Москвопопу – привіт з ОПУ

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Якщо раптом вам здається, що десь у регіоні керівник відверто підтримує філію Російської Православної церкви, відомої в народі як УПЦ-МП, і перешкоджає діяльності Православної церкви в Україні, – відкиньте сумніви. Все так і є, а чиновник виконує накази з ОПУ. Офіс президента вже навіть не приховує своєї орієнтації на Московський патріархат.

Мушу всіх привітати – маємо другий за тиждень скандал, і другий – з Гордоном. В інтерв’ю цьому світочу жовтої преси, заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов відверто заявив, що попередня влада (тобто команда Петра Порошенка) «просто дискредитувала дії мільйони віруючих українців». Трофімов підтвердив, що він регулярно навідує філії Російської православної церкви в Україні (УПЦ-МП), а за попереднього президента стосовно релігії був обраний «лукавий вектор».

Це вже не перша подібна заява Трофімова на захист філії Російської православної церкви в Україні (УПЦ-МП). Нещодавно на питання чому в Україні не виконується закон, що релігійна організація, яка має центра в іншій країні, повинна у своїй назві вказати цей факт, Трофімов заявив, що закон оскаржується в суді, а у філіях РПЦ (УПЦ-МП), мовляв, служать українські священики, українські ченці і прихожани, які є громадянами України. «Політично ці маніпуляції з приводу Московської церкви та інших вигадані, розкручені і насаджені, на жаль», – заявив заступник голови ОПУ.

Дивовижна заява, вам не здається? Трофімов якось примудряється не помічати мракобісся архієпископі філії РПЦ (УПЦ-МП) таких як одеський Агафангел або Запорізький Лука. Він не помічає численних фактів співпраці УПЦ-МП на Донбасі з терористами ДиРи. Хоча чого там? Ходаковський, Пушилін, Пасічник та Плотницький, а з ними Аксьонов і Поклонська – теж все ще громадяни України. Очевидно, саме тому Офіс президента безперервно камлає про примирення з тими, чия блакитна мрія, аби українців не існувало.

До речі, в Офіс президента Трофімов прийшов з… «Кварталу 95», там він довго був виконавчим продюсером. Гадаю, зрозуміло, звідки в репертуарі «Кварталу 95» з’явилися «томос – термос» і «актриса німецького фільму для дорослих»? Так само як і зелені мантри про примирення…

Можна довго збурюватися з приводу, що одним з керівників ОПУ працює людина, яка відстоює інтереси РПЦ, яка в самій Росії давно вже одна зі складових путінського режиму. Але, на жаль, цим проблема не обмежується.

Питання церкви недаремно викликало бурну істерику у Москві. Священик – завжди авторитет для великої групи людей, відтак Москва завжди використовувала церкву як інструмент впливу. В умовах гібридної війни й поготів. Гучний скандал викликало призначення Олени Богдан головою Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Конкурс на посаду голови впевнено вигравав відомий своїми жорстко проукраїнськими поглядами Андрій Юраш, пані Богдан була лише третьою. Але міністр культури Бородянський все переграв по-своєму, і призначена була пані Богдан. Про те, що за призначенням пані Богдан стояв Сергій Трофімов, преса голосила ще тоді. І це не все.

В ОПУ Єрмака Трофімов відомий як відповідальний за внутрішню кадрову політику і за регіони. Те, що Трофімов особисто курує призначення керівників в областях, відкрив скандал зі звільненням голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна, – Трофімов не давав йому призначати своїх людей. Ще одна історія, коли Трофімов у WatsApp погрожував меру Черкас Бондаренку, – в ОПУ заявили, що Бондаренку писав пранкер. Відомо, що Трофімов тісно дружить з митрополитом УПЦ-МП Антонієм (Паканичем) і що він радиться з ним в тому числі по кадрових питаннях. Нарешті відомий факт, коли на Буковині Трофімов прямо втрутився у церковні справи – пообіцяв вивчити ситуацію з перереєстрацією грамів від філій РПЦ (УПЦ-МП) до ПЦУ.

Очевидно, на ПЦУ чекають важкі часи. Призначені Трофімовим чиновники на місцях обов’язково втручатимуться в церковні справи і діятимуть на користь філій РПЦ в Україні (УПЦ-МП).

На радість Кремлю.


Ігор Артюшенко

Московський патріархат всю свою історію активно прислужував владним структурам Росії, а в останні десятиріччя його зусилля максимально зосередилися на «захисті інтересів росіян і співвітчизників за кордоном». Іншими словами, на виправданні агресивної шовіністичної політики Кремля щодо сусідніх країн та їх збройної окупації.

Колишній міністр закордонних справ Російської Федерації І. Іванов відверто висловив ціль співпраці держави з церквою — збирання “руського міра”. І Московський патріархат виконує цю настанову, ставши потужним інструментом утримання України в зоні російського впливу.

Тому коли українці прагнуть справжньої незалежності, то неможливо її набути без нейтралізації впливів РПЦ.

Результатом зовнішньої політики Петра Порошенка стала історична подія – надання Томосу на автокефалію ПЦУ.

Але з приходом до влади Зеленського ситуація знову кардинально розвернулася в проросійський бік і московські зайди повернулися до влади.

Так, наприклад, заступник голови Офісу Президента України Сергій Трофімов відверто каже, що “минула влада дискредитувала дії мільйонів віруючих” і що Порошенко “обрав лукавий вектор”. Крім того, він зізнався, що неодноразово разом з Зеленським зустрічався з Онуфрієм.

Тобто виходить, що Володимир Зеленський таємно зустрічається з особами, які очевидно є агентами російських спецслужб, та оточив себе людьми, які знаходяться під омофором ФСБ.

Саме тому й досі не виконується ухвалений нами закон щодо перейменування УПЦ МП в Російську православну церкву в Україні.

І саме тому вже майже рік заблокований перехід громад українських віруючих в ПЦУ.

Бо, як виявляється, у російської церкви є потужні лобісти на Банковій.


Додатково:

5 канал: “Ми зробимо все, щоб це зупинити” – заступник Богдана виступив проти ПЦУ (відео)

Автор