Санкції на часі. 14.06.2022

Ростислав Павленко

Рух рашистської економіки на дно триває.

Вже застосовані санкції обмежують для рашистів можливості скористатися надходженнями від експорту, а нещодавні рішення і наступні пакети мають підірвати вже й сам експорт.

1. ЄС в рамках шостого пакету санкцій проти Росії через війну в Україні відключає від SWIFT ще три російські банки: сбербанк, россєльхозбанк та московський кредитний банк.

У всіх трьох банках зазначили, що операції всередині країни відбуватимуться у штатному режимі, однак «можуть виникнути проблеми з міжнародними переказами».

Раніше через санкції від SWIFT було відключено сім російських банків: втб, “откритіє”, “новікомбанк”, “промсвязьбанк”, “росія”, “совкомбанк” та веб (“внєшекономбанк”).

2. За даними агентства Bloomberg, найбільші американські інвестиційні банки (JPMorgan Chase та Goldman Sachs) зупинили операції із зовнішнього боргу рф.

Причиною стала вказівка американського Мінфіну призупинити усі операції у цій сфері.

Наприкінці травня Мінфін США анонсував відмову від продовження ліцензії, за якою росія обслуговувала свій держборг.

3. The Vanguard Group (велика приватна незалежна інвестиційна компанія) призупинила купівлю російських цінних паперів через їхні внутрішні та зовнішні активні фонди. Також вони активно працюють над подальшим скороченням ризиків у рф та виходом з позицій щодо індексних фондів компанії.

Американський брокер Interactive Brokers заборонив клієнтам із росії та білорусі відкривати нові позиції з цінними паперами Євросоюзу. Обмеження запроваджено у зв’язку із санкціями ЄС.

4. Кінотеатри в російських регіонах скорочують години роботи або функціонують лише у вихідні дні, а деякі об’єкти вже ухвалили рішення про закриття через різке падіння обороту на тлі відсутності голлівудських фільмів.
За оцінкою експертів, до кінця 2022 року збиток галузі становитиме 11,1 млрд рублів.

5. Після квітневого обвального падіння рашистського імпорту падають і показники експорту.

Якщо за квітень, через різке скорочення імпорту, зовнішньоторговельний профіцит сягав $40,2 млрд, а позитивне сальдо платіжного балансу – $37,6 млрд, то вже в травні ці показники становили $17,8 млрд і $14,5 млрд відповідно.

Деякі оглядачі (наприклад, головний економіст Інституту міжнародних фінансів (IIF) Робін Брукс) навіть підозрюють центробанк рф у підробці статистики – мовляв, щоб не спонукати західні країни до запровадження тотального ембарго, на росії приховують справжній рівень доходів від експорту. Але можливе і простіше пояснення: до скорочення надходжень від рашистського експорту призвела сукупна дія вже накладених санкцій.

І далі буде.

Автор