Як відбувається захист дітей від шкідливого контенту в Німеччині

Вивченням телевізійних програм, визначенням вікових позначок і захистом дітей від потенційно шкідливого контенту на телебаченні і в інтернеті в Німеччині опікується Організація добровільної саморегуляції телебачення Німеччини Freiwillige Selbstkontrolle Fernsehen – FSF, а контролює процес  регулятор. Досвідом роботи цього органу поділився «Детектор медіа», він є цікавим з огляду на опрацюванням проекту закону про аудіовізуальні медіасервіси.

Саморегулівну організацію 1994 року заснували комерційні телеканали. Сьогодні її членами є 38 компаній. Фінансується вона зі щорічних внесків, які залежать від частки телеканалів, крім того, окремо похвилинно оплачується експертиза кожної програми, фільму чи серіалу (1 хвилина – 5 євро). Річний бюджет FSF становить 1,5 млн євро.

Оцінюють контент 110 експертів, які отримують за виконану роботу гонорар. У FSF є директорат із 7 осіб та наглядова рада, які визначають, хто з експертів вивчатиме певний контент. Вони працюють на громадських засадах. Також є апарат, який працює повний день.

Загалом FSF переглядає програми і фільми перед трансляцією, а прямоефірні програми і  новини моніторить німецький регулятор, який також стежить, щоб мовники виконували рекомендації FSF щодо вікових позначок.

Експерти FSF роблять свої висновки, керуючись низкою критеріїв, які оприлюднені на сайті, та німецьким законодавством. За словами директора FSF Клаудії Мікат, мовники  самоорганізувалися в такий спосіб, оскільки не хочуть, щоб у це питання втручалася держава.

Джерело

Автор