Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV 04.05.2020 (фото, відео)

Петро Порошенко: Ми зібрали необхідні підписи, щоб на цьому тижні ухвалити закони про страхування лікарів і про тестування

 

«Європейська Солідарність» зібрала 150 підписів для проведення позачергового засідання парламенту, на якому вимагає проголосувати закони про страхування лікарів та про масове тестування. Про це повідомив в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він подякував фракціям та групам, які дали підписи і повідомив, що лише три депутата від «Слуги народу» дали свої підписи.

«Були внесені 3 законопроекти. Перший – про державне страхування лікарів, де на випадок хвороби страхуються на 200 тисяч, а не на 5-6 як зараз виплачується. А, не дай Бог, загибелі – на 1,5 мільйони», – зазначив Петро Порошенко.

«Наша армія протидії коронавірусу – це наші лікарі. Подивіться, що відбувається зараз. 13 квітня наша політична сила вимагала включити в закон «Про державний бюджет» кошти на державне страхування кожного лікаря від захворювання або, не дай Боже, загибелі від коронавірусної інфекції. Так, як ми зробили в 2014 році, коли ми захистили страхуванням українських воїнів. З 13 квітня це питання не вирішене. За останню добу захворіло 62 лікаря. За останні 11 днів захворіли 800 лікарів. У нас є ліжка, але у нас може не бути здорових лікарів», – застерігає Петро Порошенко.

«Я дякую «Батьківщині» за те, що в повному складі вони підписали підписні листи. І я дякую «Голосу» за те, що вони в повному складі підписали листи про скликання позачергової сесії. Я дякую всім фракціям – «Довіра», «За майбутнє», «ОПЗЖ», «Європейській Солідарності» і я дякую трьом народним депутатам «Слуги народу», які також всупереч волі фракції поставили підписи», – сказав Порошенко.

«Ми зібрали 150 підписів – в умовах, коли фракція «Слуги народу» блокувала, бо отримала команду не підписувати і не розглядати. Завтра ці підписи будуть здані у Верховну Раду. На цьому тижні ми вимагаємо негайно розглянути і проголосувати цей законопроект, і кожен день лікарі мають знати, що вони захищені», – наголосив п’ятий Президент.

«Другий законопроект – це про тести. Якщо не вистачає лабораторій, то вони будуть тут через 5 днів. Я не завіз їх тільки тому, що була інформація, що їх 2 мільйони. Вони коштують 17 тисяч доларів, а рятують життя лікарів, бо лікар, коли до нього поступає пацієнт, має бути протестований», – переконаний лідер «Європейської Солідарності».

«Третя позиція – це прийняте нами в парламенті рішення підвищити зарплату лікарям, які працюють з коронавірусними хворими на 300%. Пройшло з 13 квітня уже більше трьох тижнів. Скажіть – лікарі отримують 300%? Я вам скажу, не отримують. І на моє запитання чому за цей час не вирішене питання виплат лікарям, ми отримали відповідь, що винні мери. Забрали кошти в місцевого самоврядування, коли проводили зміни до бюджету. А на сьогоднішній день уряд звинувачує мерів. Звичайно, що це нечесна гра. І наша позиція, що ми маємо на цьому тижні негайно проголосувати в першому читанні і в цілому, і захистити наших воїнів у боротьбі з пандемією – наших лікарів», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Нам треба робити 30 тисяч тестів на добу, якщо не вистачає лабораторій – я привезу

Кількість тестів на коронавірус в Україні має бути збільшена мінімум вдесятеро, інакше карантинні обмеження знищать економіку держави. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV заявив п’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він зазначив, що влада неодноразово звітувала перед суспільством про мільйони начебто закуплених тестів, однак наразі Україна посідає останню місце в Європі за кількістю протестованих на мільйон населення. Порошенко у прямому ефірі звернувся до головного санітарного лікаря Віктора Ляшка із закликом терміново збільшити кількість тестувань.

«Проблема не у поясненнях. Проблема у сухій статистиці. Нам треба робити 30 тисяч тестів на добу, ми робимо 4 тисячі. Якщо не вистачає лабораторій, то скажіть, я їх привезу. Якщо не вистачає тестів, у нас немає цих 2 мільйонів, скажіть. Їх благодійники, волонтери, ми так робили в 2014, привеземо. Якщо питання організаційне, то теж скажіть», – запропонував лідер «Європейської Солідарності».

«Кожен пацієнт, який звертається до лікаря, – байдуже до якого, сімейного чи лікаря швидкої допомоги, чи лікаря в опорних лікарнях, – має пройти тестування. Протестовано за весь час – уже майже два місяці існування карантину, бо 3 березня був перший випадок захворювання на коронавірус в Україні – трохи більше 100 тисяч. За вчорашній день протестовано 4700, в той же час як в Німеччині, в інших країнах тестуються стільки за день, скільки в нас за місяць», – зазначив Петро Порошенко.

«Це або брехня і цих тестів немає, і ми на сьогоднішній день знущаємося над лікарями, над пацієнтами. Сьогодні ми маємо взагалі жахливий випадок, коли батьки онкохворих дітей звернулися до фонду «Таблеточки», який дуже відомий і має високий рівень довіри, бо батькам онкохворих дітей запропонували, щоб вони з власної кишені заплатили за тестування їхніх дітей», – повідомив Петро Порошенко.

«На сьогоднішній день ця лабораторія коштує від 17 тисяч доларів або навіть і дешевше, а один тест коштує в Китаї при великій партії від 5 до 14 доларів. І вже 150 мільйонів гривень на мільйон тестів ми виділили у бюджеті, у спеціальному фонді для того, щоб Україна не мала жодної зупинки з тестуванням. Чому це так організовано? Чому в районних лікарнях немає тестів? Чому лікарі змушені на сьогоднішній день ризикувати власним здоров’ям або життям через нерозторопність чи хаос дій влади?», – зазначає п’ятий Президент.

«Ми маємо об’єднатися для того, щоб пацієнт з підозрою, з хворобою, який звернувся до сімейного лікаря, до лікаря швидкої, в лікарню, він гарантовано і швидко був протестований. Зараз цього немає. «Гарячими лініями», а не лабораторіями і тестами, тут не врятуєш ситуацію», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Оцінку владі за підготовку до епідемії дали лікарі, і вона незадовільна

Влада провалила підготовку до епідемії на рівні медичних закладів, це визнають дві третини лікарів в Україні. Замість того, щоб забезпечити медпрацівників засобами захисту, на початку року мільйони масок були вивезені з України. Тепер благодійники змушені завозити захист для медиків з Китаю та Південної Кореї. Жодної відповідальності за спустошення державних запасів ніхто у владі досі не поніс. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Оприлюднене опитування лікарів, які знаходяться на передньому краї боротьби з пандемією коронавірусу. І 65% всіх лікарів України, представництво яких було опитано, вважають дії української влади по протидії пандемії, оцінюють їх по 5-ти бальній системі на одиницю або двійку. Дві третини лікарів», – підкреслив Порошенко.

«А як можна оцінювати дії влади, якщо зараз в цій студії ми почули, що на початку року уряд України не перешкоджав вивезенню з України мільйонів захисних масок, які продавалися по ціні 80 копійок. А після цього за державні кошти ці самі маски купувалися дорожче 20 гривень. Ми створили тимчасову слідчу комісію, передали документи в правоохоронні органи. Ви думаєте, когось притягнули до відповідальності? Ні. Не знайшли порушень», – зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко нагадав, що як в 14-му році на захист армії, сьогодні на захист медиків стали волонтери та меценати, які об’єднують зусилля і допомагають країні.

«В Україну завезено коштами благодійників 170 тисяч захисних костюмів. Додатково ще 130 тисяч завезла наша команда з Кореї і Китаю. Всі захисні костюми було розподілено спільно з Міністерством охорони здоров’я по ключовим опорним лікарням, бо мета наша стоїть захистити лікарів. Додатково зі спеціальними антивірусними окулярами, бахілами, рукавичками, масками, з усім необхідним», – зазначив п’ятий Президент.

«Це робиться тому, що ми маємо захистити лікарів, бо в першу чергу – я кажу як п’ятий Президент і Верховний Головнокомандувач – якщо ти хочеш виграти війну, ти в першу чергу маєш піклуватися про армію. Наша армія протидії коронавірусу – це наші лікарі», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Якби підприємці не вийшли на протест, пом’якшення карантину б не було, це політичне рішення

 

Представники малого та середнього бізнесу, які під час карантину залишились без доходів, мають законне право на підтримку від держави просто зараз, а не після закінчення карантину. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV сказав лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він зауважив, що рішення про пом’якшення карантину було ухвалене під тиском акцій протесту представників бізнесу, а не через медичні показання.

«Якби підприємці не вийшли на протест, якби люди не протестували проти закриття ринків, я впевнений, що цього рішення не було б», – переконаний Петро Порошенко.

«Чи знаєте ви, що в сфері обслуговування 42 відсотка підприємств, які були зареєстровані, подали заяви на ліквідацію. Людям, які там працювали, не буде куди повертатися», – наголосив Порошенко.

«Про яке створення нових робочих місць ви зараз говорите, коли сотні тисяч працівників звільняються з роботи і зараз стають в довгу чергу на отримання хоча б декількох тисяч допомоги з безробіття. Коли приймаються подібні рішення, то ми точно маємо розглядати баланс – шкода карантину для економіки і соціальної політики. На сьогоднішній день 52% людей заявили під час опитування, що вони більше не мають коштів за що жити», – констатував Петро Порошенко.

«Малий та середній бізнес – вони в першу чергу потребують допомоги, бо самозайняті – працівники ринків, крамниць, – вони працювали і самі себе забезпечували роботою. Чого вони чекають? Відтермінуйте їм сплату тих платежів, які не залежать від результатів діяльності. Бо ПДВ вони не будуть платити, в них не буде вхідного ПДВ. Але оренду, податок на землю, податок на майно, відсотки по кредитах перенесіть їх на час закінчення карантину. Це те, чого вони чекають. На сьогоднішній день це є абсолютно в можливостях для бюджету, і це лише перший крок. Сказати, що ми будемо робити це, коли карантин закінчиться – це порушення закону. Бо уряд безумовно має право запроваджувати карантин. І всі зобов’язані виконувати рішення уряду. Але уряд має компенсувати і нести відповідальність за реалізацію своїх рішень», – переконаний п’ятий Президент.

Він навів приклад, як в інших країнах Європи організовують роботу малого бізнесу, зокрема, у сфері послуг в умовах епідемії. «Іспанія з сьогоднішнього дня починає пом’якшення карантину. Заклади громадського харчування, побутові майстерні та інші. Вони видають спеціальний сертифікат. Там виписані спеціальні вимоги, і кожен власник б’ється, щоб в нього цей сертифікат не відібрали. Він зберігає необхідну відстань, максимальну кількість відвідувачів, всі необхідні засоби захисту. Беріть на озброєння, я готовий це передати. Запроваджуйте різні засоби», – закликав урядовців лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

СВОБОДА СЛОВА Чим обернеться послаблення карантину? ПОВНИЙ ВИПУСК від 04.05.2020