Світ 3 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Нормалізація стосунків Туреччини та РФ, бої у Нігерії, мародерство у Венесуелі, конституційні баталії в Японії, передвиборна кампанія у Південній Кореї, складні переговори про вихід Британії з ЄС, параліч переговорів по Сирії в Астані та багато іншого.

Африка:

– Верховний лідер терористичної організації «Боко Харам» Абубакар Шекау поранений внаслідок авіаудару нігерійських ВПС на північному сході країни. «Боко Харам» – терористична організація, відділення «Ісламської держави» в Африці, яка діє на територіях Нігерії, Чаду, Камеруну та Нігеру. За останній рік, активізація угруповання пішла на спад через масштабні антитерористичні операції нігерійської армії та так званих «Змішаних регіональних військових сил» Камеруну, Нігерії та Чаду, які зачищали від бойовиків регіон навколо озера Чад. Втім, на тлі очікувань більш жорстких дій від уряду Нігерії, президент країни Мухаммаду Бухарі вже тиждень не з`являвся на публіці. Це знову породило чутки про його поганий стан здоров`я та посилення політичної ваги його віце-президента.

– 18 терористів «Ісламської держави» знищені та 32 затримані на півночі Синайського півострова в Єгипті. Це сталося в результаті спецоперації підрозділів 3-ї польової армії ЗС Єгипту. Протистояння бойовиків сил «ІД» та єгипетських сил безпеки в регіоні триває з 2015 року.

– До Руанди повернули 20 чорних носорогів – представників вимираючого виду. 10 років тому, в країні не залишилося жодного чорного носорога через активність браконьєрів. Зараз, їх популяцію намагаються відродити.

Америка:

– США вдруге за тиждень провели запуск балістичної ракети дальньої дії «Мінітмен-3». Ракету запустили з військової бази «Ванденберг» у Каліфорнії. Запуск здійснили через кілька днів після того, як Північна Корея намагалася запустити власну балістичну ракету. Втім, за словами Пентагону, запуск не пов’язаний з загостренням ситуації на Корейському півострові. Міжконтинентальна балістична ракета «Мінітмен-3» перебуває на озброєнні США з 1970-х років та кілька разів проходила модернізацію.

– У Бразилії співробітники в’язниць під час масової демонстрації в центрі столиці захопили будівлю Міністерства юстиції. Вони вимагають, щоб парламент включив у новий законопроект пенсійної реформи пункти про пільги тим, які працювали у найбільших в’язницях. Обговорення пенсійної реформи розпочалося у парламенті 18 квітня. Її ініціював президент країни Мішель Темер.

– Понад 50 магазинів були розграбовані у Венесуелі на тлі масових антиурядових виступів по всій країні. Мародери напали на торгові точки у Валенсії. Тим часом, в Каракасі поліція знову розігнала акцію протесту проти президента Ніколаса Мадуро. Протистояння між владою та опозицією триває вже 4 тижні на тлі гострої економічної кризи та політичного паралічу.

– У Бразилії суд звільнив з-під варти Жозе Дірсу – колишнього голову адміністрації президента країни, якого засудили до 32 років ув`язнення за звинуваченням у корупції. Його звільнення пов’язано із апеляцією на вирок суду, яку він подав напередодні. Дірсу проходив у справі корупції у державній нафтовій компанії «Petrobras». Його затримали у 2015 році.

Азія:

– Росія і Туреччина домовилися про повне скасування економічних санкцій та відновлення торгівлі. Про це повідомили президенти РФ Володимир Путін та Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час двосторонньої зустрічі у Сочі. Росія також ухвалила рішення інвестувати 22 млрд. доларів в будівництво турецької АЕС «Аккую». Також обидві сторони повідомили, що домовилися про створення в Сирії в провінції Ідліб так званих «зон безпеки», вільних від тероризму та зброї. Що це означає на практиці – поки що невідомо.

– В Японії відзначили 70 років Конституції країни. Іноді її називають «мирною конституцією». Її ухвалили після Другої Світової війни у 1947 році. Вона закладає основи для відмови Японії від створення власної регулярної армії, участі у війнах та демократизації. З моменту схвалення Конституції 1947 року, в неї жодного разу не вносили поправки. В Японії нині тривають дебати щодо доцільності внесення змін до Основного закону. Прем`єр-міністр Японії Сіндзо Абе та його соратники виступають за внесення деяких поправок. Вони зазначають, що Конституція стає неактуальною на тлі змін, що відбуваються у світі. Втім, противники такої ідеї не готові порушити традицію та змінити Основний закон, який слугував країні 70 років.

– Відповідно до останніх соціологічних даних, безперечним фаворитом президентських перегонів у Південній Кореї став колишній лідер Демократичної партії «Тобуро» Мун Чже Ин. Його рейтинг склав 42%. Водночас, рейтинг його головного суперника – представника Народної партії Ан Чхоль Су – обвалився на 13,7% за останні дні і склав 20%. Це сталося через його невдалі виступи на теледебатах, під час яких чимало людей зробили висновок, що він поганий оратор та невпевнена у собі людина. До того ж, він несподівано підтримав розгортання в Південній Кореї американського комплексу ППО «THAAD», хоча раніше виступав проти. Це відвернуло від нього чималу частину електорату.

– Шестеро людей загинули внаслідок нападу смертника на військову колону сил НАТО в Афганістані в Кабулі. Всі загиблі – цивільні. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

Європа:

– Велика Британія відмовляється платити 100 млрд. євро за вихід з ЄС. Про це заявив міністр Сполученого Королівства з питань виходу з Євросоюзу Девід Дейвіс. Він зазначив, що Велика Британія сплатить лише те, що передбачено угодами, а не «те, чого хоче ЄС». Раніше, видання «Financial Times» повідомило, що ціна за «вихід Британії з ЄС» зросла з 40-50 млрд. до майже 100 млрд. євро після того, як країни-члени ЄС зайняли суворішу позицію з цього питання. Зокрема, сума зросла через вимоги Польщі та Франції з приводу виплати сільськогосподарських субсидій країнам ЄС. А Німеччина вимагає відчуження британських активів у банківських депозитах та нерухомості. 100 млрд. євро – це приблизно 4% ВВП Великої Британії. Однак, ця цифра не фігурувала у попередній доповіді представника ЄС Мішеля Барньє щодо «рекомендацій Євросоюзу стосовно виходу Британії з організації».

– Прем`єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила керівників ЄС у тому, що вони тиснуть на Сполучене королівство для того, щоб вплинути на результат парламентських виборів 8 червня. Вона також повідомила, що «європейська преса викривлює інформацію про позицію Британії на переговорах з ЄС» щодо виходу країни зі складу організації.

– Британський студент Деймон Сміт визнаний винним судом Лондона у тому, що він заклав вибухівку у столичному метро з метою здійснення теракту. Це сталося 20 жовтня 2016 року. Для створення саморобної бомби, Сміт скористався інтернет-ресурсами ісламістських екстремістських угруповань. Сам студент заявляв, що це лише «розіграш».

– Інтерпол відмовився оголошувати у розшук колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка за запитом Росії. У Москві заявляли, що переслідують Яценюка за підозрою в тому, що він нібито брав участь у війні в Чечні на боці антиурядових сил на вбив 33 російських військовослужбовців.

– Інтерпол зняв з міжнародного розшуку цілу низку колишніх українських чиновників. Зокрема, організація припинила розшук екс-президента Віктора Януковича, колишнього голову його адміністрації Андрія Клюєва, колишнього депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, екс-міністра вугілля та енергетики Едуарда Ставицького. Генпрокуратура України заявила, що оскаржить рішення Інтерполу.

Близький Схід:

– Сирійська опозиція призупинила свою участь у мирних переговорах по Сирії в Астані у Казахстані. Представники делегації антиурядових сил покинули головну залу засідань. Причиною такого демаршу вони назвали «бомбардування, які тривають в Сирії». При цьому, один з членів делегації Яхья Аль-Аріді заявив, що вони лише призупинили участь, і відновлять її, як тільки ситуація в країні нормалізується. Опозиційну делегацію очолює колишній командир ісламістської коаліції «Армія Ісламу», яку фінансує Саудівська Аравія – Мухаммед Аллюш. Його брат, Захран Аллюш, багато років очолював коаліцію, поки не був убитий сирійською авіацією у 2015 році. Головний бастіон коаліції розташований у регіоні Східна Гута під Дамаском.

– Кількість загиблих внаслідок нападу терористів «Ісламської держави» на табір іракських біженців у Сирії зросла до 46 осіб. Напередодні, бойовики атакували біженців поблизу населеного пункту Раджм Ас-Салібі біля іракського кордону в провінції Дейр-аз-Зор. Біженці намагалися дістатися курдських земель. Терористи завадили їм це зробити та розстріляли їхній табір.

– За даними ЗМІ, лідер радикальної курдської організації «Яструби свободи Курдистану» Хаджи Тюрмак затриманий на півночі Іраку в місті Ербіль в результаті спільної операції турецьких спецслужб та іракських курдів. Організацію підозрюють у скоєнні 59 різноманітних атак і терактів на території Туреччини.

– Арабсько-курдські воєнізовані формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» стратегічне місто Ат-Табка в провінції Ракка на північному сході Сирії. Битва за місто тривала місяць. Ат-Табка – це головний форпост бойовиків «ІД» поблизу їхньої «столиці» – міста Ракка. Його захоплення є кінцевою метою наступальної операції курдів під назвою «Гнів Євфрату», яка розпочалася 6 листопада 2016 року. За даними Пентагону США, у місті Ракка зараз зосереджено 3-4 тисячі терористів «Ісламської держави», які будують там оборонні укріплення.

– Вперше з жовтня 2016 року, до регіону Східна Гута під Дамаском увійшла колона гуманітарного вантажу ООН. Сирійська армія дозволила їм в`їхати. В обмін на це, бойовики коаліції «Армія Ісламу», яка домінує в регіоні, відпустили з полону сотні заручників – представників алавітської меншості, яких викрали ще у 2013-2014 роках. Водночас, у східній Гуті п`ятий день тривають бойові дії між різними блоками ісламістів. Понад 65 людей стали жертвами боїв за останню добу.

– Співробітниця ФБР США Даніела Грін вийшла заміж за терориста «Ісламської держави» в Сирії, якого вона досліджувала. Її направили в Сирію для продовження досліджень та аналізу діяльності організації. Вона втекла з штабу ФБР та приєдналася до терористів. Її новий чоловік – це джихадист німецького походження Деніс Касперт. Раніше, він був реп-співаком на прізвисько «Деззо Дог».


На фото: президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та президент РФ Володимир Путін на переговорах у Сочі

Автор