«Європейська Солідарність» вимагає негайно збільшити в бюджеті видатки на субсидії

«Європейська Солідарність» вимагає негайно збільшити видатки на субсидії, передбачені в бюджеті на 2021 рік, у зв’язку з невмотивованим підвищенням цін на газ.

За іронією долі точнісінько рік тому Зеленський пообіцяв зменшити тарифи вдвічі, натомість їх підвищив. Як справжній господар свого слова, «сам дав – сам забрав». В той же час уряд Зеленського скоротив видатки на субсидії, які є дієвим механізмом соціального захисту незаможних громадян від ринкових тарифів. Порівняно з 2018 роком обсяг субсидій зменшився майже удвічі. Його урізали з 71 млрд грн до 36,5 млрд грн.

Видатки на субсидії можуть падати лише у двох випадках: або при зниженні цін на енергоносії, або при зростанні доходів громадян. У Зеленського все з точністю до навпаки. Доходи громадян він обвалив своєю бездарною економічною політикою, а тарифи підвищив явно в інтересах відомого газовидобувача і вигодонабувача Коломойського.

Перше, що ми вимагаємо зробити у цій ситуації – збільшити видатки на субсидії та ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету вже на першому в цьому році засіданні Верховної Ради.

Дуже складна тарифна реформа 2014-17 років, яку впроваджували уряди Яценюка та Гройсмана, була частиною боротьби за енергетичну незалежність від Росії, і ми важкою ціною «зіскочили» з російської газової голки.

У «Європейській Солідарності» не виключають, що теперішнє невмотивоване підвищення ціни на газ є частиною багатоходівки, в якій російська агентура спробує повернути Україну в енергетичну кабалу до Москви. Недарма п’ята колона вже домовляється про нібито знижку на нібито дешевий російський газ. Досвід вчить: це закінчується ще гірше, ніж дешевий сир у мишоловці – російськими танками на вулицях українських міст.

Джерело


Ірина Геращенко

Весною 19-го я проїхала пів України в рамках передвиборчого агітаційного туру. Це були важкі зустрічі, люди, отруєні телевізором, повторювали про «бариг, ліпецкую фабріку, вбитого брата» і іншу маячню. Але відкрите спілкування, чесна розмова на важкі теми війни і миру, економіки в умовах російської агресії змінювала градус дискусії в найважчих аудиторіях. Люди визнавали зміни в Армії, зростання авторитету України в світі.

Найпроблемніший момент, який залишався болючим для всіх аудиторій, – тарифи. Й навіть попри широку програму субсидій люди були озлоблені зростанням цін, нарікали, що не голосуватимуть за Порошенка, бо Зеленський пообіцяв вдвічі зменшити комуналку, взагалі, доплачувати за газ. Передвиборче підняття урядом тарифів вартувало нашій команді суттєвих відсотків рейтингу.

Зараз маємо дві аномально теплі зими, найнижчі світові ціни на енергоресурси, закриті школи та інші соціальні об’єкти, що також дає значну економію газу і електроенергії. І при цьому неадекватне зростання тарифів на фоні заморожених зарплат і пенсій, стагнації економіки, соціальної та економічної кризи. На фоні кричуще великих прибутків олігархів, яким належать сьогодні обленерго, неадекватно високих зарплат топ-менеджменту газових кампаній. На фоні суттєвого зменшення видатків на субсидії в бюджеті на 21 рік. Й, головне, на фоні ключової передвиборчої обіцянки Зеленського – знизити тарифи. Слуги ще примудрилися протягти поправки про закупівлю електроенергії в РФ і Білорусі, фінансуючи їх економіки.

Показово, що зелена команда жуликів піднімає тарифи відразу після місцевих виборів. Бо якби вони сказали про свої плани під час кампанії, очевидно, не отримали б жодного депутата.

Уряд і місцеві органи влади мають діяти негайно. Перевірити обґрунтованість тарифів і надприбутків енерго- та газових компаній, переглянути програму субсидій для незахищених і негайно подати зміни до бюджету, й перестати загравати з олігархами за їх телевізійну лояльність та інші корупційні пряники.

Автор