Влада Зеленського не спроможна забезпечити вакциною навіть бажаючих

Вже зараз вакцинуватись готові не менше 16 млн українців (16,63 млн – 40% від 41,59 млн. населення України станом на 1 січня 2021 року). Якби влада спромоглася на бодай мінімальну адекватну інформаційну кампанію, їх би було ще більше. Планом вакцинації передбачено, що вакцину мають отримати близько 20 млн українців.

Рівно місяць тому, 24 лютого, в Україні нарешті почалася вакцинація. За цей час щеплено 137 026 оcіб, або в середньому приблизно 4 893 особи у день. Якщо вакцинація здійснюватиметься такими темпами і далі (ну, хай 5 тис. на день з урахуванням подальшого збільшення досвіду мобільних бригад), для вакцинування 20 млн осіб потрібно буде 4 000 днів або майже 11 років – якщо вакцинувати щодня, без вихідних.

Але це у разі, якщо вакцина взагалі буде. Адже складається ситуація, що влада Зеленського наразі неспроможна забезпечити вакциною навіть лише бажаючих.

МОЗ цього року планує закупити вакцин лише для 3,9 мільйона українців. Інші бюджетні програми МОЗ не передбачають закупівлю вакцини проти Covid-19. Станом на кінець березня в Україну доставили лише 500 тис доз індійської вакцини CoviShield.

У кінці грудня МОЗ (оминаючи ДП «Медзакупівлі») сплатило близько мільярда гривень приватній фірмі «Лекхім» з орбіти колишньої міністерки часів Януковича за постачання китайської вакцини CoronaVac, яка досі не доставлена в Україну.

За останньою інформацією, «Лекхім» планує здійснити поставку першої партії вакцин від Sinovac Biotech 25 березня. Однак довіри до цих слів наразі нема, адже раніше вже анонсувалося, що перша партія цієї вакцини має надійти 15 березня.

У владі також обіцяють першу партію вакцини компанії Pfizer (117 тис. доз), яку Україна може отримати у квітні. Хоча раніше її обіцяли доставити в Україну наприкінці лютого – на початку березня.

У лютому цього року міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив Зеленському, що Україна отримала підтвердження на постачання 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca та Novavax. Тобто ще максимум для 6 млн. українців.

Тим часом, Зеленський заявив, що в Україні подолають епідемію туберкульозу до 2030 року… Краще б мовчав.

Джерело