Санкції на часі. 24.05.2022

Ростислав Павленко

Санкції зачепили 20% російського експорту, близько 100 млрд дол. Робота триває.

1. 77% росіян помітили за останній місяць швидке зростання цін на товари та послуги.

2. Казахстан скорочує постачання заліза на російські металургійні заводи.

Найбільший у Казахстані збагачувач залізної руди через санкції скоротив поставки на великий металургійний завод у Сибіру. Соколівсько-Сарибайське гірничо-виробниче об’єднання на півночі Казахстану було основним постачальником руди на Магнітогорський металургійний комбінат до вторгнення рф до України.

З моменту введення санкцій на рахунках “дочок” російських банків у Казахстані заблоковано 9,2 млрд тенге ($21,6 млн за поточним курсом).

3. У квітні-травні в росії держзамовникам не вдалося закупити закордонні вакцини для профілактики цілого ряду захворювань, у тому числі поліомієліту, дифтерії, правця та пневмококової інфекції. Виробники – Sanofi, Pfizer та їхні російські партнери – відмовилися брати участь в аукціонах.

4. Російські виробники кисломолочної продукції повідомили про проблеми у бізнесі – нестачу сировини, оскільки не можна закуповувати закваску в іноземних постачальників. 80% закваски поставляється в рф із Болгарії, Данії, Італії та інших країн.

5. На росії різко збільшився імпорт кнопкових телефонів. У першому кварталі постачання кнопкових телефонів до росії збільшилося на 43% і досягло рівня 2017 року.

Далі буде.

Автор