19.01.2017. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

19 січня 2017 року агенція Bloomberg зробила свій відомий прогноз щодо грошей різних країн. І гривню назвали, попередньо, найстабільнішою валютою в світі. Раптово міжнародні експерти визнали, що цього року коливання української національної валюти будуть незначними. І хоча інвестування в Україну все ще залишалося, на їхню думку, певною мірою ризикованим, стало очевидно: українська економіка вибралася з того провалля, в яке її загнали послідовно режим Януковича та російські окупанти.

Щоправда, в реальність щоразу погрожували втрутитися сторонні фактори. Пройде пару місяців, і «корисні ідіоти» (а може й зовсім не ідіоти, і цілком свідомо корисні для ворога) розпочнуть «Блокадурку», давши шикарний привід росіянам та їхнім посіпакам на Донбасі остаточно віджати в українських підприємств шахти та іншу індустрію. Це не могло не вдарити по економічній стабільності, в результаті інфляція за 2017-й сягнула 13% замість прогнозованих 10%.

Але навіть попри ці обставини 2017-й запам’ятався українцям як, мабуть, перший стабільний та відносно спокійний рік з початку війни. І це всього-на-всього через якихось півтора роки від найзапекліших боїв на Донбасі, коли саме існування незалежної України було під сумнівом. Через якихось два роки після трикратного падіння гривні. Через якихось півтора роки з найсильнішої після «лихих 90-х» інфляції у 2015-му. За такий невеликий проміжок часу влада зуміла зупинити падіння й обернути його назад.

Економічний блок уряду зробив, здавалося б, неможливе. Знайшов фінансування і для війни, і для миру. І ще трошки більше. А керівництво НБУ зуміло радикально почистити банківську систему, наростити ЗВР удвоє за якийсь рік і вже наприкінці 2016-го зняло більшість валютних обмежень.

Ту владу недоброзичливі громадяни звали «корумпованою». Але чомусь при «корупціонерах» відновлювалася економіка, зростав потік інвестицій, з’являлися нові робочі місця. А при «простих хлопцях із народу» все почало розвалюватись. 2022-й ми зустрічаємо з обіцянками ввести хлібні картки (!) та з армією, перед лицем ворожої навали забезпеченою пальним на 20-30%. І гривню наразі ніхто вже не назве найстабільнішою. Чому ніхто не пояснив, що кінець епохи бідності може стати початком епохи жебрацтва?

Автор