Президент України проводить зустріч з Президентом Латвійської Республіки (фото, відео) (оновлюється)

Президент України Петро Порошенко проводить зустріч з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом, який перебуває з офіційним візитом в Україні

Президент України зустрів Президента Латвії на ґанку Маріїнського палацу. Перед входом до будівлі палацу встановлено державні прапори України та Латвійської Республіки. Військовий оркестр виконав Державні Гімни Латвійської Республіки та України.

Глави держав обійшли стрій воїнів Почесної варти.

Президенти представили членів офіційних делегацій України та Латвійської Республіки.

На завершення офіційної церемонії зустрічі воїни Почесної варти пройшли урочистим маршем перед Президентом України і Президентом Латвійської Республіки.

Президент України та Президент Латвійської Республіки проведуть зустріч у форматі «віч-на-віч». По завершенні відбудуться українсько-латвійські переговори під головуванням двох Президентів.

За підсумками переговорів відбудеться зустріч Президента України та Президента Латвійської Республіки з представниками засобів масової інформації.

Джерело

 

Латвія підтримує Україну на шляху до ЄС та НАТО – зустріч Президентів двох держав

Спільна з Президентом Латвійської Республіки Raimonds Vējonis прес-конференція за результатами двосторонньої зустрічі

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 24. November 2018

 

Президент України Петро Порошенко та Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс обговорили питання євроатлантичної інтеграції України.

Під час спільної прес-конференції за підсумкам переговорів Президент України Петро Порошенко наголосив, що Латвія є не просто другом, не просто партнером, а адвокатом нашої країни в її євроінтеграційних прагненнях.

«Я радий, що українсько-латвійське партнерство продовжує зміцнюватися і ми встановили практику наших обмінів, координації наших дій в міжнародних організаціях», – зазначив Президент України, додавши, що у діалозі з латвійськими партнерами ми маємо повне взаєморозуміння та спільні підходи практично з усіх питань.

«Ми дуже вдячні за підтримку в європейській і євроатлантичній інтеграції, за чітку позицію Латвії тримати двері ЄС і НАТО відкритими для України», – сказав Президент. Він наголосив, що це особливо важливо з огляду на ухваленні в першому читанні Верховною Радою змін до Конституції щодо визначення мети української зовнішньо політичного курсу – це членство в ЄС і НАТО.

«Мені сьогодні приємно було почути, що пан Президент і Латвія чітко поділяє цю українську позицію. Це не лише в інтересах України, це в інтересах Європи, в інтересах НАТО, бо Україна йде туди не з пустими руками. Україна як східний фланг НАТО буде робити свій величезний внесок для захисту свободи, демократії в Європі і світі», – також наголосив він.

Президент також відзначив допомогу Латвії в реформуванні сектору безпеки України і його наближення до стандартів НАТО. «На сьогоднішній день ми маємо унікальну позитивну співпрацю – інструктори наших латвійських партнерів спільно з українцями вивчають досвід протидії України гібридній війні, російській агресії. Ми вивчаємо той позитивний досвід, який має Латвія в побудові своїх збройних сил», – розповів він.

Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс, в свою чергу, зазначив: ««Я радий відзначити, що наші країни мають прекрасні двосторонні відносини. Ми ведемо дуже конструктивний політичний діалог, співпрацюємо в багатьох сферах».

«Латвія підтримує і буде підтримувати український шлях до Європейського Союзу і до НАТО. Ми чекаємо на вас», – сказав Раймондс Вейоніс.

«Я думаю, що Угода про асоціацію з Європейським Союзом і безвізовий режим – це дуже потужні інструменти просування і поглиблення не тільки наших двосторонніх відносин, а також відносин з іншими друзями України в Європі», – зазначив Президент Латвії.

Джерело

 

Україна та Латвія створили позитивні умови для економічної співпраці – зустріч Глав держави

Президент України Петро Порошенко та Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс відзначають позитивні тенденції в розвитку економічної співпраці двох країн.

«Ми бачимо, що цифри кажуть самі за себе – у 2018 році зростання за 9 місяців взаємного товарообігу відбулося на 43%. І це є просто яскравим свідченням того, що в обох країнах створенні максимальні умови, щоб бізнес відкривав нові ринки, виходив на нові ринки», – зазначив Глава Української держави на спільній прес-конференції за підсумками переговорів.

За його словами, для України це дуже важливо в умовах, коли Росія застосувала ембарго не лише в енергетичній сфері, коли з 2015 року повністю була перекрита подача російського газу і Україна перейшла на виключно європейські поставки, але й ринки були закриті для українських виробників. «І на сьогоднішній день відкриття цих ринків нам дуже допомогло», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми також можемо позитивно оцінювати і співпрацю в транспортній сфері як вантажні, так пасажирські. І гарним, на мою думку, прикладом може бути спільний проект потягу 4 столиць, який об’єднує Київ та Ригу. Це також приклад ефективної нашої взаємодії», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, подальшому розвитку нашої практичної взаємодії може слугувати проведення наступного року засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, культурного промислового і науково-технічного співробітництва. «Ми домовитись про те, що ми зробимо кроки, щоб прискорити проведення цієї комісії», – повідомив Президент України.

«А взагалі я хочу подякувати пану Президенту за чітку і послідовну підтримку українських реформ у вигляді експертної, фінансової. Ми дуже ретельно вивчаємо досвід Латвії в цих важливих сферах – в податковій реформі», – сказав він. За словами Президента, в Естонії, Латвії зараз застосовується податок на виведений капітал і Україна уважно вивчає і цей досвід.

Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс, в свою чергу, підтримав проведення реформ в Україні. Він нагадав, що відвідував Україну три роки тому: «В той час Україна проходила через дуже гостру економічну кризу. І ситуація з безпекою була набагато гіршою. Але за останні три роки українська нація пройшла вже великий шлях вперед».

«Ви реформували свою структуру оборони, стабілізували економіку, а також провели багато важливих реформ», – сказав Президент Латвії та відзначив, що «потрібно ще багато чого зробити, щоб підготувати нові реформи».

Раймондс Вейоніс також підкреслив, що Латвія повністю підтримує український Уряд і Парламент на цьому шляху. «Я вважаю, що це дуже важливо не тільки для політиків, а також ці реформи важливі для українського народу», – зазначив він.

Джерело

 

Латвія засуджує російську агресію і продовжує повну підтримку України – зустріч Президентів Порошенка та Вейоніса

«Ми обговорили всі найактуальніші питання, які сьогодні існують в світі. І дуже важливо, що ми маємо спільні підходи і вдячні Латвії за те, що вона підтримує нас у протидії російській агресії», – сказав Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами зустрічі зі своїм латвійським колегою.

Глава Української держави підкреслив, що «Латвія чітко заявила про підтримку суверенітету і територіальної цілісності, про невизнання незаконної анексії Криму, про рішуче засудження агресії проти нашої держави на сході та невизнання незаконних фейкових виборів в так званих ЛНР і ДНР».

«Я думаю, що сьогодні адекватною відповіддю на ті процеси, що відбуваються, буде рішення про продовження санкцій проти Російської Федерації з боку світової спільноти, включно з Європейським Союзом. І приємно, що і в цьому питанні Латвія завжди чітко підтримує Україну», – наголосив Президент України.

Він також повідомив, що поінформував Президента Латвії про поточну ситуацію на сході нашої держави, поточну ситуацію в Азовському морі.

«Хочу подякувати, що пан Президент під час візиту відвідає не лише Київ, а буде мати змогу відвідати Донбас. Ми дякуємо за це бажання», – сказав Президент.

Він підкреслив важливість того, що Президент Латвії зможе на власні очі побачити події, які відбуваються на Донбасі та зусилля української сторони щодо відновлення інфраструктури Донбасу, а також кроки, які потрібно здійснити для того, щоб «проінформувати весь світ аби побачити докази і наслідки російської агресії, що Росія здійснює проти України».

Президент України підкреслив важливість участі Латвії в роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для інформування світу «з абсолютно незалежних джерел, що відбувається на Донбасі». Глава держави подякував латвійському колезі за діяльність 8 представників Латвії, які ретельно працюють в складі місії і доносять світу об’єктивну інформацію щодо подій на Донбасі.

В свою чергу, Президент Латвії Раймондс Вейоніс повідомив, що під час розмови з Президентом України обговорювалось питання безпеки і гуманітарна ситуація на окупованих територіях України. «Латвія рішуче засуджує російську агресію на Донбасі», – сказав він.

«На жаль, Москва не робить ніяких кроків до деескалації. Блокада Азовського моря є ще одним доказом російської послідовної деструктивної регіональної політики. Латвія рішуче підтримує позицію Європейського Союзу щодо невизнання незаконних виборів на непідконтрольних українському Уряду територіях Донецької і Луганської областей. Латвія продовжує свою повну підтримку України щодо суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосив Раймондс Вейоніс.

«Санкції, які були накладені на Росію, повинні продовжуватися до моменту, коли повністю будуть виконані Мінські домовленості», – сказав Президент Латвії.

Він також повідомив, що завтра відвідає регіони, що постраждали на сході України. «В мене буде нагода побачити на місці як це виглядає. Для мене досить складно це усвідомити і уявити, що є в Європі території, які уражені цим конфліктом. Це дуже сумно», – сказав латвійський Президент.

Він також зазначив, що Латвія вже допомагає в лікуванні українських поранених воїнів. «Я щасливий, що поки я тут, 15 українських солдатів отримають медичну допомогу в Латвії і ми будемо продовжувати такі проекти в майбутньому, тому що лікування солдатів – це насправді важливо. Це надає більше сили їм, щоб повернутися в нормальне життя», – сказав Раймондс Вейоніс.

Джерело

 

Росія має нести відповідальність за порушення прав людини, переслідування українців і кримських татар в окупованому Криму – зустріч Президентів України та Латвії

Під час зустрічі Президент України Петро Порошенко та Президент Латвійської Республіки Раймондс Вейоніс окремо обговорили ситуацію в Криму.

«Чітко наголосили, що Росія також має нести відповідальність за порушення прав людини, переслідування українців і кримських татар в окупованому Криму, за незаконне утримування політичних в’язнів», – підкреслив Глава Української держави.

Президент Латвії додав, що його країна дотримувалася й дотримуватиметься надалі позиції невизнання окупації Кримського півострова. «Ми також будемо продовжувати політику невизнання щодо незаконної анексії Криму і Севастополя», – констатував він.

Раймондс Вейоніс також повідомив, що в рамках візиту в Україну зустрінеться з лідерами кримських татар. «Ми занепокоєні обмеженнями прав кримських татар, їх переслідуванням на півострові. Міжнародні спостерігачі за правами людини повинні отримати повний доступ на півострів», – наголосив він.

«Ми неодноразово закликали негайно визволити всіх українських політичних в’язнів, які утримуються в Росії, а також в незаконно анексованому Криму», – додав Президент Латвії.

Джерело

 

Високо цінуємо солідарність Латвії у встановлені правди про Голодомор в Україні – Президент

Україна цінує підтримку Латвійської Республіки у питанні визнання світом Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу та встановлення історичної справедливості, наголошує Президент Петро Порошенко.

«Ми завжди будемо пам’ятати, що 10 років тому, Латвія визнала Голодомор геноцидом українського народу. Високо цінуємо солідарність Латвії у встановлені правди про Голодомор», – сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Латвії.

Сьогоднішній візит Раймондса Вейоніса в Україну для участі у заходах у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів Петро Порошенко назвав глибоко символічним. «Бо він відбувається під час вшанування 85-х роковин Голодомору, геноциду українського народу. Дуже важливо, що сьогодні Ви, разом з лідерами інших держав пліч-о-пліч з українським народом», – сказав він.

«Приємно, що як і 10 років тому на першому міжнародному форумі у Києві, присвяченому 75-й річниці Голодомору, цього року Латвія також представлена на найвищому рівні», – додав Президент України, звертаючись до свого латвійського колеги.

Президент Латвії, у свою чергу, зазначив, що його країна, як і Україна, свого часу постраждала від сталінського режиму. «Тому ми підтримуємо зусилля України повернути історичну справедливість і досягти міжнародного засудження геноциду проти народу України. Уже в 2008 році Латвія була однією з перших країн, хто визнав Голодомор геноцидом проти народу України», – сказав Раймондс Вейоніс.

Джерело

 

Президент України нагородив Президента Латвійської Республіки орденом князя Ярослава Мудрого

Президент України Петро Порошенко вручив Президенту Латвійської Республіки Раймондсу Вейонісу орден князя Ярослава Мудрого І ступеня.

«Я дуже радий вітати Президента Латвії сьогодні в Києві, в Україні. Сьогодні я маю велику честь вручити найвищу державну нагороду України – Орден Ярослава Мудрого І ступеня за величезний вагомий внесок пана Президента у розвиток і укріплення партнерських дружніх відносин між Україною і Латвією», – сказав Петро Порошенко на спільній прес-конференції за підсумками двосторонніх переговорів.

«Ця нагорода є символом нашої глибокої вдячності, вдячності українського народу. Це визнання Вашого особистого внеску у підтримку України», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також привітав Президента Латвії і весь латвійський народ із 100-річчям з Дня незалежності і проголошення Латвійської Республіки, яке відзначалося 18 листопада. «Нам це дуже близько Україна також відзначає 100-річчя своєї незалежності», – зауважив він.

Петро Порошенко відзначив, що український і латвійський народи завжди поруч, підтримують один одного, підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність наших держав.

Президент Латвії подякував за високу нагороду. Раймондс Вейоніс зауважив, що на минулому тижні Латвія відзначала сторіччя державності. «Це були прекрасні святкування і дякую вам, пане Президенте, а також українському народові за ваші привітання з цією дуже важливою подією для нашої країни», – сказав він.

«Ці святкування нагадують нам якою складною була наша дорога до свободи, до нашої незалежності. Через такі спогади, такі святкування ми краще пам’ятаємо і не забуваємо свою історію, але в той же час ми дивимося у майбутнє», – зауважив Президент Латвії.

«І я впевнений, що ми працюватимемо разом з Україною для кращої Європи», – резюмував він.

Джерело

 

 

Автор