Докази у справі «вагнерівців» продовжують знищувати

Михайло Забродський

Бурхливі пристрасті продовжують вирувати навколо перспектив створення парламентської ТСК по розслідуванню справи “вагнерівців”.

Зокрема однією з нещодавніх пропозицій від фракції правлячої монобільшості є створення такої собі комплексної тимчасово-слідчої комісії. За задумом ініціаторів ця комісія наряду зі справою “вагнерівців” має розслідувати ще низку скандальних інформприводів із інформаційного життя українського суспільства та держави в цілому. Такого роду прийом застосування парламентських практик є нічим іншим як спробою дезавуювати парламентську ініціативу фракцій ЄС і Голос.

По-перше: створення комплексної ТСК не дасть змоги вимагати від її роботи конкретних результатів по кожному з поставлених перед нею питань, адже їх перелік є настільки широким і різноплановим, що така робота дозволить просто “розмити” головне питання, відповіді на яке чекає суспільство.

По-друге: сам склад і профіль цієї комісії викликає серйозний сумнів в її спроможності охопити весь спектр тем розслідувань. Це в свою чергу може призвести до відсутності конкретної відповіді на жодне з них.

По-третє : значний об’єм інформації для опрацювання зазначеною “комплексною” ТСК буде потребувати тривалого періоду часу. Втім будь-яке затягування парламентського розслідування навіть з об’єктивних причин не робить честі і принижує роль парламентського контролю в той час, коли наші співвітчизники і партнери чекають найскорішої відповіді на питання: хто винний.

А між тим сили, які зацікавлені в затягуванні/ускладненні проведення розслідування, не гають часу. Так, зокрема, в рамках здійснення депутатських повноважень, до мене надходить інформація про наміри знищити значну частину документальних доказів з підготовки та проведення спецоперації із затримання членів ПВК Вагнер.

На сьогоднішній день питання можна поставити наступним чином: Хто буде мудрішим і оперативнішим?
Бажаючі заплутати або виключити об’єктивне встановлення істини або небайдужа частина суспільства.