Параліч держави. Беззаконня. Війна всіх з усіма

Костюк Олександр

Чи не є хороводи Єрмака-Портнова з підтанцьовками Шабуніних з Парасюками спробою паралізувати Конституційний Суд України на невизначений час шляхом повного розпуску «по Зеленському» (тоді до обрання нових суддів КС буде просто відсутній як державна інституція) або шляхом «добровільної відставки» по версії фракції СН, або шляхом кворуму «17 з 18», що в м’якій формі означає те саме, тому що зараз 3 суддів немає. І їх обрання можна саботувати досить довго.

Але насправді це паралізує всю державу.

Тому що КС – це така ж базова інституція як Президент і ВР, без якої функціонування держави є неможливим. У разі відставки (імпічменту, смерті) Президента його обов’язки одразу бере на себе спікер. У разі розпуску ВР старий склад ВР працює до складання присяги новообраним складом ВР. А от по КС такої норми немає, я не знайшов. В Законі про КСУ є лише призначення нового судді (у випадку припинення повноваження одного з суддів) Президентом, ВР чи з’їздом суддів протягом… 3 місяців. Варіант повної відставки КСУ там навіть не передбачено.

Тобто протягом 3 місяців (мінімум) держава Україна буде без базового інституту? Так це паралізує державу. А кворум Голосу «17 з 18» взагалі дозволить затягнути цей процес скільки завгодно довго. Тобто за умов повного розпуску КС, добровільної відставки або от такого кворуму на невизначений час буде блокована держава.

Наприклад, СН, об’єднавшись з ОПЗЖ зможуть прийняти більшістю в 226 голосів будь-який антиконституційний закон. Про федералізацію України або вибори на Донбасі без виведення військ РФ. Призначити будь-який «референдум». Зупинити це законним шляхом буде неможливо. В нормальній ситуації 45 притомних депутатів звертаються в КС. І КС зупиняє явно антиконституційні рішення. Очевидно проти Конституції КС не піде. Але КС немає, його розпущено. А вибори – дуже довгий процес. Або його роботу заблоковано нереальним кворумом (17 з 18) і саботажем виборів суддів (зараз не вистачає 3-х) на невизначений час. Що далі? Одна політсила протискає закон силовим способом. Іншій що, братися до зброї?

Другий приклад: будь який, навіть правильний закон. 45 депутатів заявляють про намір його оскаржити в КС. А КС заблоковано. Що далі?
В разі блокування КС тим чи іншим способом ЗАКОННИЙ шлях неможливий. Що тоді? Розкол суспільства.

Параліч держави. Беззаконня. Війна всіх з усіма.

Автор