Вадим Скібіцький, ГУР МО: «Інформації про участь кадрових військових Росії у війні на Донбасі у нас достатньо»

Як живуть люди на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, чому на фронті відбулося загострення і посилення обстрілів, які для України існують загрози, окрім Російської Федерації. Про це в ефірі військового радіо «Армія ФМ» розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.


#Поліграф. Гість в студії представник Головного управління розвідки МО України Вадим Скібіцький. Говоримо про ситуацію на тимчасово окупованих територіях.

Gepostet von Армія FM am Dienstag, 29. Mai 2018

 

Яна Холодна: З 30 квітня АТО змінилося на Операцію обєднаних сил і разом з тим спостерігаємо загострення на фронті. Чи можемо поєднувати ці два моменти і говорити про те, що це стало причиною активізації ворога?

Вадим Скібіцький: Дійсно, ми це підтверджуємо. З початком проведення ООС, противник не просто активізувався, а насамперед проводить такі дії, які покликані дискредитувати нашу державу, ЗСУ, які поводять ключову роль в Операції об’єднаних сил і посіяти паніку серед населення окупованих територій. При цьому вони вигадують різноманітні байки, історії, проводячи потужну інформаційно-психологічну операцію проти наших громадян, які проживають на окупованих територіях. З 30 квітня, противник не просто посилив обстріли наших позицій, він активізував обстріл і цивільних об’єктів. Ми проводили аналіз і побачили, що з січня до квітня всього було зафіксовано близько 15 цілеспрямованих обстрілів цивільних об’єктів. То тільки з початку травня до середини вже нараховується 22 обстріли цивільних об’єктів. Це спрямовано на дискредитацію ЗСУ, ніби ЗСУ це роблять спеціально для того, щоб знищити інфраструктуру, цивільні об’єкти окупованих територій і взагалі, що з початком ООС, збройні сили підуть в наступ і створюватимуть фільтраційні табори. Вони несуть таку нісенітницю, яка притаманна, я б сказав, розвитку ситуації на території Сирії. Саме там проводять такі операції ЗС РФ.

Дар’я Бура: Мені розповідали місцеві жителі прифронтових міст, що там дійсно люди переконані, що це українська армія сама себе обстрілює. Якщо об’єкти інфраструктури обстрілюють заради провокацій, то вони стріляють ще й по місцевим жителям, по школам, лікарням, подвір’ям.

Вадим Скібіцький: За ці 4 роки війни всі позиції наших військ, стратегічні об’єкти, вже пристріляні ворогом. І вони чітко знають куди ляжуть снаряди. Крім того, активно використовуються так звані вогневі контури, коли застосовуються безпілотні літальні апарати для ведення розвідки, наведення артилерії. І починаючи від танкових підрозділів, закінчуючи важкими артилерійськими системами – 152 мм – це комплекс, який використовую противник як для нанесення втрат нашим військам, так і для обстрілу цивільних об’єктів. При тому ж, цивільні об’єкти обираються дуже критичні, важливі для життя населення: школи, тепло-електростанції, Донецька фільтрувальна станція, тубдиспансері – це соціальні об’єкти, де велике скупчення цивільного населення. Вони цим намагаються спровокувати, подати інформацію так, що ЗСУ зайдуть на окуповані території не як визволителі, а як окупанти. І ці заходи цілеспрямовано готуються Південним військовим округом. Є спеціальні структури, які розповсюджують цю інформацію, готують спеціальні доповіді. Це дуже відповідальна робота, яка потребує зусиль спеціалістів. А РФ – спеціалізується на цих напрямках – на гібридних війнах, різних заходах в кіберпросторі і тим паче, в інформаційно-психологічних операціях.

Яна Холодна: Вони використовують ту ж саму тактику, як і на початку війни.

Вадим Скібіцький: За даними воєнної розвідки, ми бачимо ті зміни, які відбуваються в тактиці застосування російських окупаційних військ. Вони повернулися  до такої тактики, яка була в 2015-2016 році, коли для вогневих позицій обиралися райони, поблизу цивільних об’єктів, промислові райони, для того, щоб заховати техніку. Відповідно, з цих районів відбувався обстріл. І не просто обстріл, а цілеспрямований, для знищення наших позицій і нанесення нам найбільших втрат.

Яна Холодна: Але протягом кількох тижнів в нас є втрати серед місцевих жителів, гинуть діти, сімї. 

Вадим Скібіцький: Місія ОБСЄ також говорить і фіксує ті факти, що є жертви серед мирного місцевого населення. Робота місії ОБСЄ і перешкоджання цій роботі з боку бойовиків – це окрема тематика. Головне управління розвідки МО має багато підтверджених фактів, коли бойовики проводять цілеспрямовані заходи для того, щоб не допустити роботу місії в ті райони, куди вони не хочуть, щоб вони потрапили. Це райони скупчення техніки, перегрупування військ, ті самі райони, де розташовані вогневі позиції і техніка, яка згідно Мінських домовленостей повинна бути відведена.

Яна Холодна: А місії ОБСЄ розуміє, що є перешкоджання її роботі?

Вадим Скібіцький: Так і через те, напевно є актуальним питання, яке порушував президент України, про необхідність розміщення повноцінної миротворчої місії, яка контролювала б насамперед кордон. Дуже багато фактів, коли завозиться техніка і озброєння через наш кордон. І ми підтверджуємо, що з початком ООС активізувалися не лише бойові дії, а й активізувалося підвезення боєприпасів, особового складу, техніки з території РФ на нашу територію.

Даря Бура: А яку саме техніку завозять? Як в минулі роки, чи щось нове?

Вадим Скібіцький: Це і важке озброєння – танки, бронетранспортери. Логістичне забезпечення – боєприпаси, матеріально-технічні засоби. Автомобільна техніка та інша, яка повертається з ремонту з РФ на оновлення тієї техніки, яку використовують Перший і Другий армійські корпуси.

Яна Холодна: Зявлялася така інформація, що росіяни не випускають, не дозволяють жителям Донецької і Луганської областей заїжджати на територію РФ. Чи правда це і з чим це повязано?

Вадим Скібіцький: Це дійсно так. На сьогоднішній день ми спостерігаємо посилення прикордонного режиму, посилення перетину кордону з окупованих територій на територію РФ. Насамперед перевіряються всі громадяни України, які заїжджають на територію РФ. РФ, все таки, побоюється, що може відбутися посилення криміногенного рівня в містах проведення Чемпіонату світу з футболу. Це стосується діяльності Першого і Другого армійських корпусів, посилення контррозвідувального режиму на прикордонних територіях і на окупованих територіях, для того, щоб не допустити потрапляння бойовиків і небажаних осіб на територію РФ. Грубо кажучи, якщо ти не громадянин Росії, то ти небажаний гість.

Яна Холодна: А жителі окупованих територій хоч якось це розуміють?

Даря Бура: І чи вони так само активно записуються в так зване «ополчення», чи вже дещо зменшилась ця активність?

Вадим Скібіцький: З кінця 2016 року, 2017 і на початку 2018 року дуже активно проводяться заходи щодо мобілізаційної готовності і проходження так званої служби резервістів. Дуже багато людей, які не бажають цього робити. Як правило, основний наголос робиться на працівники бюджетних сфер – державні підприємства, державні службовці (лікарі, вчителі), ті бюджетники, які залежать від окупаційної влади. Цього року вони вже провели три етапи підготовки мобілізаційної готовності, призиву резервістів. Один з етапів включав збори резервістів на полігонах, наприклад, «Ударний» полігон, «Південний». Одночасно ми фіксували перебування 300 так званих резервістів, з якими проводилися заняття: тактика, вогнева, інженерна підготовка, інші види підготовки. Дуже активна проводилася кампанія в 2017 році, коли вони на Савур-Могилі зігнали тисячі людей, продемонстрували, що це ті, хто бажає проходити службу, але, все одно, я впевнений, що люди розуміють. Ті псевдо патріоти, які були в 2014 році, вже полягли в полях своєї свободи, а решта населення розуміє, що це війна в нікуди і їх використовують, як гарматне м’ясо. Є найманці з території РФ, є кадрові військовослужбовці, регулярні війська – це зовсім інші люди, зовсім інша заробітна платня і зовсім інші завдання. А люди з окупованих територій не потрібні нікому.

Яна Холодна: Є питання від слухача: Який засіб потрібно застосовувати проти російської пропаганди і що б ви змінили в законах, щоб покращити захист громадян від впливу пропаганди агресора?

Вадим Скібіцький: Законодавство в нас є. Потрібна чітка координація всіх сил і засобів, міністерств і відомств, які працюють в режимі контрпропаганди РФ. Коли в нас буде поширення інформації на всю окуповану територію, ми тільки так зможемо доносити до наших громадян з окупованих територій ту інформацію, яка в нас є. І можливо необхідно поширити використання наших партнерів. Коли інформація йде з країн Європи, вона сприймається по-іншому. Нас не завжди сприймають однозначно, але те, що говорить світ – сприймається інакше. Нам потрібно займати активнішу позицію в поширенні інформації, оскільки інформаційний вакуум одразу заповнюється інформацією з РФ, продуктом, які, варто визнати, готуються на високому рівні. І це те, що ми в першу чергу повинні нейтралізувати. Але люди на окупованих територіях не просто обмежені у доступі до інформації. Вся інформація, яка є в так званих «лнр», «днр» під контролем. Вони ж витісняли звідти наші інтернет-провайдери, а їхні всі знаходяться під контролем. І поширення інформації в 2017, початку 2018 років повністю було взято під контроль.

Яна Холодна: Питання від слухача: Яким чином встановлюються щоденні втрати ворога?

Вадим Скібіцький: Інформація, яка стосується втрат противника, більше відноситься до сфери відповідальності штабу Об’єднаних сил, Генерального штабу, але ми теж регулярно відслідковуємо це. Ми маємо факти і підтверджену розвідувальну інформацію щодо втрат ворога. Це дуже важлива доказова база, особливо, яка стосується найманців з РФ, кадрових військовослужбовців РФ. Маючи ці дані, ми навіть бачимо яка є ситуація в РФ, адже, одним із джерел постачання людських ресурсів на окуповані території є рекрутування найманців на території РФ. Колишні військові, різного роду громадяни Росії, які хочуть збагатитися. Таких, які їхали захищати «Новоросію» зараз вже немає. При тому, за останній час, росіяни здебільшого надають перевагу участі у бойових діях на території Сирії. Там більше платять і зовсім інакше ставляться до тих людей, які воюють там. Тут їх ніхто не пам’ятає. Ми давали інформацію про те, що в одному з полків окупаційних військ пройшла інформація і вони встановили, що загиблих просто хоронять без розпізнавальних знаків в місцях, неналежних для поховань. Відповідно, відсутні виплати сім’ям, ніхто не згадає навіть де лежать ці військові РФ. На їхній психологічний стан це дуже вплинуло.

Яна Холодна: А як же реагують сімї вбитих росіян?

Вадим Скібіцький: В 2015 році всі втрати військовослужбовців ЗС РФ становили державну таємницю. Вся інформація, яка стосується перебування їхніх військовослужбовців на нашій території – це також державна таємниця, у них свої легенди, нові документи, прізвища і в більшості випадків родини навіть не знають, де вони виконують бойові завдання. Також на сім’ї здійснюється тиск, у разі розголошення державної таємниці, вони не отримають компенсації за загиблого або пораненого.

Дар’я Бура: Чи Україна має достатню кількість доказів участі російських кадрових військових на Донбасі?

Вадим Скібіцький: Докази є і ми збираємо постійно. В 2017, 2018 роках це стало робити важче, тому, що коли в 2016 році ми оприлюднили багато прізвищ, починаючи від командування Першого і Другого армійських корпусів, закінчуючи просто військовослужбовцями, які виконували завдання на нашій території, – з особистими даними, паспортними, після цього Росія почала жорсткі засоби щодо приховування. Але, повірте, інформації багато. Ми передаємо її в компетентні органи, в міжнародні інстанції. Я завжди говорю: «Військовий злочин не має терміну давності».

Яна Холодна: Як зараз ситуація з військовою технікою, гумконвоями і підтримкою Росії у цій сфері?

Вадим Скібіцький: З часу створення Першого і Другого армійських корпусів, які набули оперативної готовності восени 2015 року, весь процес забезпечення ресурсами, російськими ресурсами, технікою, озброєнням майже не змінився. Використовується наш державний кордон, через нього можна завезти що завгодно. Гуманітарний вантаж заходить одними маршрутами. Для техніки використовуються або популярні маршрути, або приховані. Відповідно, боєприпаси, особливо на сьогоднішній день, ми чітко відслідковуємо збільшення поставок боєприпасів, поновлення боєзапасів, боєкомплектів. Зараз відбувається поновлення навчання. Зараз активно почали працювати комісії зі штабу 8 армії Південно-військового округу, представники всіх служб проводять усунення недоліків або поновлення запасів на окупованих територіях. Насправді, те озброєння, яке зараз завозиться, в більшості випадків виготовляється на території РФ. І те, що демонстрували на так званих парадах в ОРДЛО – це одиничні випадки, а не масове виробництво і вони не змінять ситуацію.

Дар’я Бура: А курсанти російські, які і раніше приїжджають до нас тренуватися, як на полігон?

Вадим Скібіцький: Дуже активно вони використовували військове стажування в 2017 році. Особливо на Маріупольському напрямку. Тоді працювали слухачі артилерійської академії, викладачі, курсанти – проходили бойову практику на бойових позиціях по нашим позиціям. На 2018 рік у нас немає чіткого підтвердження, що там є курсанти. Якщо говорити – від початку року Росія робить все, щоб приховати свою безпосередню участь в бойових діях. Але наявна інформація свідчить, що весь керівний склад російський, інструктори – росіяни.

Дар’я Бура: Цей керівний склад росіян знаходиться на Донбасі чи з території Росії?

Вадим Скібіцький: Наприклад, командири полків, заступники командирів. У квітні-травні  пройшла ротація, за нашими даними, велика ротація буде проводитися в травні-червні. Це такий період, який ми називаємо «між навчальний» – зимовий, літній.

Яна Холодна: Чи застосовують росіяни технічні розвідувальні форми?

Вадим Скібіцький: На сьогоднішній день показники застосування розвідувальних літальних апаратів, за квітень-травень, майже такі, як в 2015-2016 роках. Періодично йде активізація бойових дій, нагнітання обстановки. Ми змінили формат операції – відбулася активізація, знову заговорили за введення миротворчих військ – знову загострення. Збройні сили України мають повний спектр безпілотних літальних апаратів, які використовується РФ і які виготовленні на території РФ.

Дар’я Бура: За чим, крім Донбасу, спостерігає військова розвідка?

Вадим Скібіцький: ГУР МО є розвідувальним органом України. В законі чітко визначені наші сфери відповідальності: воєнно-політична, воєнна, воєнно-окономічна, воєнно-технічна, навіть ті ж самі екологічна, інформаційна – це сфери, за які ми несемо відповідальність перед державою і народом. Дійсно, на сьогоднішній день головна загроза – це агресія РФ, але є інші загрози і виклики, які стоять перед нашою державою. Ви ж дивіться, що робиться в інформаційній сфері, у кіберпросторі. Антитерористична загроза, незаконна міграція, переміщення товарів подвійного призначення – за це ми теж відповідаємо. Екологічна загроза – на території Придністров’я залишилася велика частина боєприпасів і відслідкування можливої загрози з цього об’єкта, теж наша задача.

Дар’я Бура: В нас ще є одна болюча точка на карті України – Крим. І з будівництвом мосту в Керченській протоці спостерігається пожвавлення. Що ви про це можете сказати?

Вадим Скібіцький: Не просто пожвавлення, а після відкриття так званого мостового переходу до окупованого Криму, РФ продемонструвала можливість повної блокади Азовського моря. Крім того, зразу після відкриття мосту, Росія ввела бойове чергування сил і засобів Чорноморського флоту, прикордонних військ – кораблі, катери, бойова авіація, яка постійно цілодобово здійснює контроль за всіма процесами. Які відбуваються в Керченській протоці і Азовському морі. Дуже активно використовується інформаційний вплив. Наприклад, вони оголосили, що в травні буде проведено навчання в Азовському морі, визначили район, дали інформацію і почали спостерігати. Ті кораблі, які наближалися до цього району, оглядалися, затримувалися. Але ніякої активності там не було. Вони продемонстрували, що у будь-який час можуть закрити район, щоб блокувати рух до наших портів в Маріуполі, Бердянську… Це економічний тиск на нашу державу. Також це активно може використовуватися для дестабілізації суспільно-політичної обстановки в наших районах Приазов’я.

Дар’я Бура: Чи отримує Головне управління розвідки міжнародну допомогу?

Вадим Скібіцький: Набуття стандартів НАТО, набуття стандартів провідних європейських держав – це наша мета. Її ми можемо досягти за допомогою наших партнерів. Підготовка, отримання сил і засобів – це все ми отримуємо від міжнародних партнерів. Дуже важливо – обмін інформації, особливо по нашому Чорноморському регіону.

Джерело