Світ 25 листопада. Результати дня

«Щурячі перегони» до Аль-Баба в Сирії, незвичайний авіапереліт в Африці, вирок голові колумбійських спецслужб, нові підозрювані у корупційній справі в Бразилії, політична смерть президента Південної Кореї, теракти у Франції, протести біженців у Болгарії, теракт в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Ефіопія дозволила продовжити незвичайний проліт групи вінтажних літаків через свою територію до іншого краю Африки. Міжнародна пілотна група у складі близько 60 осіб влаштувала історичний переліт з Греції до Південної Африки на старих літаках 1920-1940-х років. Напередодні, їх затримали ефіопські прикордонники, що викликало дипломатичний скандал.

– Терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт біля армійського КПП, внаслідок якого загинули 12 єгипетських солдатів на півночі Синайського півострова.

Америка:

– Колишній голова Служби безпеки Колумбії (DAS) Мігель Маса Маркес визнаний винним та засуджений до 30 років ув`язнення за організацію вбивства кандидата у президенти країни Луїса Карлоса Галона в 1989 році. Галон – колишній журналіст. Він висунув свою кандидатуру на виборах, пообіцявши жорстко протистояти наркомафії в країні та корумпованим чиновникам. Він був фаворитом перегонів і мав всі шанси перемогти. Його застрелили кілери прямо під час передвиборного мітингу в Боготі. Тоді слідчі встановили, що Галон був вбитий внаслідок злочинної змови за участі наркобарона Пабло Ескобара. У 2011 році президент Хуан Мануель Сантос оголосив про початок реформування спецслужб. Через два роки поліція заарештувала Маркеса. Суд постановив, що він навмисно скоротив охорону Галону за кілька днів до вбивства та був учасником злочинної змови.

– Поліція Бразилії повідомила про свій намір розпочати розслідування проти одного з найближчих соратників чинного президента країни Мішеля Темера у справі про корупцію та відмивання коштів. Мова йде про секретаря у справах уряду канцелярії президента Жеддере Віейре Ліме. Відповідний запит про дозвіл розпочати слідчі дії правоохоронці надіслали до Верховного суду. Дізнавшись про це, Ліме подав у відставку.

Азія:

– У Нью-Делі через щільний смог, який вже кілька тижнів як накрив індійську столицю, заборонили феєрверки. Влада каже – частково саме фестиваль феєрверків два тижні тому спричинив смог. Інша причина – спалення сіна фермерами на околицях. Індія – одна з країн Азії із найбільшим рівнем забруднення повітря.

– Рейтинг президента Південної Кореї Пак Кин Хе впав до рекордних 4%. Про це повідомила соціологічна служба «Gallup Korea». Кількість невдоволених її діяльністю досягла 93%. Все це пов`язують із корупційним скандалом навколо президента та її близького оточення. Водночас, опозиція Південної Кореї з демократичної партії «Тобуро» повідомила, що близько 40 депутатів парламенту з керівної партії «Сенурі» готові проголосувати за імпічмент президенту, запропонований опозиційними парламентарями.

– В Австралії підтвердили інформацію про арешт в Туреччині одного з найбільш небезпечних лідерів терористичної мережі «Ісламська держава» – громадянина Австралії Ніла Пракаша. Уродженець Мельбурна, він є одним з головних пропагандистів терористів та брав участь в організації кількох терактів в Європі. Раніше, Міноборони Австралії повідомило про загибель Пракаша внаслідок повітряного удару під Мосулом у жовтні. Ще раніше, про його смерть повідомляли у Лівії в 2015 році.

Європа:

– Серійний вбивця Стівен Порт з Лондона, який отруїв чотирьох людей, був засуджений до довічного ув’язнення рішенням британського суду. Суддя заявив, що «Порт має померти у в’язниці». Стівен Порт запрошував до себе молодих чоловіків-гомосексуалістів та давав їм смертельну дозу наркотику. Так були вбиті четверо осіб, однак поліція й досі розслідує ще 58 випадків передчасної загибелі молодих чоловіків у Лондоні. Порта затримали у жовтні 2015 року. На суді він спростовував всі звинувачення.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив Європі відкрити свої кордони для всіх біженців з Близького Сходу. Це сталося після того, як Європарламент ухвалив рішення призупинити переговори з Анкарою про лібералізацію візового режиму. Ердоган звинуватив ЄС у недотриманні положень угоди про мігрантів.

– Син колишнього лідера кримських татар Мустафи Джемілєва Хайсер вийшов на волю з колонії в російській Астрахані, де він перебував за вбивство, скоєне в 2013 році.

– За даними соціологічних опитувань Всеросійського центру вивчення громадської думки, понад 50% росіян вважають арешт колишнього міністра економіки РФ Олексія Улюкаєва «зведенням рахунків та залякуванням влади». Ще 34% вважають, що це «дійсно боротьба з корупцією».

– У Росії на Кавказі поліція затримала генерала Федеральної служби охорони (ФСО) Геннадія Лопирєва. Причина – поки що точно невідома. Це перший арешт високопоставленого чиновника в службі, яка відповідає за охорону перших осіб держави. Раніше, президент РФ Володимир Путін звільнив начальника ФСО Євгена Мурова під час перестановок в уряді та апараті.

– Група екстремістів, яких затримала французька поліція в Страсбурзі та Марселі, планувала теракти в Парижі на Різдво. Про це повідомив прокурор столиці Франсуа Моллан. Під час обшуків у підозрюваних в квартирах вилучили екстремістську ісламську літературу, вказівки від терористів «Ісламської держави» та інструкції з вироблення вибухівок.

– У Болгарії близько 2 тисяч біженців протестують проти запровадженого владою режиму карантину в їх таборі в Харманлі. Масові заворушення переросли в сутички з поліцією. Понад 200 осіб були затримані. 14 поліцейських зазнали травм. Для розгону демонстрантів, правоохоронці застосували гумові кулі, водомети та шумові гранати.

– Іспанія оголосила в міжнародний розшук українського олігарха, мільярдера Дмитра Фірташа. Його підозрюють у відмиванні понад 10 мільйонів євро та у зв`язках з іспанською мафією. Напередодні, у Барселоні та Малазі правоохоронці затримали злочинну групу з п`яти осіб за відмивання коштів.

– Українські слідчі допитали екс-президента України Віктора Януковича у суді у форматі відеоконференції. Після цього, Янукович дав прес-конференцію у Ростові.

Близький Схід:

– Сирійська армія спільно із арабсько-курдськими воєнізованими формуваннями «Сирійські демократичні сили» взяли під контроль населені пункти Шейх Кейф, Джуба та Найрабійя на півночі провінції Алеппо та просуваються убік стратегічного міста Аль-Баб, яке перебуває під контролем терористів «Ісламської держави». Водночас, про-турецькі ісламісти за підтримки турецьких військ штурмом оволоділи селищами Двейра та Аджмі північніше Аль-Баба. Тим часом, загони сирійських курдів просуваються убік міста ще й зі сходу з боку міста Манбідж. Таким чином, нині, сирійська армія та сили СДС перебувають за 3 км від міста Аль-Баб. Загони СДС на північному сході закріпилися за 8 км. А турецька армія – за 1 км на півночі.

– Туреччина звинуватила Сирію у підтримці сирійських курдів під час їхнього наступу на місто Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Напередодні, троє турецьких військових загинули внаслідок ймовірного авіаудару сирійських ВПС. Загалом, за даними турецької сторони, вони втратили 17 солдатів та 30 танків у боях з бойовиками «Ісламської держави» за весь час військової інтервенції «Щит Євфрату».

– 31 людина стала жертвою зіткнень потягів в Ірані. Десятки зазнали поранень. Аварія сталася у провінції Семнан на півночі за 250 км від Тегерана. Чотири вагони зійшли з рейок, а два – зайнялися.

– Кількість загиблих внаслідок потужного теракту поблизу іракського міста Хілла сягнула 125 людей. 95 – із пораненнями перебувають у лікарнях. Більшість загиблих – шиїтські паломники з Ірану, які поверталися зі священного міста Карбала. Вибух замінованого автомобіля стався на одній з АЗС. Відповідальність за нього взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».


Автор