ПреЗЕдент і танкер

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Подивився нараду Зеленського через танкер «Delfi», що лежить біля Одеси. Виглядало це так: «Ви знімете танкер до 20 липня? – А от у нас розрахунки, от плани, от графіки./ Вам що заважало зняти раніше? – Так у судна є власник, за законом потрібно узгодження, ми думали його порізати, але екологи заборонили./ Чому судно не порізали? – Так це танкер, там ще є нафта, якщо вона запалає, тут горітиме все, ми ж не можемо допустити?!/ Ні, ні в якому разі, але до 20 липня ви ж судно приберете? – Як підрядник ми вже зробили це, це і це, треба ще це і це, але не певне, що знімемо вчасно, бо от і от./ Да Бог з ним, коли знімете, тоді знімете – ви тільки зніміть!»

Насолодився! Просто злорадство відчуваю.

Висновок перший. Чиновники навчилися відповідати на пацанське бурування Зеленського. Ні, вони його не посилають – поки що. Вони просто з глибоким пофігізмом у голосі розповідають преЗЕденту, як і що відбувається насправді. Приблизно так само я колись на заводі начальнику розповідав, мовляв, я скажу, а там хай звільняють, і самі довбаються. Зеленський на цьому тлі тухне. Він не профі – сказати предметно йому нічого. І вже повірте, чиновники це дуже гарно бачать.

Висновок другий. Хочеться тикати це відео кожній всепропадлі в самісіньке рило. Жеріть, зарази! Кожну фразу жеріть. Так, існують закони, які передбачають процедуру, і жоден керівник її не порушить, бо інакше сяде. Так, існують служби без узгодження з якими ви роботу не виконаєте, бо знову таки інакше вас садити доведеться. Бо якщо станеться аварія і травмуються/загинуть люди/буде завдано шкоди, відповісте ви. Є, нарешті, технологія виконання робіт, яку не перестрибнеш. Бо інакше проблем матимеш ще більші, ніж маєш зараз. Ви ніколи не бачили, як бригада хотіла прискорити ремонт гідропреса і в результаті його спалила до невідновлення? Я бачив. І кожен інженер-виробничник такі випадки знає десятками.

Та аби все це знати, треба закінчити виш, пропрацювати років 20 на виробництві, покерувати людьми, навчитися передбачати нюанси… А це важко, знаєте. Набагато легше по-простому. Як Соболєв, Семенченко або Найєм. Гучніше заволати: «Зрада! Що вони робили весь цей час?! Чому Україна – ще не Європа?! Ба-а-а-ариги!» Язиком плескати – не мішки тягати, знову таки, кожен виробничник вам розповість.

І третє. Знаєте, я зрозумів, чому чиновників спершу так шокував пацанський гонор Зеленського, – вони відвикли, аби з ними спілкувалися як з бидлом. Очевидно, в часи Порошенка спілкування з ними було як у великій корпорації – означ проблему, надай план виконання, назви терміни, подумай, чи можна швидше, узгодили, – іди виконуй. Не виконаєш – підеш у відставку, але без істерик на камери. Пацанське бикування зеленого шоумена їх, звісно, вразило, бо так на горло справи не роблять. Але, не переймайтеся, чиновники швидко пригадали всі навички часів совка і з ЗЕ спілкуються, як кожен підлеглий спілкується з кожним керівничком невеликого розуму і нереальних понтів. Вони його садять на дупу аргументами. І з таким же пофігістичним спокоєм заряджають йому туфту, вже повірте.

І ще. А Зеленський же справді – профан. Повний! Чорт з ним, він не знає, як аварійні судна знімати зі скель. Він не вміє керувати. Так, керівник не може знати всього, але майстрам у перший рік роботи на заводі в голови вбивають – не знаєш чогось сам, знайди людину, яка вміє, відправ виконувати і мотивуй. Очевидно, Порошенко саме так і робив – він власник великого прибуткового бізнесу, який прибутковим став тому, що ним керував Порошенко. Зеленський так не вміє. Він ніколи прибутковим бізнесом не керував, прибутковість ТБ напряму залежить від того, скільки грошей вкачав у певний канал його власник. Зеленський лізе туди, де ні чорта не розуміє, а коли йому починають розповідати деталі – він нудиться і дурнувато хлопає очима.

Вовчка, дилетант ти наш… Комік з популярного шоу… Якого біса ти поліз туди, де ти туман вісімнадцятий? Відповідати ж доведеться. Навіть не сумнівайся.

Автор