Петро Порошенко дав інтерв’ю британському виданню The Times

Порошенко закликав інших членів НАТО брати приклад з Британії та США і дати Україні зброю – The Times

П’ятий Президент Петро Порошенко закликав інших членів НАТО брати приклад з британських та американських постачань зброї. Про це пише британське видання The Times у статті «Україна повинна поводитися як Черчилль, щоб протистояти Росії”, – каже колишній Президент».

Автор статті Ентоні Ллойд нагадує, що Порошенко очолював Україну під час її найгірших років війни з Росією.

«Путін сприймає себе між імператором та Богом», – сказав Порошенко The Times у Києві. «Він думає, що може робити все, що хоче. Він хоче відтворити «другу версію» Радянського Союзу, в якому Україна є лише частиною пазлу, без якої не може існувати мапа».

Пропонуючи поради адміністрації Президента Зеленського, як краще підготувати народ до війни, Порошенко виділив Великобританію, як одного з провідних союзників України, і закликав роздроблену політичну еліту його країни наслідувати приклад коаліції військового часу Черчилля.

«Черчилль – мій приклад у цій ситуації. На початку Другої світової війни він був найактивнішим і критично налаштованим до своїх опонентів, однак він створив уряд національної єдності. Багатьом українським політикам слід дуже уважно вивчити британську історію та врахувати, що Черчилль є надзвичайно популярним в Україні», – сказав Порошенко.

«Зеленський – мій опонент, але Путін – ворог України. Я готовий підставити плече уряду та Президенту, щоб підтримати Україну»,

Британське видання констатує, що за врядування Зеленського Україна виглядає дуже погано підготовленою до війни. Попри щотижневі зростання чисельності російських військ на півночі та сході України – нині на місцях зосереджені близько 70 батальйонних тактичних груп загальною чисельністю понад 127 000 солдат – та формування російських військово-морських сил на півдні, є мізерні свідчення широкомасштабної цивільної підготовки до конфлікту.

Незважаючи на нещодавні поставки легкої протитанкової зброї та протитанкових ракетних комплексів «Джавелін», які Великобританія та США передали Україні, Порошенко відзначив значні прогалини у військовій та цивільній підготовці своєї країни. За його словами, армія, як і раніше, отримує низьку заробітну плату, сили територіальної оборони не підготовлені, а стратегічний резерв збройних сил небоєздатний.

«Солдати на лінії фронту одержують менше, ніж охоронець у супермаркеті. І ми маємо збільшити витрати на організацію сил територіальної оборони, щоб збільшити ціну, яку Путін платитиме за вторгнення. Кожен дім має бути проблемою для російських солдатів», – говорить Порошенко.

Порошенко наголошує – постачання союзниками оборонної зброї в Україну може змінити ціну можливого вторгнення для Росії.

«Маючи унікальний досвід з 2014 року, я можу сказати, що українські солдати можуть творити дива», – сказав він. «Їх краще забезпечити негайно, аніж потім. У 2022 році всі розуміють, що в цій ситуації вони інвестують у свою власну безпеку, а не лише безпеку України. Ніхто не знає, де далі можуть з’явитися російські війська. Гельсінкі, Швеція, Норвегія, Балтика, Україна, Польща, Румунія. Так Путін перевіряє слабкість Заходу. Найкраща відповідь – показати, що Захід сильний і єдиний», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

The Times: справа проти Порошенка може бути політичною вендетою Зеленського

Справа проти Петра Порошенка вкрай політизована і ризикує розколоти країну на тлі безпекової кризи, про це пише британське видання The Times у статті «”Україна повинна поводитися як Черчилль, щоб протистояти Росії”, – каже колишній Президент».

Автор статті Ентоні Ллойд нагадує, що будучи Президентом, Петро Порошенко очолював Україну під час її найгірших років війни з Росією.

«Справа проти нього є вкрай політизованою та ризикує розколоти країну в той час, коли вона знаходиться під загрозою нападу. Втім, у дусі Черчилля, він закликав країну об’єднатися перед обличчям «імперських» амбіцій Москви», – пише видання.

The Times зазначає, що справа проти Порошенка стривожила міжнародну спільноту, яка побоюється, що це може бути політичною вендетою Президента Зеленського.

Американські та європейські дипломати висловили свої занепокоєння з приводу кримінального переслідування людини, яка користується великою повагою за відновлення української армії у перші роки війни. Колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт описав звинувачення проти Порошенка, за які він може отримати до 15-ти років ув’язнення, як «очевидно політичні» і попередив, що ця справа може завдати величезних збитків Україні.

Ця справа розділила і судову систему України. Генеральний прокурор країни ухилилась від підписання підозри Порошенку, а заступник прокурора, який зробив це натомість, був негайно занесений до неофіційного чорного списку Миротворця, будучи звинуваченим у проросійському колабораціонізмі.

Описуючи звинувачення проти нього як «незаконні», Порошенко сказав, що національна єдність необхідна для того, щоб амбіції Президента Путіна були знешкоджені.

«Я не можу сказати, що мені подобається Зеленський. І я впевнений, що не подобаюсь Зеленському. Але це не цікавить український народ. Вони хочуть побачити – коли Путін буде перед нашими дверима – нашу єдність. І зі свого боку я готовий її продемонструвати», – цитує газета Петра Порошенка.

Джерело

Фото © Михайло Палінчак

Автор