Борги і уряд

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Зеленський нам розповідає, що інформація західних ЗМІ щодо можливості російського наступу руйнує економіку України? Нічого дивного, про те, що в економічних провалах уряду ЗЕкоманда звинуватить Захід, я писав давно. Ви ж розумієте? Спершу ЗЕкоманда зробила збитковими Центренерго, Нафтогаз і Укрзалізницю, зруйнувала стосунки з МВФ, провалила оборонне замовлення та два роки поспіль огидно готувалася до зими, давши можливість ще більше збагачуватися олігархам (Ринату Ахметову у першу чергу), а потім прийшов Захід, посіяв паніку, і все провалилося.

Проте. Де у чому військова загроза ЗЕкоманді сильно допомогла, саме в економічному питанні. Міністерство фінансів, скориставшись панікою серед інвесторів в українську економіку, викупило частину українських боргових зобов’язань по ціні нижче номіналу. Тобто умовно по частині боргів Україна замість позичити 10 грн, а віддати 12, позичила 10 грн, а віддала 7.

Знаєте, я готовий аплодувати міністру Марченку. Я переконаний, що цю операцію ЗЕкоманда запише собі у перемоги. Але мене сильно цікавить кілька запитань.

Розумієте, коли ви у скруті, вам завжди конче потрібні гроші. Живі гроші. В таких випадках і люди, і держави, як правило, залазять у борги, а не віддають їх. А що вийшло у нас?

Уряд в умовах зростання військової загрози якось заощаджує чималу суму грошей як раз тоді, коли ЗСУ пальним забезпечені аж на 30%. А потім, як раз в той момент, коли президент США та прем’єр Британії говорять про високий рівень військової загрози, Мінфін робить так, що тепер у нас боргові зобов’язання по цінах нижче номіналу є, а живих грошей нема.

А якщо Росія таки нападе? Що тоді буде робити уряд? Йому не спадало на думку, що країні, яка сама зламала стосунки з МВФ і яка воює з Росією, позичати грошей ніхто не буде? Той таки Мінфін як раз це відчув щойно, облігацій внутрішньої державної позики він продати зміг лише на 66 мільйонів грн. (попри вищі ставки), а план запозичень за січень уряд виконав аж на 24%.

Якщо російського наступу не буде, рішення викупити боргові зобов’язання було геніальним. Якщо ж наступ буде, це дурість вищої проби.

Через це в мене запитання. Міністр Марченко раптом став неймовірно фартовим, чого раніше за ним не водилося? Чи в уряді щось знають про реальні наміри Кремля? В уряді відають про плани Путіна щось таке, чого не знають ЦРУ і МІ-6? А від кого вони це відають? Не від Єрмака, часом?

 

Колаж © Андрій Калістратенко / ЄП

Автор