Литовські прикордонники позбудуться автоматів Калашникова

Литовські прикордонники позбудуться автоматів Калашникова, виготовлених у період з 1957 по 1992 роки. Про це пише Мілітарний з посиланням на LRT.

Анонсувала  заміну міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Перехід на новий тип автоматичної зброї працівниками Державної прикордонної служби після вирішення правових та технічних аспектів.

Проблема не вирішується ось вже 25 років, і ми домовились з міністром національної оборони, що будуть знайдені як правові, так і технічні рішення, і озброєння наших співробітників має бути змінено на сучасне, що відповідають самим високим стандартам, – заявила журналістам міністр.

Основний автомат литовської армії – це німецькі штурмові гвинтівки G36 (Gewehr 36) виробництва компанії Heckler & Koch.

Угоду про придбання підписали у 2007 році, з першими поставками у 2009 році. У 2016 році Міністерство оборони Литви замовило додаткову партію німецьких автоматів .

Першими автоматами у Збройних силах Литви також були автомати Калашникова, отримані від Німеччини.

Потім на озброєння надходили гвинтівки M14 від Сполучених Штатів за програмою військової допомоги, їх кількість називається у 40 тисяч.

Після заміни, автомати Калашникова виводились з експлуатації та передавались на зберігання, певна кількість продовжує використовуватися прикордонною службою.

З початком російської агресії проти України у 2014 році Литва передавала автомати та боєприпаси до них нашій країні.

В одній з таких передач Україні передали понад 7 тисяч автоматів Калашникова, майже 2 мільйони патронів, більше 80 кулеметів, кілька мінометів, протитанкову зброю й іншу військову техніку.

Джерело

Фото з відкритих джерел: Штурмова гвинтівка G36 у литовського військового