Парламент працює! (фото, відео)

Ірина Геращенко

Хороша традиція! Відтепер ВР починає свої засідання з виконання гімну.

24 нардепи Європейська Солідарність – це у відсотках найвища явка серед всіх фракцій.

345 народних депутатів продовжили на місяць воєнний стан.

Одноголосно проголосували за позбавлення депутатських повноважень покидька Киви, який тепер живе у Москві. Ще 4 депутати ОПЗЖ заявили про вихід з фракції.

Прийняли більше 2 десятків законів.

Найважливіше – це зміни до Податкового кодексу, якими спрощується надання благодійної допомоги ЗСУ і теробороні (юрособи звільняються від сплати ЄСВ і ПДФО), додаткові виплати героям, нагородженим державними нагородами, низку бюджетних законів для збільшення фінансування армії та збільшення чисельності Держприкордонслужби.

Парламент працює! І після засідання кожен із нас повернувся до важливих у час війни справ: в тероборону, ЗСУ, до волонтерства, до організації медичної допомоги, до міжнародних переговорів.

Честь – служити народу України!

* * *

Європейська Солідарність майже в повному складі зібралася на сьогоднішнє засідання парламенту.

Петро Порошенко і наша команда підтримали рішення про продовження на місяць воєнного стану, наполягли на тому, аби закон про військових капеланів вступив в дію зараз, а не влітку, і надали податкові пільги тим, хто допомагає ЗСУ!

Також дотиснули: закон про колаборантів підписано. А значить, буде відповідальність!

Все буде Україна!

* * *

Напередодні сьогоднішнього засідання парламенту Європейська Солідарність активно попрацювала над усіма законопроєктами, аби всі вони працювали на обороноздатність, не містили корупційних ризиків та обмежень прав і свобод українців.

Що ж прийняла Рада?

7168 ​Про продовження воєнного стану ще на місяць. ​

7137-Д Зміни до Податкового кодексу на період дії воєнного стану: виведення з-під оподаткування пального, гуманітарної допомоги, а також благодійних виплат військовослужбовцям (включно з ТрО і іншими законно створеними підрозділами), громадянам, безпосередньо задіяним у заходах оборони, та постраждалим від бо​йових дій.

7151 зміни до закону Про статус ветеранів , які врегульовують питання визначення ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України. Структурування закону і уточнення термінів, додавання до ветеранів і прирівняних осіб також добровольців ТрО.

7140-1 Д Про звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми.
Зміни до законодавства, якими звільняються від військової служби окремі категорії військовозобов’язаних із числа осіб з інвалідністю І та ІІ груп, а також тих, які доглядають за особами з інвалідністю І, ІІ груп та недієздатними, чи утримують дітей з інвалідністю, дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

7147 ​Д ​наділили поліцію додатковими повноваженнями, в умовах воєнного стану: щодо військовополонених, забезпечення конвоювання та утримання затриманих осіб, розмінування та допуску поліцейських до проведення спеціальних вибухотехнічних робіт, а також представництва в Міжнародній організації кримінальної поліції – Інтерполі.
Крім того, зміни спрямовані на врегулювання питання збирання біометричних даних осіб, у тому числі шляхом дактилоскопіювання, а також розширення переліку підстав для зупинки поліцейським транспортного засобу та його перевірки, а також перевірки водія та пасажирів.
Крім того, проєктом акта передбачається доповнити Дисциплінарний статут Національної поліції України новим розділом, який визначає особливості проведення в Національній поліції службового розслідування в період дії воєнного стану.

7145 Д Про бойовий імунітет в умовах дії режиму воєнного стану».
Запровадження поняття «бойовий імунітет» для захисту військових від звинувачень: «звільнення військового командування, військовослужбовців, добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України, працівників правоохоронних органів, які відповідно до своїх повноважень беруть участь в обороні держави, від відповідальності, у тому числі кримінальної, за втрати особового складу, бойової техніки чи іншого військового майна, наслідки застосування збройної та іншої сили під час відсічі збройної агресії проти України.

7149 Д Передбачили можливість скасування запобіжного заходу підозрюваному, обвинуваченому, який під час досудового розслідування або судового розгляду тримається під вартою, у разі введення в Україні або окремих її місцевостях (адміністративній території) воєнного стану, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони,для призову такої особи на військову службу під час мобілізації.
Зазначені положення не стосуються осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України, а також тяжких злочинів.

7133 Д Гарантія освітніх послуг, а вчителям/викладачам – на робоче місце, заробітну плату.

6384 ​У ​За відсутності Вищої ради правосуддя перерозподіл видатків здійснюється Державною судовою адміністрацією України.

7143 ​Д ​Про ​стале ​функціонування судової влади в період відсутності Вищої ради правосуддя.

7154 Д Зупиняється вчинення виконавчих дій, стягувачами за якими є Російська Федерація або її громадяни (окрім тих, які на законних засадах перебувають в Україні).

7152 ​Д ​Про можливість зберігати за кордоном резервні копії державних інформаційних ресурсів – протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення чи скасування.

7130 Д Закон про військове капеланство вступає в дію невідкладно, а не з 01.07.22.

7144 Д Екологічний закон. Про можливість цільової мобілізації для потреб цивільного захисту, а також ліквідації наслідків після бойових дій.
NB: автори намагались спочатку вписати у повноваження ВЦА «надання дозволів на користування надрами (крім нафти і газу) відповідно до переліку та порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України, для забезпечення обороноздатності держави, строком не більше одного року», скасувавши відповідні повноваження місцевих рад призупиняються. Але ми ці корупційні норми вичистили.

7161 Д Збільшення чисельності прикордонників до 60000 осіб, у тому числі 52000 військовослужбовців.
В особливий період загальна чисельність Державної прикордонної служби України збільшується на кількість особового складу.

7166 ​Д Спрощення бюджетного процесу, полегшення звітності; визнання допустимою будь-якої державної допомоги.
NB: Автори проекту змін до Бюджетного кодексу пропонували також створити 4 бюджетні фонди (відновлення та трансформації економіки; підтримки малого та середнього бізнесу; обслуговування та погашення державного боргу; відновлення зруйнованого майна та інфраструктури). Однак ці положення, які несуть корупційні ризики, були вилучені.

7167 ​Д ​Щодо приєднання української енергетичної системи до Європейської енергетичної системи.
Другою частиною встановлюється, що, як виняток з положень статті 24-2 Бюджетного кодексу України у 2022 році, кошти державного дорожнього фонду спрямовуються в першу чергу на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою або під державні гарантії, а також на забезпечення потреб сектору оборони.
NB: Автори проекту пропонували спрямувати кошти державного дорожнього фонду «в першу чергу на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою або під державні гарантії, на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, та можуть спрямовуватись на інші цілі виключно після виконання всіх боргових зобов’язань у 2022 році.
Але влаштували скандал, і ці зухвалі положення були вилучені.

7160 Д На період дії воєнного стану не застосовуються основні норми законодавства про працю, натомість умови праці визначаються за трудовим договором.
​ ​
7148 ​Д ​Про ефективність досудового розслідування за “гарячими слідами” та протидії кібератакам.

7157 Д Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Дата початку тимчасової окупації територій, а також їх правовий режим визначається рішенням РНБО.
Натомість забезпечення прав власності, спадковості, економічної діяльності, переміщення товарів на/з тимчасово окупованої території тощо визначаються Кабінетом Міністрів України.
NB: тут нам вдалося збити надмірні повноваження РНБО.
​ ​
7038 Д наша фракція не голосувала за цей закон , бо вважаємо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу може призвести до скорочення видобутку. Ми вважаємо участь у подібних розбірках між олігархами наразі невчасною і недоцільною.