Світ 27 січня. Результати дня:

Iliya Kousa

Новий проект сирійської Конституції, арешти в Марокко, напад бойовиків у Сомалі, лісові пожежі в Чилі, передислокація військ США в Японії, скандальний закон в РФ та багато іншого.

Африка: 

– Семеро бойовиків «Ісламської держави» затримані силами безпеки в Марокко. Під час обшуку їхніх помешкань, поліція знайшла зброю, хімічні речовини та вибухівку. Підозрюють, що вони планували теракти на території королівства.

– Вибори президента Сомалі призначені на 8 лютого. До цього, їх переносили кілька разів. На посаду глави держави претендують десятки кандидатів. Серед них – чинний президент Хасан Шейх Мухаммед, прем’єр-міністр Омар Абдірашид Алі Шармарке та екс-президенти Шаріф Шейх Ахмед та Мухаммед Абдуллахі Мухаммед. Президента у Сомалі обирає парламент, у якому представлені 14 різних кланів.

– Бойовики терористичної організації «Аль-Шабаб», пов’язаної з «Аль-Каїдою», здійснили напад на військовий табір кенійських військ на півдні країни. За деякими даними, десятки солдатів були вбиті.

Америка: 

– Генеральний секретар Союзу південноамериканських держав (УНАСУР) Ернесто Сампер розкритикував наміри США побудувати стіну на кордоні з Мексикою. Відповідний указ президент США Дональд Трамп підписав 25 січня. До того ж, він заявив, що за це будівництво заплатить мексиканський уряд. У відповідь, президент Мексики Енріке Пенья Ньєто вкотре запевнив, що його країна не оплачуватиме зведення стіни, і скасував свій візит до Вашингтона, який мав відбутися 27 січня.

– Президент США Дональд Трамп в інтерв’ю телеканалу «Fox News» повідомив про свій намір збудувати нові підводні човни для ВМС США. Крім того, він намагатиметься знизити рівень витрат на будівництво суден, оскільки, за його словами: «ціна на ці човни занадто висока, а тому у нас їх малувато».

– Головний радник президента США Дональда Трампа – Стівен Беннон – назвав ЗМІ «опозиційною партією» та закликав їх «помовчати та просто слухати» у відповідь на критику медіа діяльності Трампа.

– У Чилі майже 200 тисяч квадратних кілометрів лісу горять вже тиждень. Це найбільші за всю новітню історію Чилі лісові пожежі. Через займання було знищене містечко Санта-Ольга. 4 тисячі його мешканців залишилися без домівок. Сусідні держави надіслали гуманітарну допомогу та рятувальників.

Азія: 

– Десять американських винищувачів F-35B перекинуті на авіабазу США «Івакуні» на японському острові Хонсю. Це частина масштабної передислокації американських військ з Токійської затоки. До 2018 року планують перекинути до Івакуні атомний авіаносець «Ronald Reagan» та ще 61 літак з авіабази «Ацугі» у префектурі Канагава. Мешканці цих районів багато років скаржилися на присутність американських військ, які заважають їм спати та нормально працювати. Також протести місцевих були частково викликані скандалами за участі американців на острові Окінава.

– США завершили процес поставки до Південної Кореї 36 ударних гелікоптерів «Apache» відповідно до контракту, укладеного у 2013 році. Загальна сума угоди склала1,6 млрд. доларів. Тепер, Південна Корея володіє 84 гелікоптерами «Apache» американського виробництва.
– Китай обмежив продаж піротехніки напередодні китайського Нового Року. Дим від петард та феєрверків серйозно забруднює повітря в країні, яке й без того містить чимало шкідливих речовин. У багатьох містах рівень забруднення повітря досяг критичної позначки. У 23 з них оголосили найвищий «червоний» рівень екологічної загрози.

Європа: 

– Президент Німеччини Йоахім Гаук призначив новим міністром закордонних справ ФРН Зігмара Габріеля – екс-міністра енергетики та лідера Соціал-Демократичної партії. Його попередник – Франк-Вальтер Штайнмаєр балотується у президенти Німеччини. Його кандидатура висунута канцлером Ангелою Меркель. Президентські вибори пройдуть 12 лютого.

– Державна Дума РФ ухвалила рішення про декриміналізацію статті про побутові бійки. Цей законопроект викликав значний резонанс. Він передбачає, що факт бійки, вчинений у родині вперше, не буде означати притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які вчинили її. «За» це проголосували 380 депутатів, проти – лише троє.

– Один з лідерів терористичної організації «ЛНР» на сході України Валерій Болотов помер. Про це повідомили місцеві ЗМІ. Подробиці його смерті – невідомі. У 2014 році він був одним з головних організаторів антиурядових виступів під прапорами Росії. Пізніше, після початку військових дій на Донбасі, він на чолі з групою бойовиків захопив Луганська та оголосив себе «лідером ЛНР».

– Населення Німеччини рекордно зросло за останні 2 роки. Про це повідомили офіційні органи влади. За їхніми даними, зараз в країні проживають 82,8 мільйона людей. Минулого року, до ФРН приїхали на 750 тисяч більше, ніж поїхало. Це пов’язують із напливом мігрантів з Близького Сходу та Африки.

– Кандидат у президенти Франції від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійон заявив, що вийде з президентської гонки, якщо прокуратура Парижа висуне йому звинувачення у справі про корупцію його дружини Пенелопи.

Близький Схід: 

– За даними видання «Wall Street Journal», Сполучені штати можуть найближчим часом включити до списку терористичних організацій ісламістський рух «Брати-мусульмани». Це рішення мають підтримати головні «вороги» ісламістів – Єгипет та Саудівська Аравія. Натомість, це може викликати негативну реакцію з боку традиційних «донорів» організації – Туреччини та Катару.

– Представники сирійської «озброєної опозиції» провели зустріч із міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Москві. «Саудівська група опозиції», представлена Вищим комітетом з переговорів на чолі з екс-прем’єром Сирії Ріядом Хіджабом – відмовилася їхати на переговори. Участь у перемовах, натомість, брали представники курдського «Демократичного союзу». Росія передала антиурядовим групам свій проект Конституції Сирії. Зокрема, вона пропонує замінити назву «Сирійська арабська республіка» на «Сирійська республіка». Також пропонується надати сирійським курдам на півночі автономію та дозволити вивчати курдську мову. Крім того, Кремль запропонував передати законодавчі повноваження від президента до парламенту та уряду. Проти останнього виступив офіційний Дамаск.

Автор