. Експорт рашистського газу до країн «далекого зарубіжжя» становив 65,6 млрд куб. м – на 28,9% (на 26,7 млрд куб. м) менше, ніж за той же період 2021 року.

3. За період з 1 по 15 червня видобуток газу на росії впав на 25%. Протягом травня падіння видобутку склало 14%. Падіння буде тривати як через обмеження імпорту запчастин і технологій, так і через «самообмеження» рашистів, які намагаються залякати західних споживачів. Однак останні вчаться жити без рашистських ресурсів. І невдовзі наступні пакети санкцій закріплять це становище.

Тим більше, попит породжує пропозицію і формує найнеймовірніші рішення. Угода ЄС, Ізраїлю і Єгипту про постачання близькосхідного газу в Європу – один з прикладів, яких невдовзі буде чимало. Незамінних не буває, і рашисти у цьому швидко переконаються. Головне – вистояти перші місяці. У вільного світу величезний запас міцності і безмежне поле для маневру. А в рашистів – ні.

4. На росії виник дефіцит комерційних безпілотників.

Ціни на комерційні дрони за останні місяці зросли більш ніж на 30%, а в окремих категоріях – утричі. Це пов’язано як із зупинкою продажів у рф дронів китайської DJI (яка постачала 90% російського ринку “споживчих” дронів), так і з приватними закупівлями для маріонеток з окупованих територій на українському Донбасі.

5. На росії очікується дефіцит будматеріалів.

Половина будматеріалів, які виробляються на росії, залежить від верстатів із Європи та США на 70% і більше.

З 26 найменувань будматеріалів, від цементу до арматури, 11 виявилися залежними від західних верстатів на 100%. Серед них цегла, плитка, керамограніт, сантехнічна кераміка, саморізи, герметики та газобетон. Будівельна хімія залежить від іноземного обладнання на 90%. Мінеральна ізоляція – на 70%.

Далі буде.

Автор