Відбулася РНБО України під головуванням Президента (фото, відео)

Санкції проти Росії, які запроваджуються, чітко синхронізовані із нашими партнерами з ЄС та США – Президент про рішення РНБО

 

Рада національної безпеки і оборони України, під головуванням Президента Петра Порошенка, розглянула рішення про запровадження санкцій проти Росії, а також питання продовження санкцій, які були введені у зв’язку і з незаконною анексією Криму, санкцій, які були пов’язані із агресією Російської федерації проти суверенної і незалежної Української держави.

«Дуже важливо, я хотів би наголосити, що і попередні санкції, які зараз продовжуються, чітко синхронізовані із нашими партнерами із Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки. Зі всією глобальною проукраїнською коаліцією. І пов’язані (санкції – ред.) із невиконанням Російською федерацією спільної позиції – нашої, США, ЄС, не імплементацією Мінських угод, не забезпеченням безпекового пакету Мінських угод, відсутністю реального припинення вогню», – підкреслив Петро Порошенко.

«Своїм сьогоднішнім рішенням ми скоординуємо нові санкції, які запроваджуються, із санкціями Сполучених Штатів Америки проти громадян і юридичних осіб Російської федерації. Вони пов’язані як із застосуванням хімічної зброї в центрі Європи – РФ у Великій Британії, так і з проведенням незаконних виборів президента на території окупованого Криму», – пояснив він.

Президент також зазначив, що до підготовки проектів цих рішень були залучені Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Уряд, Міністерство економіки і Національний банк.

Глава держави зауважив, що Україна щоденно втрачає на сході героїв, які захищають нашу державу, її територіальну цілісність і незалежність: «Ситуація, яка зараз є на фронті – це ніякий не заморожений конфлікт».

«Я закликаю до абсолютної рішучості наших дій. І вони полягають не лише у санкціях, які зараз мають бути нами прийняті. Вони полягають у події, яка відбулась 30 квітня, в понеділок, коли ми почали операцію Об’єднаних сил, припинили антитерористичну операцію. Кардинально змінили формат української реакції у захисті кожного клаптика української землі», – сказав Президент.

За словами Глави держави, цей новий формат дає «додаткові можливості і щодо захисту людей, і щодо протидії диверсійно-розвідувальним групам, і щодо підвищення ефективності наших дій на фронті».

Джерело

 

Ті, хто скоїв злочини проти демократії, мають опинитися у в’язниці – Президент про неприпустимість підкупу виборців

 

«Я дуже стурбований кількістю фактів підкупу виборців з боку окремих політичних сил. Для мене, як Президента і гаранта прав і свобод громадян, в тому числі і виборчих прав – це є абсолютно неприйнятно», – підкреслив Президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

Глава держави наголосив на порушеннях виборчого законодавства, які були зафіксовані під час останніх виборів до об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які відбулися цієї неділі, 29 квітня. Петро Порошенко заявив про неприпустимість підкупу виборців, зосередивши увагу присутніх на необхідності посилення відповідальності за подібні злочини.

Глава держави звернувся до представників Національної поліції, Служби безпеки України та Генеральної прокуратури з вимогою довести справи про порушення виборчого законодавства до логічного завершення, щоб «кожен, хто скоїв цей злочин проти демократії, опинився у в’язниці». Він також наголосив на важливості притягнути до відповідальності тих, хто організовував підкуп виборців: «Не лише виконавців, а й тих, хто організовував схеми».

При цьому Президент наголосив: «Перебування в опозиції аж ніяк не дає політичного захисту від кримінального переслідування».

Президент також зазначив, що підтримує пропозицію щодо законодавчого врегулювання посилення відповідальності за порушення виборчого права, а саме «невідворотності відповідальності за ці злочини». «Підкуп виборців – це з минулого і є неприйнятним для сучасної України», – додав він.

Джерело

 

Президент про припинення участі України в координаційних органах СНД: В умовах, коли дії координуються країною-агресором, – нам там немає що робити

 

Рада національної безпеки і оборони України розглянула рішення про припинення дії окремих угод щодо Співдружності Незалежних Держав (СНД). «Ключова позиція – це є скасування», – сказав Президент Петро Порошенко на засіданні РНБО.

За його словами, йдеться про скасування Угоди про координаційні органи, яка була ратифікована Парламентом. «Участь України в координаційних органах СНД, низці інших угод, які не мають більше сенсу для України», – пояснив Глава держави, зауваживши, що ухвалити рішення про припинення дії зазначених документів має Верховна Рада.

Глава держави також нагадав, що Україна, на відміну, наприклад від Грузії, ніколи не була членом СНД, тому не може здійснювати вихід за тією ж процедурою, якої дотримується Грузія. «Нам не можна вийти з того (об’єднання – ред.), куди Україна ніколи не входила. Але ми припиняємо участь в координаційних органах СНД. МЗС проаналізувало, поінформувало Уряд щодо доцільності подальшого перебування в складі тих чи інших угод. Ми будемо дуже ретельно опрацьовувати ці позиції, але Україна більше не буде брати участь в жодних координаційних органах СНД», – наголосив Президент.

Глава держави також доручив Міністру закордонних справ Павлу Клімкіну вже найближчим часом опрацювати пропозиції щодо відкликання представників України із зазначених органів. «Протягом тижня внести мені пропозиції про відкликання всіх наших представників з Мінська, з координаційних органів СНД. В умовах, коли дії координуються країною-агресором, – нам там немає що робити», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ініціатива щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні знаходить активну підтримку в світі – Президент

Президент Петро Порошенко проінформував членів Ради національної безпеки і оборони про хід переговорів зі Вселенським Патріархом Варфоломієм про надання Україні Томосу про автокефалію Української Православної Церкви.

«Ви бачите, що ця ініціативи знайшла дуже активну підтримку в світі – наша українська діаспора, політичні діячі, церковні ієрархи підтримали цю ініціативу», – підкреслив Глава держави. Він подякував кожному народному депутату, який проголосував на підтримку Звернення Президента до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія.

Петро Порошенко підкреслив, що це Звернення жодним чином не є втручанням влади та держави у справи церкви: «Хотів би ще раз наголосити, що це аж ніяк не є втручанням держави у церковні справи. Наголошую ще раз, що я категоричний противник втручання держави в церковні справи».

«Особливо, коли ця держава іноземна. Особливо, коли це країна-агресор. Особливо, коли оголошення української території канонічною територією церкви іншої держави. Це і є зазіхання на нашу територіальну цілісність», – акцентував Президент.

Глава держави висловив сподівання на позитивне рішення щодо надання Томосу на автокефалію Української Церкви. «Українці вибороли своє право на Помісну Автокефальну Церкву. І сьогодні ми дуже сподіваємося, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх докладе зусиль і після проведення консультацій, які зараз відбуваються, вони будуть схвалені Синодом, і цей процес буде завершений наданням Україні Томосу», – сказав він.

Петро Порошенко закликав всіх українців: «Боротися і молитися. Молитися, щоб це якнайскоріше відбулося».

Джерело

Автор