Чи відповість бодай на якісь запитання ТСК Безуглої? (відео)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Будете сміятися, але в ОПУ, схоже, реально злякалися виходу розслідування Bellingcat по вагнерівцях. Мар’яна Безугла заявила про оприлюднення результатів розслідування ТСК по вагнерівцях і… (та-дам!) частково по Іловайську.

“Частково по Іловайську” мене зацікавило особливо. Цю частину роботи ТСК Безуглої я слухатиму з особливою цікавістю. Особливо я хочу почути відповіді на запитання:

– Яку мету переслідувала атака на Іловайськ?
– Чому до району Іловайська від початку операції переїхала ставка командувача Сектору Б генерала Хомчака в той час, як боями на інших ділянках Сектору (Ясинувата, ДАП, Старобешеве) керував його заступник Наєв?
– Чи приїздив до штабу Сектору Б 24 серпня командувач Сектору Д генерал Литвин?
– Чи знаходилося угрупування в Іловайську в оточенні 24-го, 25-го і 26-го серпня?

Ну й може Безугла надасть нам нарешті бодай якісь накази штабу АТО наступати на Іловайськ? Бо за 7 років таких наказів не знайшов цілий Бутусов – учасник наради в кабінеті Корбана, де вирішувалося питання атаки на Іловайськ.

У мене ще дуже багато питань. Мені дуже цікаво, ТСК Безуглої відповість бодай на якісь? Чи ми знову почуємо, чому в Іловайську винний Порошенко?

* * *

Я всерйоз вважав, що ТСК нардепа Мар’яни Безуглої побудує свій звіт на тому, “чому в Іловайську винний Порошенко”. Мушу визнати, Безуглу я сильно переоцінив. В реальності її не вистачило навіть на те, аби потворити побрехеньки противників Петра Порошенка. Вона видала речі набагато веселіші.

Мар’яна Безугла заявила, що події під Іловайськом стали негативним фоном для зустрічі президентів Порошенка і Путіна 26 серпня 2014 р. Очевидно, нардеп Безугла досі не відає, що ніякого оточення під Іловайськом на 26 серпня 2014 р. НЕ БУЛО. 26 серпня з Іловайська ще продовжували вивозити поранених і завозити туди забезпечення. Ба більше, 26 серпня з Іловайська виїхали ротна група батальйону “Горинь” і група офіцерів штабу Сектору Б на чолі з полковником Палагнюком.

Повторюю. Вони не з боєм прорвалися. Вони звідти ВИЇХАЛИ. Без опору. Полковник Палагнюк потім забирав у росіян поранених українських вояків після Іловайського бойовища.

Мар’яна Безугла заявила, що Іловайськ був негативним фоном для укладання Мінських угод. Я всерйоз хочу запитати у нардепа Безуглої, а яким фоном для укладання угод були події біля Луганського аеропорту, де в районі Хрящуватої українські військові та добровольці трималися до 28 серпня? А бої в Луганському аеропорту, з якого бійці 80-ї аеромобільної вийшли в ніч з 31 серпня на 1 вересня, вже після Іловайська? Росіяни боялися зайти туди ще три дні…

Нарешті. Мінські угоди були укладені під час засідання Тристоронньої контактної групи 5 вересня 2014 р. Цікаво почути від нардепа Безуглої, який фон для тих подій створював “Рейд помсти”, який як раз здійснювали штурмові групи 79-ї і 95-ї аеромобільних бригад? Може, нардепу Безуглій буде цікаво дізнатися, що того самого 5 вересня штурмові групи двох українських бригад прорвали фронт терористів, пройшли через Кам’янку та Воровське на Комсомольське, звільнили Тельманове, і вже зосередилися для атаки з півночі на Новоазовськ?

Ця інформація їй шаблон не рве?

Нардеп Безугла заявила, що трагедія під Іловайськом сталася тому, що не було впроваджено воєнний стан. Не сумніваюся, в разі впровадження воєнного стану коміку Зеленському довелося б хутко виїжджати з України, бо ігнорувати повістки він більше не зміг би. Проте.

Дивним чином відсутність воєнного стану не завадила ЗСУ та МВС звільнити Маріуполь, Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Костянтинівку, Дружківку, здійснити рейд 95-ї бригади російськими тилами від Дебальцевого до Савур-Могили і на північ – до Лутугиного. Не завадила відсутність воєнного стану організовано вивести українські угрупування від східного кордону – з району Ізварине-Довжанськ. Не завадила вона вийти з Хрящуватого, Лутугиного і Луганського аеропорту.

Чомусь єдине місце, де невпровадження воєнного стану сильно завадило – це там, де діяли підрозділи МВС міністра Авакова (добробати), і де командував генерал Хомчак, піднятий за Зеленського в начальники Генштабу і командувачі ЗСУ. Там, де рішення про операцію приймали в кабінеті Геннадія Корбана за участі журналіста Бутусова.

Але ці деталі ТСК Безуглої не цікавлять. Як не цікавить її, чому в Україні вже померло два “Іловайська” за один день через огидну боротьбу з пандемією КОВІД. Бо мета ТСК Безуглої не правду встановити. Її мета – відвернути увагу від справи “вагнерівців”.

А про цю частину звіту Безуглої я ще напишу.