Українській гривні – 25 років! (фото)

Сьогодні у Києві на Подолі розпочала свою роботу інтерактивна виставка “Музей гривні просто неба”. Її урочисте відкриття пройшло за участю Кирила Шевченка, Голови Національного банку, та Віктора Ющенка, третього Президента України, ексголови НБУ.

“Рівно 25 років тому, 2 вересня 1996 року, народилася сучасна національна валюта – гривня. Ось уже чверть століття гривня – це не тільки грошова одиниця, національна валюта, але й символ нашої держави. І чверть століття Національний банк дбає про розвиток, захист та стабільність гривні. Ми постійно працюємо над оновленням та осучасненням гривні.

Сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління національної валюти з найсучаснішими захисними елементами, ба більше – з українським льоном у складі, – сказав Кирило Шевченко. – У день народження гривні ми хочемо подарувати українцям історію про неї, показати її народження, відродження, сучасність та інноваційність. Тож із нагоди ювілею гривні ми відкриваємо виставку “Музей гривні просто неба” і запрошуємо усіх охочих відвідати нашу експозицію”.

“Музей гривні просто неба” створений Національним банком разом з учасниками фінансового ринку за сприяння Президента України Володимира Зеленського в межах святкування 30 років Незалежності України.

Це 18 інтерактивних стендів про історію гривні, створення сучасної української валюти, готівкову та безготівкову гривню. Виставка працюватиме до 30 вересня. Вхід безкоштовний.

Упродовж цього місяця гіди “Музею грошей” Національного банку проводитимуть безкоштовні екскурсії та квести для відвідувачів. Можна пройти експозицію й самостійно, скориставшись аудіогідом, який озвучили співробітники НБУ. Цікаво буде як дорослим, так і малечі.

Тримайте першу цікаву історію про сучасну гривню.

Вона народилася завдяки грошовій реформі 1996 року, що розпочалася 2 вересня і тривала до 16 вересня. У цей період купонокарбованці обмінювалися на нову грошову одиницю – гривню. З 17 вересня 1996 року гривня стала єдиним законним засобом платежу на всій території України. За ці два тижні 1996 року Національний банк увів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн. Зараз в готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 594 млрд грн.

Аби дізнатися більше, заплануйте свій візит на виставку.

Усі подробиці про “Музей гривні просто неба”, зокрема мапу стендів, розклад безкоштовних екскурсій, знайдете на окремому лендингу.

Джерело