Світ 9 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Битва за Аль-Баб у Сирії, голод у Нігерії, закриття табору в Кенії, новий генпрокурор США, перша подорож директора ЦРУ, навала сарани в Болівії, відставка в Румунії та багато іншого.

Африка:

– Верховний суд Кенії заблокував намір уряду закрити найбільший у світі табір біженців «Дабааб». Суддя постановив, що це рішення влади є дискримінаційним і таким, що порушує норми міжнародного права. Раніше, Кенія оголосила про намір виселити 260 тисяч сомалійських біженців назад додому, а табір – закрити. Мотивували це загрозами національній безпеці. Міністерство юстиції країни вже оскаржило судову постанову.

– Новий президент Гамбії Адама Берроу заявив, що має намір повернути членство країни у Міжнародному кримінальному суді. У 2016 році країна вийшла з-під юрисдикції суду услід за Угандою, мотивуючи це «упередженим ставленням суду до африканців».

– 120 тисяч мешканців північно-східних регіонів Нігерії перебувають на межі голоду. Такі дані оприлюднила ООН. За їх повідомленням, сотні людей помирають від голоду через діяльність терористів «Боко Харам». Найбільше голод вразив штат Борно. Саме з нього розпочалася терористична активність «Боко Харам» у 2009 році. Згодом, конфлікт зачепив й сусідні Камерун, Чад та Нігер.

– Криваві збройні зіткнення відбулися у лівійському місті Тріполі між антиурядовими угрупованнями та силами, лояльними уряду національної єдності.

Америка:

– Сенат США схвалив кандидатуру Джеффа Сешнса на посаду нового генпрокурора США. Його номінував президент Дональд Трамп. «За» Сешнса проголосували 52 сенатори, «проти» – 47. Новий генпрокурор є близьким та давнім соратником глави держави. Також він відомий тим, що його неодноразово звинувачували у расизмі. А у 1986 році його відмовилися призначати на посаду прокурора Вашингтона через «расистські висловлювання на адресу чорношкірих». Лідер організації «Ку-Клукс-Клан» Девід Дьюк публічно привітав призначення Сешнса генпрокурором.

– Новий директор ЦРУ США Майкл Помпео вирушив з візитом до Туреччини, де планує обговорити ситуацію в Сирії та боротьбу з терористами «Ісламської держави». Це перша зарубіжна подорож Помпео.

– Болівія оголосила надзвичайний стан через навалу сарани на найбільший сільськогосподарський регіон країни. Понад тисяча гектарів полів кукурудзи, сорго та фасолі знищені. Нині сарана за 30 кілометрів від міста Санта-Крус. Цей регіон забезпечує країну 80% усіх сільськогосподарських потреб.

– Кандидат у президенти Еквадору від опозиційної правої партії «Creo-Suma» Гільєрмо Лассо заявив, що у разі перемоги на виборах, має намір виселити засновника сайту «Wikileaks» Джуліана Ассанжа з посольства Еквадору в Лондоні, де він проживає з 2012 року, отримавши політичний притулок.

– Президент США Дональд Трамп написав листа лідеру КНР Сі Цзіньпіню, в якому подякував за привітання з інавгурацією та висловив сподівання на «конструктивний діалог». Це перший контакт американського лідера з китайською владою. Також це вперше, коли Трамп дружньо звертається до Китаю після серії випадів на його адресу у галузях торгівлі та кібератак.

Азія:

– Міжнародний комітет Червоного Хреста призупинив всі свої гуманітарні операції на території Афганістану через загибель своїх співробітників внаслідок нападу терористів. Напередодні, у північній провінції Джаузджан бойовики «Ісламської держави» застрелили шістьох співробітників організації, коли ті доставляли гуманітарну допомогу до гірських селищ, які постраждали від снігопаду.

Європа:

– У Франції на АЕС «Фламанвіль» стався вибух у машинному відділенні. Кілька людей постраждали. Місцева влада повідомила, що загрози радіоактивного викиду немає.

– Легендарний радянський та український воротар «Динамо» Віктор Чанов помер, впавши з висоти на землю. Поліція відкрила кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство». Хоча раніше, родичі Чанова спростовували інформацію, що його нібито побили, і це стало причиною смерті.

– Міністр юстиції Румунії Флорін Йордаке пішов у відставку під тиском масових протестів в центрі Бухареста. Саме Йордаке був ініціатором внесення скандальних поправок до кримінального кодексу, які призвели до багатотисячних антиурядових виступів. Вони передбачали оголошення амністії для корумпованих чиновників, в тому числі колишніх функціонерів керівної Соціал-демократичної партії. У Румунії протести тривають, учасники вимагають відставки всього уряду. Напередодні, парламент провалив голосування за вотум недовіри Кабміну.

– Кримінальна поліція Австрії провела обшуки у приміщеннях національної збірної Казахстану з біатлону в містечку Хохфільцен, де має розпочатися чемпіонат світу з біатлону. Поліція підозрює, що спортсмени приймають заборонені допінг-препарати.

– Міністерство юстиції України повідомило, що екс-президент Віктор Янукович заздалегідь знав про намір РФ анексувати Кримський півострів з 2013 року.

Близький Схід:

– 44 терористів «Ісламської держави» вбиті у боях за місто Аль-Баб на півночі сирійської провінції Алеппо. Турецька армія та їх союзники штурмували місто з трьох боків, однак поки що безуспішно. Водночас, сирійська армія південніше міста звільнила від бойовиків селища Дейр Каак та Аль-Шамавійя, таким чином впритул наблизившись до позицій турків та їх союзників. Загалом, за три місяці бойових дій за Аль-Баб загинули 85 турецьких військових, 250 бойовиків з числа їх союзників, знищені та підбиті 70 танків. З боку бойовиків «Ісламської держави» загинули, за даними турецьких джерел, від 500 до 1000 терористів. Серед цивільних жертвами боїв стали 254 особи. Битва за Аль-Баб триває з 6 листопада 2016 року.

– Ізраїльське місто Ейлат обстріляли з ракет з території Синайського півострова в Єгипті. Кілька ракет перехопила протиракетна система «Залізний купол». Даних про постраждалих немає. Відповідальність за обстріл взяли на себе терористи угруповання «Велайят Синай» – єгипетського відділення «Ісламської держави».

– 11 терористів «Аль-Каїди» знищені внаслідок двох авіаударів американського БПЛА в провінції Ідліб у Сирії. Серед загиблих – один з командирів терористичного угруповання «Фронт Аль-Нусра» Абу Хані Аль-Масрі, який координував діяльність тренувальних таборів бойовиків в Афганістані.


На фото: бійці антиурядових ісламістських угруповань на броньованому пікапі штурмують західний фланг міста Аль-Баб в Сирії

Автор