Рада заборонила депутатам брати родичів у помічники (відео)

Депутати від партії Зеленського «Слуга народу» з першого дня своїх повноважень почали влаштовувати на роботу до Верховної Ради України своїх родичів. Про це заявила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар.

Вона зазначила, що це спонукало її разом з колегами розробити законопроект про заборону депутатам влаштовувати на роботу помічниками своїх родичів. Коментуючи резонансне розслідування програми «Схеми» про розквіт «кумівства» серед «Слуг»,  вона наголосила – законопроект монобільшість не виносила на голосування до тих пір, поки журналісти не почали своє розслідування.

«Ідея закону виникла тому, що ми побачили, що наші «зелені» колеги – вони зелені у своїй свідомості. Вони, прийшовши у парламент, першою справою почали влаштовувати своїх родичів на посади своїх помічників. Було відчуття, що це набуває тотального і масового характеру», – розповіла Вікторія Сюмар.

Депутатка зазначила, що як член комітету з питань антикорупційної політики запропонувала ідею ухвалити відповідний закон своїм колегам і був зареєстрований цей законопроект. «Був позитивний висновок антикорупційного комітету про те, що законопроект потрібно приймати, але його не виносили на засідання парламенту».

За словами Вікторії Сюмар, законопроект більше року не виносився на голосування у сесійну залу. Інтерес до нього виник саме завдяки розслідуванню програми «Схеми» на радіо «Свобода», присвяченому темі працевлаштування депутатами своїх родичів у помічник. Він дуже несподівано з’явився у порядку денному.

«Очевидно, що спікер Дмитро Разумков хотів позбутися такої ганьби парламентаризму, як такий суцільний непотизм і кумівство, і поставив його на голосування», – вважає Сюмар.

«Мені здається що це вкрай важливе питання, бо це питання довіри до парламенту загалом. «Слуги» сьогодні вбивали довіру до того, що робить депутат. І коли вони йшли з ідеєю, що вони будуть «суцільно новими» – не будуть користуватися благами, різними державними дачами, різними кортежами, то ми побачили все абсолютно навпаки. Ми якраз побачили максимальне використання і автопарку Верховної Ради, і президентської резиденції», – зазначила представниця «Європейської Солідарності».

«Народні депутати нічим не відрізняються від міністрів, голів обласних державних адміністрацій та інших чиновників, і очевидно мають зі своїми дружинами-чоловіками жити вдома, а не проводити таку дуже активну громадсько-політичну роботу. Тому що все це має всі ознаки лобізму і корупції», – наголошує Сюмар.

«Ми сьогодні побачили, що «зелена» команда – це найбільший розквіт корупції і найбільший розквіт олігархічного впливу в Україні», – резюмує Вікторія Сюмар.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко додала: «Дійсно депутати залишалися тією єдиною кастою, яка мала право брати найближчих родичів саме в штат. Це абсолютно ненормально, коли депутат отримує достатньо високу зарплату та ще й родичів своїх бере до себе на зарплату. Абсолютно невідомо як, і не можливо перевірити, а що ж ці родичі роблять. Чи вони дійсно вміють готувати законопроекти, чи якісь запити, доповідь, аналітику. Чи просто числяться на роботі, трудова книжка лежить в хорошому місці, буде написано: «помічник народного депутата України», місце роботи – Верховна Рада України. Тому ми дуже раді, що це зупинили».

Джерело

 

Карикатура © Євген Кран