Ідея завжди перемагає гроші

Володимир Омелян

Одна з ключових причин, чому першим своїм фахом я обрав дипломатію, – це можливість діяти від імені держави на світовій арені. Можливо, така мотивація потребує поглибленого аналізу хорошого психолога 😉 , але мені в студентські часи це видавалося дуже крутою та відповідальною місією.

Проте достатньо швидко я зрозумів, що доводиться представляти не ідеальну потужну державу мрії, а реальну Україну з червоними директорами, олігархами, корупцією і купою проблем. Тому спершу доведеться змінити Україну, щоб нові покоління українських дипломатів змогли вільно в міжнародних переговорах відстоювати українські інтереси, опираючись на сильну позицію Києва.

Від топ-чиновників, насправді, дуже багато залежить.

Коли ти Президент чи Прем’єр-міністр, ти маєш можливість формувати власний порядок денний. Компромісами, без ривків, щоб не спровокувати тектонічні злами – можливо завести корупцію в рамки, щоразу стискаючи їх все сильніше. Фаховими кадровими призначеннями сильних, мотивованих і професійних людей можливо перетворити цілі галузі. Створити додану вартість для країни на місці середньовічних монополій.

Це важко, не супер швидко, але це можливо.

Саме так заходив Ryanair, створювався Дорожній Фонд чи підписувався контракт з GE. Мало хто розумів, яка підготовча робота ведеться, але коли рішення переходило в публічну сторону реалізації, опонентам-корупціонерам пі%B%Fно було боротися, -�незва%B�аючи на всі їх ресурси, вони програвали.

Чи зрозумів Зеленський всю потужність державної машини, на чолі якої він стоїть, коли одним розчерком пера на документі зупинив могутню медіа-імперію і змусив занервувати один із кланів: домовиться чи посадить?
Таким самим розчерком пера можна зупинити корупцію.
Відродити економіку.
Прибрати олігархів.
Призначити професійних людей.
Створити нову Україну.
Так, не за день, але якщо нічого не робити – нічого й не відбудеться.

Так, для цього треба відсунути єрмаків і зробити ставку на середню ланку. Частина з них зрадить, частина провалиться, але більшість піде за лідером і дасть необхідний країні результат.
Бо ідея завжди перемагає гроші.

Так, люди не скажуть дякую за успішні реформи, не встановлять одразу пам’ятник і не купатимуть в оваціях.
Для того, щоб виграти час, а саме можливість розробити і встигнути повністю імплементувати реформу – а це 90% її успіху, потрібно якісно інша комунікація з людьми.

І менделі-подоляки навіть не зрозуміють, про що я.

Сумно, коли твоєю країною керують ідіоти і крадуть найцінніше – час і життя.

Автор