Наццентр кібербезпеки попереджає про підвищений рівень кіберзагроз через кібератаку на FireEye

Провідна американська компанія FireEye, що спеціалізується на кібербезпеці, за повідомленням її керівника, зазнала потужної кібератаки. Внаслідок атаки були викрадені цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці Red Team раніше виявляли уразливості в системах захисту інших компаній і урядів.

Наявні дані щодо атаки передані для розслідування в ФБР та ряду ключових партнерів компанії, також опубліковано індикатори, за допомогою яких можна виявляти ознаки використання викрадених інструментів (доступні за посиланням).

За повідомленням FireEye, викрадені інструменти варіюються від простих скриптів для автоматизації збору даних про ціль до цілих фреймворків, аналогічних засобам CobaltStrike і Metasploit, і не містять експлойтів нульового дня. Вони зазвичай використовуються для активної перевірки стану безпеки мереж та імітації кібератак під час проведення кібернавчань.

Такий інструментарій може бути використаний для втручання в мережі та інформаційні системи та за певних умов бути використаний в якості кіберзброї.

За даними FireEye характер злому вказує про високу ймовірність причетності до цієї кібератаки спецслужб Російської Федерації.

Зважаючи на зростаючу кількість інцидентів, що ми фіксуємо, це сигналізує про збільшення рівня кіберзагрози для українських інформаційних систем, особливо перед новорічними святами та імовірним введенням обмежень через карантинні заходи.

НКЦК разом з основними суб’єктами кібербезпеки здійснюють інформування органів державної влади та об’єктів критичної інфраструктури про способи виявлення та протидії викраденому інструментарію FireEye.

У разі виявлення кіберінцидентів чи ознак кібератаки просимо одразу повідомляти про це нам: report@ncscc.gov.ua

Джерело