За рівнем вакцинації Україну обійшли навіть Зімбабве та Екваторіальна Гвінея

Влада України знову посилає суперечливі месиджі українському суспільству щодо перспектив локдауну у зв’язку з епідемією коронавірусу, так і не зробивши висновків з попереднього досвіду.

Українців лякають новим жорстким карантином та обіцяють суттєві обмеження для тих, хто все ще не вакцинувався. Однак влада так і не спромоглася забезпечити належну організацію процесів вакцинації навіть для охочих це зробити.

Міністр охорони здоров’я намагається виправдати своє призначення на посаду, звітуючи про понад 10 мільйонів щеплень проти коронавірусу, які встигли зробити з 24 лютого.

Україна якщо і досягла покращення темпів вакцинації, то лише у порівнянні з попереднім періодом. Щоправда, позначку в 10 млн щеплень (і то включно з однією вакциною) Україна перетнула не через 100 днів перебування Ляшка на своїй посаді, як ним обіцялося, а через 196 днів.

Але у порівнянні з багатьма іншими країнами Україна все ще пасе задніх. Станом на 6.09.2021 в Україні повністю вакциновані неповних 4,4 мільйона людей. А це всього 10,4% населення. Це трохи менше, аніж вакциновано у Екваторіальній Гвінеї та більше на 1,5-2%, аніж в Пакистані та африканській Ботсвані. За рівнем повної вакцинації Україну обійшла навіть Зімбабве (11,37%).

І це точно найнижчий результат в Європі.

Для порівняння станом на 6.09.2021: у Португалії вакциновано двома дозами 77,3% населення, в Іспанії більше 73%, в Ірландії – майже 69%, у Франції – понад 62%, в Німеччині – понад 60%, у Польщі – понад 50%.

Між тим, кількість хворих на COVID-19 в Україні невпинно зростає. 7 вересня  в Україні зафіксували 2 772 нових випадки захворювання на коронавірусну хворобу і 60 летальних випадків внаслідок ускладнень, госпіталізували з COVID-19 чи підозрою на нього 1 017 осіб.

За таких темпів збільшення захворюваності вже наприкінці вересня-у жовтні Україна може перейти до «жовтого» чи «помаранчевого» рівня.

Ще наприкінці серпня Кабінет міністрів вирішив продовжити адаптивний карантин до 1 жовтня у зв’язку зі зростанням кількості госпіталізацій і важких хворих на COVID-19. Кілька днів тому МОЗ звернувся до Кабміну перевести Україну з «зеленого» на «жовтий» рівень епідемічної безпеки і з 13 вересня посилити карантинні обмеження.

В уряді будуть намагатися максимально відтягнути локдаун, або ж придумувати якісь паліативи. Але будь-яке подібне рішення знову відкине країну в економічному розвитку, і без того зупиненому з часів приходу до влади Зеленського та його команди. Не кажучи вже про найважчі втрати – людські смерті, яких можна було би уникнути…

Джерело