Саакашвілі та рейтинги Зе

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Я свідомо майже не реагував на історію з можливим призначенням Саакашвілі – не моя тема. Я на українських шоуменах знаюся кепсько – куди вже там грузинські? Та позаяк тема не стихає і багатьох читачів явно хвилює, висловлю свою думку.

Очевидно, призначення Міхо відбувається з подачі Коломойського. Кращій доказ цього – активність нардепа Дубінського, який ще не так давно називав Міхо «дешевим клоуном», а його прибічників довбо… не самими розумними людьми. Натомість нині…

 

Всі байки, ніби Міхо в оточення Зеленського просуває якийсь невизначений «Захід», – дурня і байки. Ніякої надмірної підтримки з боку Заходу Міхо не має, – достатньо пригадати, що Захід взагалі ніяк не відреагував на відставку Саакашвілі, позбавлення громадянства Саакашвілі та на депортацію Саакашвілі після довгосерійного «міхо-майданчика».

Те, ніби Саакашвілі призначають, аби «посадити Порошенка», мені видається аж надто сильним перебільшенням. Саакашвілі призначати навіть планують не головою СБУ і не керівником ДБР. Його призначати планують незрозумілим віце-прем’єром по реформам (зараз взагалі говорять про посаду президентського радника). Чи матиме на такій посаді Саакашвілі якийсь вплив на силові структури, – ще те питання. Проте.

Призначення Саакашвілі стане просто подарунком долі для команди ЄвроСолідарності Петра Порошенка. Призначити Саакашвілі можна в один єдиний спосіб – незаконно. Не може бути призначена на посаду особа, яка має непогашену судимість, а Саакашвілі таку має – в Грузії. А Україна ратифікувала Європейську конвенцію про міжнародне визнання судових рішень по кримінальних вироках і має договір з республікою Грузія про правову допомогу і правові стосунки з цивільних і кримінальних справ. Що це означає?

Та виключно те, що в разі призначення Саакашвілі ЄвроСолідарність мусить завалити ОПУ та Генпрокуратуру депутатськими запитами, оскаржити це призначення у всіх можливих судах (від Печерського до суду села Задрипанськ) і мусить повідомити про кричуще порушення міжнародного права ЗЕвладою. А за таке маленьких боляче по дупці хлопають.

Та й взагалі. Як показує практика, намагатися кримінально переслідувати п’ятого президента Петра Порошенка – справа гнила. Прикмета погана! Доказів знайти ніхто не може. Натомість, всі, хто намагався переслідувати Порошенка, погано закінчують. Рябошапка – у відставці і оголошений порохоботом великим містифікатором сучасності Портновим. У Венедиктової щойно знайшли невідображену в декларації квартиру вартістю в півмільйони доларів США. Думаю, «скажений Мішико» тричі подумає, перш ніж аж так ризикувати. Тим більше, політики Заходу уже реально дали зрозуміти, що переслідування Порошенка вони сприйматимуть ніяк інакше, як політично мотивовані. А з Заходом Міхо конфліктувати боїться.

Навіщо тоді весь цей сир-бор з призначенням, спитаєте ви? Та просто все. ЗЕкоманда рятує рейтинг «сонцеликого». Саакашвілі свого часу був розпіарений як великий реформатор, здатний перетворити країну failed-state на практично Сингапур. Те, що найбільше піарили Саакашвілі РОСІЙСЬКІ публіцисти з ліберального табору в той час, як західні експерти в своїх оцінках були більш ніж обережні, наш громадянин воліє не помічати. ЗЕкоманда вже бачить, що майбутнє не віщує їй нічого гарного. Економіка летить в прірву, і зовнішні прояви цього (стрибок цін, масове безробіття, інфляція і віяльні відключення електрики) – справа недалекого майбутнього. ЗЕкоманді треба негайно перекласти відповідальність на когось авторитетного. Вони й перекладають – на Міхо. Аби сказати потім щось типу – бачите, навіть Міхо нічого зробити не може…

ЗМІ вже повідомили, що ідея з призначенням Міхо – це креатив від «Кварталу-95». Те, що призведе цей креатив до лютої ворожнечі з тим самим Міхо, у «Кварталі» не думають. Там шоумени працюють, а не політики.

І так, участь Коломойського в історії цілком зрозуміла. Ціну «грузинського реХВорматора» у нього знають дуже гарно. Ще по Одесі.

Автор