Війна змінила пріоритети

Ніна Южаніна

Як відомо, у зв’язку з дією в Україні воєнного стану уряд наділений додатковими повноваженнями, а саме — скорочувати (секвеструвати), розподіляти видатки державного бюджету та спрямовувати їх у резервний фонд (Закон України №2098 від 23.02.2022).

Оскільки жодної зведеної інформації щодо здійснених урядом заходів немає, я зібрала інформацію щодо цього питання з постанов Кабінету Міністрів України та інших відкритих джерел.

Отже, на сьогодні видатки за окремими (не пріоритетними під час війни) статтями державного бюджету секвестровані на загальну суму 164 млрд грн.

Видатки з резервного фонду були розподілені за такими напрямами (міністерствами):

✔ Міністерство оборони — 63,04 млрд грн, у тому числі: на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання — 41,4 млрд грн; на забезпечення діяльності Збройних Сил України — 21,32 млрд грн.

✔ Міністерство внутрішніх справ — майже 44,5 млрд грн, в тому числі: на Нацполіцію —15,93 млрд грн, Нацгвардію — 12,75 млрд грн, Держприкордонслужбу — 8,9 млрд грн; сили цивільного захисту — 5,77 млрд грн.

✔ Служба безпеки України — 1,45 млрд грн.

Сподіваюся, що в цих коштах враховані додаткові винагороди відповідно до Постанови КМУ №168 від 28.02.2022 військовослужбовцям ЗСУ до 30 тис. гривень щомісяця, а також додаткові винагороди для осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, в розмірі до 100 тис. гривень щомісяця.

✔ Обласні державні адміністрації — 1 млрд грн, а саме: на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів Житомирської області виділено 100 тис. грн, Київської — 400 тис. грн, Сумської та Чернігівської — по 250 тис. грн.

✔ Міністерство економіки — 23,15 млрд грн, у тому числі 21,9 млрд грн на допомогу найманим працівникам та фізичним особам — підприємцям у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу) за Програмою «єПідтримка».

✔ Міністерство інфраструктури — 18 млрд грн на забезпечення належного функціонування «Укрзалізниці».

✔ Укравтодор — 490 млн грн.

Отже, рішеннями уряду з резервного фонду витрачено 38,4% на оборону, 66,5% на оборону і безпеку разом.

Війна змінила пріоритети, хоча ми про необхідність їх зміни голосно говорили до війни.

Переконана, що навіть під час воєнного стану суспільство повинно бути поінформоване про те, куди витрачаються кошти, і контролювати дії влади.

Автор