Світ 29 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Завершення битви за східний Дамаск у Сирії, ліквідація ісламістів у Лівії, протести у Бразилії, АТО на Філіппінах, дипломатичний скандал з Росією у Молдові, прорив іракських військ до сирійського кордону та багато іншого.

Африка:

– Лівійське ісламістське угруповання «Ансар Аш-Шаріа», пов’язане з «Аль-Каїдою», оголосило про саморозпуск. Причиною стали великі втрати бойовиків та ліквідація їхніх лідерів у боях з підрозділами «Лівійської Національної Армії», якою командує генерал-фельдмаршал Халіфа Хафтар. Він підпорядковується самопроголошеному уряду, який базується в місті Тобрук на сході Лівії. «Ансар Аш-Шаріа» («Прихильники шаріату») була однією з головних ударних сил антиурядових груп під час повстання проти Муаммара Каддафі в 2011 році. Після війни, вони захопили місто Бенгазі. Зараз, ісламістів розгромили, а Бенгазі – під контролем «Лівійської Національної Армії».

Америка:

– Колишній спікер парламенту Канади Ендрю Шир обраний новим лідером Консервативної партії. Таким чином, він стане головним суперником чинного прем’єр-міністра Джастіна Трюдо на виборах 2019 року. Шир переміг на внутрішньопартійному голосуванні із невеликим відривом від свого конкурента – колишнього міністра закордонних справ Максима Берньє. Головним завданням Ендрю Шира стане об’єднання Консервативної партії та розв’язання внутрішніх суперечок.

– Восьмеро людей загинули в результаті стрілянини у штаті Міссісіпі у США. Чоловік застрелив людей у двох містах – Брукхайвені та Бого-Чітто, а потому його затримали в окрузі Лінкольн. Мотив злочину невідомий. Поліція допитує підозрюваного.

– У Бразилії в Ріо-де-Жанейро відбулася масштабна антиурядова демонстрація за участі тисяч людей. Учасники акції протесту вимагали відставки президента Мішеля Темера. Його звинувачують в корупції. Антиурядові виступи у Бразилії тривають на тлі економічної кризи вже два тижні. Влада навіть намагалася вивести на вулиці армію для придушення протестів. Втім, відповідний указ президента скасували через обурення з боку опозиції та правозахисників.

– За даними американських ЗМІ, президент США Дональд Трамп планує скасувати низку указів екс-президента Барака Обами щодо пом’якшення політики стосовно Куби. Проти зміни політики США щодо острова Трамп виступав ще під час передвиборних перегонів. Обама почав змінювати підхід до Куби та скасував частину санкцій проти Гавани у 2015-2016 роках.

Азія:

– Кількість загиблих в результаті бойових дій на півдні Філіппін сягнула 85 осіб. Там триває антитерористична операція проти бойовиків «Ісламської держави», які захопили місто Мараві на острові Мінданао. Філіппінська армія зуміла зачистити від джихадистів західні околиці міста та прорватися всередину. Зараз вони просуваються до міського центру. На вулицях Мараві виявили тіла 19 цивільних, яких розстріляли терористи. За даними Міноборони Філіппін, у боях ліквідували 34 бойовика. Натомість, військові втратили понад 40 осіб. Президент Філіппін Родріго Дутерте закликав терористів здатися. Мараві – це сунітське мусульманське місто із населенням понад 200 тисяч людей. Воно є столицею острова Мінданао. На цій території вже багато років діє терористична організація «Абу Сайяф», яка є відділенням «Ісламської держави» на Філіппінах.

– У Туреччині 154 тисячі людей затримані та перебувають під слідством за підозрою в причетності до невдалої спроби військового перевороту. Такі дані опублікувало Міністерство юстиції країни.

– Норвегія запровадила додаткові санкції проти КНДР у зв’язку з її ракетною та ядерною програмами. Зокрема, офіційний Осло заборонив інвестиційну діяльність у КНДР та заборонив зв’язки з північнокорейськими компаніями.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте закликав антиурядові угруповання в країні приєднатися до урядових військ у боротьбі проти терористів «Ісламської держави», які захопили місто на півдні країни. Зокрема, глава держави пообіцяв повстанцям надати їм роботу в якості військовослужбовців із відповідною заробітною платнею та пільгами. Пропозиція стосується антиурядового ісламістського руху «Національно-визвольний фронт моро» та антиурядового ліворадикального руху «Нова Народна Армія».

Європа:

– СБУ провела обшуки в офісі компанії «Яндекс» в Києві в межах справи про «державну зраду». Російська компанія «Яндекс» та її сервіси – заблоковані на території України від 16 травня. Тоді президент України Петро Порошенко запровадив санкції проти низки російських сервісів, включаючи «ВКонтакте», «Одноклассники», «Mail.ru».

– 11 людей стали жертвами аномального урагану в Москві. Надзвичайно потужний вітер під час дощу виривав з корінням дерева та металеві конструкції. Понад 50 людей зазнали травм.

– Президент РФ Володимир Путін здійснив офіційний візит до Франції, де зустрівся з новим президентом країни Еммануелем Макроном. Обидва провели переговори у Версальському палаці. Обговорили питання ситуації в Сирії, боротьби з тероризмом та ситуації в Україні. Макрон також закликав Путіна вплинути на проблему переслідування представників ЛГБТ-спільноти у Чечні.

– Молдова депортувала п’ятьох російських дипломатів за підозрою у шпигунстві. Серед тих, кого оголосили «персоною нон грата» – помічник військового аташе РФ у Кишиневі Олександр Грудін. Його раніше звинувачували у тому, що він завербував до російських спецслужб члена парламенту Юрія Болбочана, якого заарештували за держраду у березні цього року. Росія розкритикувала рішення Молдови вислати дипломатів. Раніше, таке ж рішення щодо росіян ухвалила Естонія.

Близький Схід:

– Сирійська армія вперше за весь час війни встановила повний контроль над стратегічними східними передмістями Дамаска. Остання група бойовиків антиурядових сил на автобусах виїхала з кварталу Аль-Барза до провінції Ідліб на північ Сирії. Таким чином, сирійські війська вперше офіційно увійшли до району та взяли його під контроль. Евакуація ісламістів – результат угоди між сирійським урядом та бойовиками, якої досягли у кінці квітня. Антиурядові сили погодилися скласти зброю та здати урядовим військам квартал Аль-Барза. В обмін на це, їх евакуювали з Дамаска. Таким чином, вперше з 2011 року урядові війська повернули під контроль східні квартали Аль-Барза, Аль-Кабун і Тішрін. Під контролем ісламістів лишається лише квартал Аль-Джобар.

– Щонайменше 15 цивільних загинули в результаті авіаудару по Старому місту в західному Мосулі в Іраку. Більшість загиблих – жінки та діти. Іракська армія заявила, що повітряний удар здійснили сил Міжнародної коаліції на чолі із США.

– Шиїтські Сили народної мобілізації в Іраку вперше за весь час війни досягли іраксько-сирійського кордону на заході провінції Найнава. Їм вдалося звільнити від терористів «Ісламської держави» прикордонне селище Умм Джаріс. Звідси вони планують запустити операцію із зачистки усього кордону. Головним завданням має стати звільнення міста Аль-Кайм – найбільшого транзитного пункту бойовиків між Іраком та Сирією.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще 17 населених пунктів на сході провінції Алеппо. Зокрема, повернули під контроль уряду залізничну станцію, цукровий завод та стратегічне місто Ваді Аль-Джурайд. У боях загинули десятки бойовиків. Урядові сили намагаються прорватися до головного оплоту терористів у регіоні – міста Аль-Маскана. До нього лишилося 2 км. Наступальна операція сирійських військ проти сил «ІД» на сході Алеппо розпочалася три місяці тому. За цей час, військам вдалося вибити бойовиків з-понад 200 населених пунктів. Понад 2 тисячі терористів ліквідовані.


На фото: сирійський військовослужбовець стоїть серед руїн будинку у передмісті Аль-Кабун на сході Дамаска

Автор