Центренерго почало купувати вугілля за формулою Роттердам+ (відео)

Медіація завершена: Робота вугільних об’єднань буде відновлена разом із постачанням українського вугілля на “Центренерго”

Міністерство енергетики за дорученням Президента України Володимира Зеленського завершило медіацію між представниками вуглевидобувних підприємств та ПАТ «Центренерго». Результатом складних перемовин стало укладання контракту щодо відновлення постачання українського вугілля на ТЕС державної генеруючої компанії ПАТ «Центренерго».

Задля відновлення роботи державних і приватних шахт, а також своєчасного розрахунку за вугілля з боку «Центренерго» за сприянням міністерства були залучені державні банки «Укргазбанк» та «Ощадбанк».
Сторони досягли попередніх домовленостей щодо відкриття кредитної лінії для ПАТ «Центренерго».

Отримання кредитних коштів дозволить ПАТ «Центренерго» розширити закупівлі вітчизняного вугілля. Відповідно, шахти, що зараз перебувають у вимушеному простої, відновлять видобуток, а гірники зможуть повернутися до роботи. Гарантії відновлення роботи держшахтами були отримані від вуглевидобувних підприємств.

«Міністерство енергетики в межах своїх повноважень доклало максимум зусиль до відновлення робити українськими шахтарями. Ми очікуємо запуск великих вуглевидобувних об’єднань вже з понеділка. Поточна ситуація ще раз переконала нас в необхідності комплексного та системного вирішення проблем енергетичної галузі. Подальші зусилля міністерства будуть спрямовані на доопрацювання чинної моделі ринку електроенергії, викривлення якої призвели до кризи, у тому числі, для вітчизняних гірників», – прокоментувала досягнуті угоди в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.

Нагадаємо, 7 та 8 липня у Міністерстві енергетики на виконання доручення Президента України відбулись наради щодо сталого забезпечення енергогенеруючих підприємств вугільною продукцією вітчизняного виробництва та відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої. 17 червня Кабінет Міністрів, за ініціативи Міненерго, прийняв рішення щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на тепловій генерації.

Джерело

 

ПАТ “Центренерго” та ДТЕК погодили умови постачання вугілля

 

ПАТ “Центренерго” погодило з компанією ДТЕК умови договору на постачання вугілля вітчизняного виробництва для теплових електростанцій.

За умовами договору приватна компанія ДТЕК буде відвантажувати державній “Центренерго” вугілля з відтермінуванням оплати на прийнятних для обох сторін умовах.

Зазначимо, що початкова пропозиція компанії ДТЕК передбачала здійснення 100% попередньої оплати, проте такі умови могли створити загрозу фінансовій стійкості “Центренерго”, тому товариство наполягло на закріпленні положення щодо відстрочки платежів.

Нагадаємо, що переговори щодо укладання угоди між “Центренерго” та компанією ДТЕК почалися після доручення в. о. міністра енергетики Ольги Буславець розглянути можливість закупівлі енергетичного вугілля у вітчизняних виробників.

Початкова пропозиція, надана компанією “Д.Трейдинг” містила положення, неприйнятні для “Центренерго”, зокрема щодо здійснення 100% попередньої оплати та постачання більших обсягів вугілля, ніж потребує “Центренерго”.

У ході перемовин ці питання було погоджено, а за їх результатом укладено угоду на ринкових умовах, що є прийнятними для обох сторін. Про результати перемовин було проінформовано міністерство енергетики.

“Нам зателефонували представники ДТЕК та привітали з укладанням угоди. Це були насичені та складні перемовини, та нам вдалося відстояти інтереси держави та укласти угоду на основі тих положень, що були принципово важливими для “Центренерго”, – зазначив в.о. генерального директора “Центренерго” Олександр Корчинський.

Зазначимо, що постачання вугілля для “Центренерго” з державних вугільних шахт здійснюється на умовах післяоплати. Станом на 10 липня за постачання вугілля сплачено 103 млн грн з передбачених у липні 120 млн грн.

Джерело