Широкине – це квінтесенція того, що несе «русский мир» (фото, відео)

Ірина Геращенко

В Широкине День Незалежності сприймається інакше, ніж на Хрещатику. Біль. Злість. Скелети будинків, розтрощені вщент вулиці, пляжі, що перетворилися в хащі. Все навколо заміноване.

В Донецькій області 8 населених пунктів поблизу лінії зіткнення не підлягають відновленню. Широкине – один із них. До позицій ворога – від 2 км до 50 м в сусідньому Водяному.

Комбриг 128 бригади Олег Гончарук і заступник командувача ООС генерал Москальов розповіли нам з Іванною Климпуш-Цинцадзе, Марією Іоновою і нашим естонським колегам про новий характер підступності ворога. Скидають міни з безпілотників. Працюють по наших військових снайпером, використовуючи тепловізори навіть вдень, вислідковуючи жертву, застосовують лазерні пристрої для травмування очей наших військових, які ведуть спостереження за противником. І якщо в рядовий склад так званих «рєспублік» зганяють місцевих жителів окупованих територій, то керують їх бригадами кадрові російські військові.

Поблизу Широкиного є камери, встановлені в основному за рахунок волонтерської підтримки. Нашим військовим конче потрібна сучасна система відеоспостереження на всій лінії зіткнення! Така, яку наша команда разом з волонтерами закупили і поставили для 10-ї бригади.

Широкине – це квінтесенція того, що несе «русский мир». Курортне містечко, де до війни проживало більше 1200 жителів, вщент знищене. Ця нижня вуличка поблизу моря – одне з найсильніших моїх потрясінь на початку війни. Сьогодні все навколо ще більше заросло хащами, до будинків не можна наближатися через можливі міни.

Який страшний і емоційний контраст зі звільненим ЗСУ Маріуполем, лише за 15 км від Широкиного. Де будують нові сквери й набережні, а на святкування Дня Незалежності зібралося більше 30 тисяч українців.

Наші естонські колеги були шоковані побаченим. Сподіваюся, ці фото вони покажуть і своїй пані Президенту. А 128 бригада, як і інші бригади ЗСУ, цілком відповідають військам країн-членів НАТО: своєю мужністю, готовністю дати відсіч ворогу!

 

Автор