Панджшер пав перед талібами

«Талібан» бере під контроль останню афганську провінцію, яку утримували сили опору. Про це інформує Мілітарний.

Як повідомляє міжнародна телекомпанія Al Jazeera, «Талібан» повністю взяв під свій контроль провінцію Панджшер, останню територію в Афганістані, яку утримували сили опору, заявив сьогодні представник радикальної групи.

На знімках у соцмережах у понеділок видно, що таліби стоять біля воріт губернатора провінції Панджшер.

Національний фронт опору (НРФ), сили спротиву «Талібану» у долині Панджшер, пообіцяли продовжувати бойові дії.

У НРФ заявили, що вони присутні на “стратегічних позиціях” по всій долині, додавши, що “боротьба проти талібів та їхніх партнерів триватиме”. Раніше Національний фронт опору визнав, що зазнав значних втрат на полі бою, і закликав до припинення вогню.

До складу Національний фронт опору входять місцеві бійці, віддані Ахмаду Масуду, сину відомого антирадянського та антиталібанського полководця Ахмада Шаха Масуда, а також залишки афганських військових, які відступили до долини Панджшер, приблизно в 125 км на північ від столиці Кабул.

У неділю у своєму твіттері група окремо заявила, що речник Фахім Дашті, відомий афганський журналіст, та генерал Абдул Вудод Зара загинули в останніх боях.

В Національному фронті опору пообіцяли боротися з талібами, але також заявили, що готові вести переговори з групою. Але перший контакт не привів до прориву.

Долина Панджшер славиться тим, що була місцем опору радянським військам у 1980 -х роках та талібам наприкінці 90 -х.

Колишній віце-президент Амрулла Салех, який разом із Ахмадом Масудом перебуває в Панджшері, попередив про гуманітарну кризу, тисячі «переміщених під натиском талібів».

На початку вересня стало відомо, що США відмовилися надавати військову підтримку силам, які ведуть збройну боротьбу проти талібів в Афганістані.

Джерело

 

Петр и Мазепа: «Не верьте пропаганде “Талибана”: в Панджшере заявили, что продолжают сопротивление»

Представители Фронта национального сопротивления Афганистана заявили, что взяли в окружение несколько сотен талибов в долине Панджшера. Они призвали не верить пропаганде «Талибана» о падении последней неподконтрольной провинции – бои продолжаются, и победы пока одерживают бойцы сопротивления.