Принцип втручання

Відповідно до принципів поділу державної влади, закріплених у Конституції України (ст. 6), здійснення своїх повноважень органами державної влади має відбуватися у встановлених Конституцією України межах і відповідно до законів України. Однак принципи та конституційні норми не указ для «зеленої влади».

11 лютого 2020 року інтерв’ю президент України Володимир Зеленський пообіцяв у майбутньому «обов’язково» не втручатися в роботу уряду, «не в ручному або телефонному режимі».

Судячи з дій Зеленського, майбутнє так і не настало.

Натомість в реальності уряд перетворено на допоміжний орган Офісу Президента, що має запопадливо виконувати всі його забаганки. Прем’єр фактично не впливає на кадрову політику, не визначає стратегій, не наполягає на дотриманні норм Конституції і цим наразі влаштовує Банкову. Але в разі потреби хоч якось утримати рейтинг, ним так само пожертвують, як і попередником Шмигаля Гончаруком.

Зараз навіть не йде мова про унікальний для України контроль Зеленського за усіма органами влади через наявність формальної монобільшості у парламенті. Зеленський заради дешевого піару постійно втручається у сферу компетенції уряду.

  • «Вовина тисяча» за вакцинацію – остання яскрава ілюстрація такого втручання.

  • Великий піар-проект Зеленського «Велике крадівництво», як і «Велика реконструкція» та ін. йому подібні проекти, також цілком і повністю належать до компетенції уряду.

Але заголовки не лише пересічних ЗМІ, але й офіційного сайту Президента України містять інші докази фактичного втручання Зеленського в роботу уряду у вигляді «постановки завдань». Тобто Офіс Президента України не лише не спростовує порушення норм Конституції та законів України, але й акцентує на ньому увагу.

  • 3 вересня 2020 р. Володимир Зеленський поставив уряду завдання вдосконалити процедуру отримання іноземними ІТ-фахівцями дозволу на імміграцію в Україну.

  • 15 жовтня 2020 р. президент Зеленський публічно підписав указ, яким, серед всього іншого, зобов’язав уряд активізувати діяльність із передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність, хоча у програмі уряду від 12.06.2020 р. вже було задекларовано чітке зобов’язання: «Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність територіальних громад».

  • 11 січня 2021 р. глава держави поставив уряду завдання терміново розв’язати питання з тарифами на газ для населення

  • 18 червня 2021 р. президент Зеленський знову публічно підписав указ, яким, серед всього іншого, зобов’язав уряд опрацювати під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік питання щодо підвищення заробітних плат для лікарів: не менше 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу й не менше 20 тис. грн для лікарського складу.

  • 5 серпня 2021 р. Зеленський поставив завдання уряду надати допомогу Греції в подоланні пожеж, про що сам повідомив у офіційному Твіттері.

  • 17 серпня 2021 р. Зеленський поставив завдання вчасно запустити опалювальний сезон та зберегти низькі тарифи для населення.

  • 11 вересня 2021 р. доручив уряду невідкладно реставрувати костел Св. Миколая.

  • 04 жовтня 2021 р. Зеленський доручив МОЗ та МКІП «краще роз’яснювати людям “плюси” вакцинації».

  • 29 жовтня 2021 р. Президент поставив завдання розробити програму відродження науково-дослідного флоту України, яка включатиме будівництво 36 наукових суден.

3 жовтня 2021 р. Зеленський сам зізнався у численних фактах втручання у роботу уряду. Мовляв, причина його втручань полягає в тому, що «люди приходять на Банкову з проблемами» і вимагають, щоб він їх вирішував. Зеленський пояснив, що у таких випадках викликає до себе відповідного міністра з замами і головами департаментів і «вирішує проблему на місці».

Такий формат взаємодії з урядом був обраний політтехнологами Зеленського за аналогією з ситуацією у Білорусі чи Російській Федерації, де президент відповідно до Конституції наділений набагато ширшими повноваженнями в умовах авторитарного правління. Але Україна – парламентсько-президентська республіка, демократична країна, яка прагне доєднатися до когорти цивілізованих країн, а не автократія.

Таким чином, саме персонально Зеленський має нести юридичну і політичну відповідальність не лише за сферу своєї компетенції, і не лише за порушення конституційного встановленого принципу поділу державної влади та узурпацію влади, але й за всі негативні наслідки роботи його урядів, в діяльність яких він публічно втручається.

Джерело

Автор