Петро Порошенко на Погоджувальній раді презентував стратегічний план боротьби з епідемією коронавірусу (відео)

 

Петро Порошенко

Сьогодні ми перший раз зустрічаємося у новому році. І мені б дуже хотілося, щоб зміст виступів на Погоджувальній Раді у нас стосувався не лише цього поточного пленарного тижня, а й стратегії дій парламенту в умовах викликів і кризи, у якій опинилася Україна на весь 2021 рік.

В умовах обмеженого часу виступу встиг зупинитися лише на двох: це пандемія і енергетична безпека.

Щодо пандемії: я хотів би нагадати, що рівно рік тому попередній уряд Зеленського розпродав за безцінь усі засоби захисту, залишивши людей абсолютно без масок та інших засобів захисту, що спричинило дуже серйозні наслідки.

Пізніше ми мали ще одну жахливу ситуацію, коли кошти, які парламент погодив спрямувати у ковідний фонд, забрані у місцевого самоврядування, культури, науки, лежали мертвим вантажем замість того, щоб бути спрямованими на закупівлю тестів, вакцин, кисню і обладнання для лікарень.

Життям скількох людей заплатила Україна за подібну злочинну бездіяльність Зеленського і його урядів?

Рік тому нас проінформували, що країна має десятки мільйонів тестів. Ми були обдурені. Це була брехня. Влада України і досі фальсифікує статистику за рахунок обмеження тестування.

Нещодавно була оприлюднена переписка Офісу президента з МЗС, яка свідчить, що у травні минулого року Європейський Союз пропонував Україні взяти участь у фінансуванні шляхом невеликого внеску у закупівлі вакцин. І, оскільки цій владі потрібно було спрямовувати кошти на «Велике крадівництво» з відкатами, закупівля вакцин не була профінансована.

І сьогодні Україна залишилася серед країн, які так і не розпочали вакцинацію. Відповіді на питання ми не отримали. І тому принципова позиція — це стратегія подолання пандемії.

✅ Тотальне тестування. Починаючи від Верховної Ради, де перехворіло багато депутатів, до будь-якого підприємства, де було зроблене тотальне тестування, кількість тих, хто перехворів, складає 30-40%. Це тільки ті, хто перехворів всередині країни. У нас має бути інша стратегія і щодо вакцинації, і щодо інших речей.

✅ Ефективний моніторинг захворілих, безкоштовні ліки, безкоштовні ліжка, забезпечені киснем.

✅ До вересня вакцинація має бути завершена з урахуванням скорочення кількості тих, хто потребує вакцинації, бо ті, хто перехворів, мають антитіла. Зараз Уряд має забезпечити якомога швидший початок вакцинації безпечним лікарським препаратом.

✅ Ми маємо так само, як ми робили із «Доступними ліками», обмежити максимальну ціну на тести, обмежити максимальну ціну на ліки, або для тих, кому гарантоване лікування, мають бути зроблені відповідні обмеження.

Я твердо переконаний, що ми маємо зберегти транспарентність і запровадити кримінальну відповідальність за порушення черг і починати вакцинацію лише з груп ризику.

І ще одне питання, яке я порушив на Погоджувальній Раді, — це питання тарифів та енергетичної безпеки. Ми дійсно хотіли би почути від прем’єр-міністра, що ми не будемо купувати газ у Росії, що ми не будемо купувати електроенергію через злочинні схеми від Білорусі та Росії, що ми збільшимо субсидії і розглянемо ті законопроекти, які Європейська Солідарність внесла на розгляд порядку денного на цьому тижні.