Петро Порошенко дав ексклюзивне інтерв’ю Телеканалу Україна (фото, відео)

 

Петро Порошенко вимагає негайно скликати РНБО через газовий протокол

«Європейська Солідарність» вимагатиме негайного скликання засідання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з Росії. Вже відомо про п’ять компаній, які напряму уклали угоди з «Газпромом», і це не комерційні, а виключно політичні угоди. Про це сказав п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна».

«Ми сьогодні отримали повідомлення і від українських ЗМІ – «Інтерфакс», «Ліга», і від російських – «Ехо Москви» та інші, про те, що вже п’ять українських компаній уклали угоди на пряме постачання газу з РФ на український ринок», – сказав він.

«Причому, хочу наголосити, що це не є комерційні контракти. Ці контракти – політичні. Путін своїй п’ятій колоні продає газ зі значною знижкою для того, щоб від надприбутків на газовому ринку України  фінансувалися ці політичні партії, і для підриву основ державності України», – переконаний політик.

«Безумовно, це питання національної безпеки. І наша політична сила буде цього вимагати – негайного скликання Ради національної безпеки і оборони та запровадження санкцій проти прямого постачання газу з РФ», – заявив лідер «Європейської Солідарності».

«Це є газова голка. І, на жаль, ми можемо сказати, що це є результатом таємних переговорів, які відбулися в Парижі. Ми перетнули в цьому сенсі ті «червоні лінії», про які дуже голосно попереджали люди напередодні Парижа», – сказав Петро Порошенко.

Він також додав, що хотів би застерегти від поблажливого сприйняття суті домовленостей щодо транзиту газу. «Нібито наша газотранспортна система залишиться на ходу, не заіржавіє, Європа залишиться з газом, Україна залишиться гравцем», – зауважив він.

Петро Порошенко зазначив, що прибутків від транспортування 40 млрд куб. метрів газу, про які домовились, українська сторона не отримає, бо це фактично рівень беззбитковості.

«Але ситуація набагато гірша і набагато складніша», – підкреслив п’ятий Президент України.

«В України на початку газових переговорів були абсолютно всі козирі: тепла  зима, переповнені сховища газу. Буквально в день підписання угоди вступали в дію санкції Сполучених Штатів Америки проти будівництва «Північного потоку-2», зупиняючи будівництво. І це вже було рішення компаній-підрядників, що будівництво буде зупинено», – пояснив він.

Порошенко також нагадав, що були заарештовані і починаючи з 1 січня стягувалися б дивіденди, які б виплачував «Газпром» у декількох юрисдикціях –  Великій Британії, Нідерландах, Швейцарії. «Гроші «Газпрому» були б автоматично перераховані до НАК «Нафтогаз-Україна». Ті самі майже 3 млрд доларів», – додав він.

«До чого ми прийшли врешті-решт? Ми не зафіксували, що постачання газу здійснюється за європейськими правилами. Останні п’ять років чітко вся Україна стояла на цих позиціях», – зазначив він.

Петро Порошенко наголосив: «З якогось переляку ми відмовилися від подальших позовів проти «Газпрому». Ви можете робити будь-що, але якщо ми до 2017 року виграли 3 млрд доларів, то з 2017 року по 2019 рік – ті самі аргументи і ті самі юридичні наслідки. Мова йде про мільярди доларів, які додатково мали надійти НАК «Нафтогаз».

Він зауважив, що в сусідній Польщі відбувалась подібна ситуація, і там посадовці зробили такий самий крок, відмовившись від позовів до «Газпрому». «Врешті-решт вони опинилися у в’язниці. Я твердо переконаний, що така сама доля може чекати й тих, хто  зараз буде грати на полі «Газпрому», – сказав він.

«Наголошую на тому, що якщо ви один раз відмовилися від даного позову за правилами Стокгольмського арбітражу, ви не маєте права повертатися до них», – констатував Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Відповідальність за катастрофічні наслідки в економіці несе президент, який зараз має максимальну владу в країні

Президент Зеленський намагається призначити винних у катастрофічних процесах в економіці, але відповідальність за провальну бюджетну політику несе особисто він як людина, в якої в руках сконцентровані всі важелі влади. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна».

«Дуже ганебна практика, яка була притаманна Януковичу і Азарову, коли намагалися кивати на «попередників». За п’ять років мого президенства жодного разу я не дозволив собі використовувати цей прийом, незважаючи на те, що ми прийняли країну в жахливому стані і це був один з найважчих в сучасній історії України періодів», – сказав він.

П’ятий Президент України наголосив, що в першому півріччі його каденції бюджет мав значний профіцит і не було загрози формування такого значного дефіциту.

«Перші два квартали, коли ще була моя каденція, зростання економіки України перевищувало 4%. Це дуже непогані показники. За підсумками завершення моєї каденції лише на казначейському рахунку знаходилося біля 30-ти мільярдів гривень і у валюті знаходилося ще також більше 30-ти мільярдів гривень. Це профіцит бюджету на 20 мільярдів гривень за підсумками першого півріччя. Економіка розвивалася, гроші надходили», – зазначив політик.

«Зараз ми маємо різкі загрози для грошей на казначейському рахунку. Ми маємо недонадходження по митниці на суму майже в 39 мільярдів. Це і є так звана митна реформа? Я переконаний, що ми недоотримаємо по приватизації, ми недоотримаємо по тютюновому скандалу, коли за корупційними оборудками одного із членів «Слуги народу», фактично, зупинилося виробництво тютюнових підприємств, а це недорахування в бюджет більше десятка мільярдів гривень», – роз’яснив Порошенко.

Він підкреслив, що відповідальність за економічну ситуацію в країні несе персонально президент Зеленський, адже він, фактично, повністю контролює дії уряду і більшості у Верховній Раді.

«Не треба пред’являти претензії до прем’єр-міністра чи уряду, вони є технократичні. Не треба пред’являти претензії до парламенту – вони в турборежимі виконують волю президента. В цих поточних умовах структури влади великі права має президент, який формує одноосібно уряд і парламентські законопроекти, але і відповідальність за реальні катастрофічні явища в економіці несе президент», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

Порошенко роз’яснив, що внаслідок значного дефіциту бюджету постраждають всі сфери соціально-економічного життя країни, навіть найважливіша у воюючій країні сфера – армія та оборонні замовлення.

«Які будуть наслідки цього? Перша позиція – це недофінансування місцевого самоврядування, руйнація системи децентралізації. Друга позиція – недофінансування соціальних і культурних видатків, в тому числі субсидій, позиція по фінансуванню оборони. Недофінансовується державне оборонне замовлення, армія. Зараз необхідно дивитися – хто за це відповідає, і кому це вигідно», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело