Акти вандалізму, як засіб загострення протиріч всередині українського суспільства

«Гібридні дії» під час конфлікту передбачають активне застосування методів непрямого впливу та здійснення таємних операцій невійськового характеру. Так, наприклад, протягом тривалого часу в різних регіонах України фіксуються акти вандалізму, пов’язані з руйнуванням пам’ятників, меморіальних дощок, цвинтарів, тощо. Такі дії, спрямовані на розхитування суспільства та розпалювання ворожнечі, можуть бути частиною плану з дестабілізації та послаблення України на міжнародній арені.

Так, за період з серпня по жовтень цього року руйнування пам’ятників та меморіальних дощок загиблим учасникам АТО, Героям Небесної сотні, паплюження державних символів України та інших держав відбувалося на території різних областей, і з певною періодичністю. Метою таких акцій є нагнітання ситуації в країні та загострення протиріч всередині суспільства. Що, в свою чергу, є одним з компонентів «гібридної агресії».

Вибрана хронологія виглядає наступним чином:

  • 24 серпня 2017 р. в Києві облили фарбою і намагалися підірвати пам’ятник воїнам АТО. Також цього дня на одній з центральних вулиць прогримів вибух, внаслідок чого троє осіб отримали поранення;
  • 26 серпня у Лиманському районі Донецької області невідомі пошкодили пам’ятник військовослужбовцям 24 бригади ЗСУ;
  • 28 серпня вандали знищили меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Роману Сенику в центрі Києва;
  • 2 вересня  були знищені графіті «Ікони Революції», зроблені на одному з фасадів крамниці, розташованої в центрі столиці;
  • 6 вересня у Кременчуці вандали пошкодили пам’ятник героям АТО;
  • 9 вересня в Кривому Розі двоє громадян зірвали державний прапор України і поглумилися над ним;
  • У Полтаві в ніч на 11 вересня вандали розбили 5 меморіальних дощок загиблим в зоні АТО українським військовим;
  • 13 вересня в Одеські області невідомі вночі спалили нещодавно встановлений стенд меморіалу загиблим воїнам АТО і Героям Небесної сотні;
  • 19 вересня в Житомирській області зловмисники розбили меморіальну дошку добровольцеві АТО Володимиру Коновалову;
  • 1 жовтня в Харкові невідомі зламали хрест і частково пошкодили надгробок на могилі священомученника Олександра (Петровського);
  • 5 жовтня у Києві затримали жителя Севастополя, який зруйнував пам’ятник Героям Небесної сотні;
  • 7 жовтня, у смт. Черкаське, Дніпропетровської області перед відкриттям меморіалу бійцям АТО, невідомі намагалися його спаплюжити, але були затримані.

Слід зазначити, що такі дії можуть чинитися без тиску чи підкупу виконавців. Для цього можуть застосовуватися непрямі методи: поширення чуток, пліток певного змісту, провокаційних інформаційних повідомлень в нестійких групах населення.

Ще одним інструментом невійськових дій проти України, який може призвести до погіршення відносин України з іноземними партнерами та нашкодити іміджу держави у світі є вибухи та інші злочинні дії поряд із іноземними представництвами або на їхній території. До недавніх таких випадків можна віднести:

  • вибух біля посольства США у Києві 8 червня цього року;
  • обстріл генконсульства Республіки Польщі у Луцьку 29 березня цього року;
  • пошкодження у Львові генконсульства Республіки Польща 8 лютого цього року.

Такі випадки трапляються як в Україні, так і в тих країнах, з якими може виникнути напруження. Наприклад, якщо  тут руйнують важливі для Польщі пам’ятки, то і в Польщі руйнують пам’ятки, які є важливими для України. В цьому контексті, як випливає з багатьох подій та заяв політиків, ведеться зовнішня робота для загострення стосунків України не лише з Польщею, але й з Угорщиною, Ізраїлем.

Перелічені факти можуть бути ознаками таємних операцій, здійснюваних Російською Федерацією для дестабілізації суспільства всередині України та дискредитації її на міжнародній арені.

Джерело

Автор