Чи ці тести радикально допоможуть у боротьби з епідемією?

Дмитро Левінський

Схоже, що багато хто геть не розуміє ситуації та радіє тому, що нам везуть багато тестів.
Можливо, хтось має надію, що він зможе про всяк випадок здати тест.
Чи ці тести якось радикально допоможуть у боротьби з епідемією?
Ні та ще раз ні.

По першому ні – майже й нема чого писати.
Вони працюють лише з 10-12 дня від появи симптомів. А для безсимптомних носіїв – взагалі, як до жопи дверцята. Можуть нічого не показувати весь період носіння вірусу. Єдина їх мета – підтвердження діагнозу у хворих та контролю перехворівших. Або для встановлення діагнозу вже постфактум через місяць-два після перенесеної хвороби, специфічні імуноглобуліни G ще можуть бути присутні у крові. Єдиний надійний спосіб раннього виявлення – ПЛР.

По другому пункту – вже пізно.
А тут треба трошки розписати чому.

Якими взагалі бувають протиепідемічні міри? Умовно їх можна поділити на активні та пасивні. Або попереджувальні та обмежувальні. І головне – саме активні або попереджувальні міри.

Активні міри – то такі, що направлені на виявлення хворих, встановлення їх контактів, та обсервація тих й тих.
На прикладі Південної Кореї та Японії – при своєчасному початку активних протиепідемічних мір можна обійтися майже без пасивних, тобто обмежувальних заходів. Тотальний контроль усіх можливих переносників та обсервація для них і для всіх їх можливих контактів. Тільки так можна попередити або максимально знизити шанс виникнення епідемії.

А жорсткі обмежувальні заходи – то вже остання лінія оборони. Коли ніхто не знає напевно, скільки хворих та безсимптомних переносників є в суспільстві, а тим більш, як вони розподілені по регіонах, скільки вже мали контактів та таке інше.

І тести везуть тепер не для усіх бажаючих. І не для усіх, кого слід було перевірити. Бо з початку оголошення епідемічного стану в Китаї, а потім в Італії, тисячі наших співгромадян повернулися без будь-якого контролю. У тому числі багато хто повертався через треті країни, навмисно, я б навіть сказав, зловмисно, приховуючи свій епідемічний анамнез.

Рекомендації по організації діагностичного та лікувального процесу китайці розробили ще в лютому. Під кінець лютого ВООЗ адаптувала їх для загального використання. А там чорним по білому писалося, що єдиним надійним способом виявлення є нуклеїнові тести з послідуючим розгорнутим ПЛР. Щоденний дворазовий контроль всіх медпрацівників. Та ізоляція їх у випадку підозри.

Корейці з японцями дослухалися.
Інші – не дуже.
Ми, як і італійці, просрали всі полімери.
Жодних попереджувальних заходів не проводилося.

Ось і маємо те що маємо. Тобто не маємо. Перевіряти тепер треба усе населення поголовно. І цито-тести тут безсилі. Тільки NAT/ПЛР. А таке не по кишені не тільки нашій країні, а взагалі 99% країн.

Єдине, що лишається рядовим громадянам – “Дякую, дуже дякую” ©

 

Фото © Facebook Кирило Тимошенко

Автор