Президент доручив Уряду розширити програму субсидій у зв’язку з підвищенням тарифів на газ (фото, відео)

Президент Петро Порошенко на зустрічі з нагоди 22-ї річниці створення Рахункової палати України закликав захистити людей.

Зустріч з нагоди 22-ї річниці створення Рахункової палати України

Поставив Уряду дуже жорстку вимогу – ми маємо захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, аби від зростання тарифів не постраждали найменш захищені верстви населення і взагалі будь-хто, для кого це підвищення є критичним.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 22. Oktober 2018

 

«Як Президент я поставив Уряду дуже жорстку вимогу – ми маємо захистити людей, розширити програму субсидій, збільшити кошти на виконання цієї програми, аби від зростання тарифів не постраждали найменш захищені верстви населення і взагалі будь-хто, для кого це підвищення є критичним», – зазначив Глава держави, коментуючи рішення Уряду.

Президент нагадав ситуацію з підвищенням ціни на газ минулого разу, коли завдяки запровадженню субсидій вдалося компенсувати витрати для найменш захищених верств населення та «зняти острах» щодо цього рішення.

«Ми наголошуємо, що жодна людина, жодна бідна людина, жодна незахищена родина не відчула підвищення тарифів на своєму власному бюджеті», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Найбільше нахапалися кредитів саме ті політичні сили, які сьогодні найголосніше «захищають» простий люд – Президент

Президент Петро Порошенко закликав не вірити популістам, які обіцяють зниження ціни на газ.

«Послухайте сьогодні обіцянки популістів здешевити газ в два, в три, в чотири, дехто добалакався – в шість разів знизити ціну. Це можна зробити лише шляхом повернення в російську газову кабалу», – заявив Глава держави під час зустрічі з колективом Рахункової палати України.

«Ледь ледь вибралися з цієї кабали і зараз знову намагаються туди повернути. Розвернути країну в так званий «русскій мір» я не дозволю за будь-яких обставин. Раджу менше слухати солодкі голоси псевдо захисників. Чому? Бо меду в них багато, правди – мало, або може й геть нема», – наголосив Петро Порошенко.

Коментуючи ситуацію із державним гарантованим боргом Президент зауважив:

«А найбільше нахапалися кредитів саме ті політичні сили, які сьогодні найголосніше «захищають» простий люд. 54 мільярди доларів – ось загальна боргова спадщина, яку нагуляли сьогоднішні «правдоборці» у 2007-2013 роках, коли були владою відповідні політичні сили. Тепер за ними хтось має прибрати, даруйте віддати», – додав Глава держави.

Петро Порошенко також нагадав, що Україна давно мала зобов’язання щодо врегулювання ціни на газ. «Не зайвим буде нагадати, що зобов’язання зрівняти внутрішні ціни на газ з ціною імпортного газу Україна взяла, коли Гройсман ще був мером Вінниці. Відповідний меморандум з МВФ був підписаний 31 жовтня 2008 року. Фонд тоді очолював Домінік Стросс-Канн, а хто на той час був Прем’єр-міністром – дуже легко зазирнути у Вікіпедію. Але хто б не був – подібні зобов’язання носять не персональний, а міжнародно-правовий характер. Хоча зобов’язання і гроші брали одні, а повертати гроші мусять інші», – констатував Президент.

Він нагадав, що рішення Уряду має не лише соціально-економічну, але й стратегічну геополітичну складову: продовження співпраці з МВФ дозволяє зберегти макроекономічну стабільність і стабільність курсу гривні, але й закріпити енергетичну незалежність України від Москви.

Джерело

 

Маємо підвищити рівень реагування на звіт Рахункової палати – Президент

Президент Петро Порошенко зустрівся з колективом Рахункової палати України з нагоди 22-ї річниці її створення. Глава держави наголосив на необхідності «мобілізації для країни фінансових ресурсів», що робить ще більш важливою роль Рахункової палати.

«Необхідність мобілізувати такі потрібні для країни фінансові ресурси ще гострішим і злободеннішим робить завдання ефективно використовувати кожну копійку коштів платників податків», – сказав він.

Глава держави також нагадав, що за 22 роки діяльності Рахункова палата виявила порушень бюджетного та іншого законодавства, неефективного використання коштів державного бюджету на загальну суму 310 мільярдів гривень.

При цьому Президент зауважив на необхідності ретельного дотримання і виконання висновків Рахункової палати. «Скажіть мені наскільки ефективним було, коли виявлені порушення передаються в органи влади, наскільки реакція органів влади була тією, якої чекав і Президент, і Рахункова палата. Думаю, що нас це точно не задовольняло. І зараз ми маємо підвищити рівень реагування на звіт Рахункової палати», – підкреслив Глава держави.

Президент зазначив, що за результатами всіх контрольних заходів Рахунковою палатою надавалися обґрунтовані, виважені та конкретні рекомендації щодо виправлення і поліпшення ситуації, недопущення та запобігання різного роду порушенням і недолікам.

За його словами, Рахункова палата – саме той орган, який здійснює незалежний фінансовий контроль за прозорістю та результативністю використання державних коштів. Він підкреслив, що ситуація повністю змінилася після прийняття нового закону «Про Рахункову палату». «Який надає вам для цього дуже широкі можливості і дуже широкі повноваження. Ну а права і повноваження стовідсотково кореспондуються з відповідальністю. Повноважень, яких раніше бракувало», – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив, що «дуже важливо, щоб Рахункова палата і надалі була ініціатором закриття прогалин в законах, пропонувала зміни, які забезпечать ефективність використання коштів як державного, так і місцевих бюджетів». При цьому він підкреслив, що це «особливо важливо після запровадження президентської програми децентралізації».

«51% коштів зведеного бюджету – це кошти місцевих бюджетів, кошти об’єднаних територіальних громад. Часто-густо вони не знали що з ними робити – клали на депозит. Навіщо забирати кошти платників податків, вилучати їх з економіки для того, щоб місцеві «царьки» тримали їх на депозитах», – наголосив Президент та підкреслив, що частка місцевих бюджетів і надалі буде зростати.

Глава держави також відзначив важливість ролі Рахункової палати у моніторингу коштів державних підприємств. «Так, ми дійсно додали в прозорості державних підприємств, але наскільки кошти, які зароблені державними підприємствами спрямовуються до державного бюджету, питання залишається відкритим», – підкреслив Президент Петро Порошенко  зауважив, що сьогодні Рахункова палата має усі умови для реалізації свого потужного потенціалу та додав, що він як Президент повністю підтримує подальший розвиток Рахункової палати як конституційного органу.

«Висока відповідальність на вас. Високі права по забезпеченню прозорості, забезпеченню ефективності використання державних коштів. Кожна копійка має витрачатися на те, щоб ми швидше забезпечили зростання, швидше забезпечили підвищення рівня захисту людей, підвищення соціальних стандартів. Без Рахункової палати нам це не вдасться», – підкреслив Петро Порошенко та привітав усіх присутніх зі святом та побажав їм міцного здоров’я, добробуту.

«Нехай ваші невичерпна енергія та високий професіоналізм й надалі працюють на благо нашої країни», –  підсумував Глава держави.

Автор