Звичайний переворот

Дмитро Вовнянко

Все більше стає зрозуміло, що саме готувалося в Києві. Цитую генпрокурора Юрія Луценка: «знищивши бойовими гранатами дві ложі. Мінометами обрушити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе». Луценку я схильний вірити. Кілька експертів, чиїй думці я звик довіряти, і які мають інсайд в правоохоронних органах, категоричні – доказову базу СБУ зібрав на совість. Тож оцінимо. Купол ВР, падаючи здатен наробити ще того лиха. Якщо ж почати з гранат…

Але наріжне питання – а технічно, як добити автоматами всіх, хто вижив? Людям від небезпеки властиво тікати – у разі вибухів гранат вони побіжать до виходу. І врятуються, якщо… Якщо назустріч їм не бігтиме натовп бойовиків. Озброєних автоматами, гранатами, гранатометами… Протягти таку групу в центр – справа нескладна. Автобуси з бойовиками з напрямку Обухова по Набережному шосе, Дніпровському узвозу та Парковій алеї вискакують прямо на Грушевського. Туди ж можна раніше провезти вантажівки з мінометами в кузовах. Враховуючи бардак, який панує там перманентно, завезти і розставити їх, справа нескладна – аби тільки у виконавців нерви витримали. А якщо ще й заздалегідь зібрати там черговий мітинг «злиденних і обидлених» і спровокувати сутички з поліцією штибу серпня 2015-го – поліції точно буде не до того, хто там паркується на вантажівках по периметру Маріїнки. Мітинг можна ще й використати як привід для атаки на будівлю ВР…

Логічно?

Але. «Страна.юа» поставила вірне запитання – Надя Савченко обговорювала деталі операції з військовими. На фіга тоді їй тягнути зброю з Донбасу (Рубаном на бусику), якщо у військових частинах зброї хоч залийся? Відповідь – питання слушне, якщо уявити, що переворот здійснюватимуть військові. А це вельми і вельми непросто організувати. Уявіть лише на мить. Офіцер піднімає особовий склад. Наказує розібрати зброю. Везе підлеглих у центр Києва. Вивантажує біля ВР. Наказує «вогонь»… А тепер питання – яка вірогідність того, що у відповідь офіцер зразу ж отримає прикладом у лоб і опиниться на асфальті під стволами підлеглих? Бійці, що пройшли фронт – ще ті параноїки (це нормально). Байдуже, як вони ставляться до влади, але на відвертий переворот не підуть, примара «руки Москви» перед ними постане зразу ж. Готувати бійців ідеологічно? Накачувати ненавистю до влади? А яка гарантія, що про те не дізнається вчасно ВСП та військова контррозвідка? Соррі, серед заколотників немає особи рівня генерала Піночета, чию волю солдати виконуватимуть, не запитуючи. Отже – ризик зависокий.

Набагато простіше роздати зброю бойовикам, заздалегідь зібраним до певної організації, – так робили більшовики з Червоною гвардією. Чи мали заколотники таку організацію? Так, мали, і не одну. ГО «Внутрішній корпус батальйону «Донбас», ГО «Антикорупційна армія», «Штаби блокади торгівлі з окупантами» – під прикриттям дурко-блокади зими 2017-го, вони розкинулися по всій Україні (!). Я вже писав про них. Засновники цих ГО через різні структури пов’язані з різними організаціями бойових мистецтв. Як гадаєте – достатньо людей, що мають неабиякий досвід поводження зі зброєю?

Але є проблема – зброю з військових складів взяти не так просто. Нестача буде помічена миттю. А бажано, аби бойовики приїхали уже зі зброєю. Ще краще – розібралися зі своєю зброєю до всіх подій. Взяти зброю з діючої в/ч в таких умовах дуже важко – ніхто з військових не візьме на себе такої відповідальності. В еру фейсбука його здадуть свої ж не в міру пильні підлеглі. Інша справа – зброя з ДиРи, ніде не зареєстрована.

Навіщо ж тоді військові, запитаєте ви? А тому що зразу за розгромом ВР хтось мусить взяти центр Києва під контроль. І цей хтось – військові, залучені до заколоту. Привід благий – солдатам говорять, що вони захищають спокій і конституційний лад. А під їхнім прикриттям…

І ще деталь. Аби рознести гранатами частину сесійної зали ВР одної Наді замало буде. Треба кілька осіб, які б кидали гранати. Кілька нардепів з помічниками. І ще. Хтось з ВР після перевороту мусить взяти на себе відповідальність за ситуацію в країні до наступних виборів. Хто?

Заглянемо в історію. Надія Савченко – №1 у списку «Батьківщини», але виключена (а її сестра – помічник нардепа «Батьківщини»). Володимир Рубан – колишній член «Українського вибору» Медведчука, теж ніби виключений. Що поєднує ці політсили? Цитую: «Кавджарадзе разом з колишнім керівником адміністрації президента України Віктором Медведчуком був одним з організаторів поїздки Юлії Тимошенко до Москви, що відбулася 23-24 вересня… протягом тої поїздки була досягнута домовленість про припинення органами Генеральної прокуратури РФ кримінальної справи проти Тимошенко» – Lenta.ru 18 жовтня 2005 р. Нагадую 8 вересня 2005 р. Юлія Тимошенко була відставлена з посади прем’єра. Відомо, що ще весною 2005 р. до БЮТ почали масово переходити нардепи з СДПУ(о) Медведчука, а у списку БЮТ на вибори до ВР у березні 2006 р. від них в очах паморочилося. Про це ще тоді криком кричали нардеп Степан Хмара і екс-нардеп Дмитро Чобіт.

Віктор Медведчук – кум Владіміра Путіна, і не приховує своїх проросійських поглядів. Юлія Тимошенко досі винна російському міноборони 405 мільйонів доларів, і вона не голосувала ані за визнання Росії країною-агресором, ані за невизнання держдуми РФ через псевдо-вибори у Криму, ані за визнання Героїв небесної сотні. Це – один факт.

І другий факт. Ви знаєте таку організацію «Рух визволення»? Ну, звісно, після міхо-майданчика хто ж їх не знає?! А от у червні 2017 р., коли я вперше писав про ГО-шки навколо ВК бату «Донбас», я про цей «Рух визволення» не знав нічого. І майже ніхто не знав. Але він уже існував – був зареєстрований… за однією адресою з «Внутрішнім корпусом батальйону «Донбас». І засновником «Руху визволення» значився Соболєв Єгор Вікторович – ага, той самий. «Рух визволення» – це нардепи Семенченко та Соболєв. Партія «Самопоміч» ще в жовтні відцуралася від їхніх дій на міхо-майданчику. Міхо-майданчик зібрав нелегал Саакашвілі, прорив якого через кордон забезпечувала… нардеп Юлія Тимошенко. Вона була єдиним головою фракції ВР, хто був присутній при прориві Саакашвілі в Україну.

Достатньо інфи для роздумів?

Після розгрому ВР і загибелі керівників країни хтось має взяти відповідальність за країну. Хто? Очевидно – ті нардепи, хто виживе в бійні. А незгодних вгамують війська на вулиці і бойовики.

І останнє. За словами джерел, виходить так, що підготовка перевороту СБУ стала відома випадково – завдяки офіцерам, з якими балакала Савченко, і які донесли куди треба. Тобто, виходить так, що якби вони не донесли, або якби працівники СБУ вирішили, що в хлопців надто розігралася уява – сталося б непоправне… Врятував випадок? Можливо. А можливо й ні. Відомі приклади, коли отакі «щасливі випадки» ставалися завдяки ворожінню одної дуже доброї структури з містечка Ленглі, яка інформацію, подекуди, має прямо з Москви. І от якщо до ситуації справді дотичні веселі хлопці зі славетної Вірджинщини – заколотникам час тікати.

Бажано – на іншу планету.