Санкції на часі. 06.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 06.10.2024.

1. Половині росіян не вистачає коштів на виплату кредитів.

– 50% позичальників зізналися, що їм протягом останнього року доводилося стикатися з фінансовими проблемами при виплаті кредиту.
– Незважаючи на складнощі, росіяни продовжують активно набирати кредити.
– На 1 липня вони були винні за кредитами і позиками майже 42 трлн руб.
– За січень-серпень роздрібний кредитний портфель банків зріс майже на 13%.
– Кількість позичальників неухильно зростає, до липня їх було вже понад 50 мільйонів, за рік їх стало на 3,6 млн. осіб більше.

2. Російська влада майже вдвічі скоротила фінансування національного проєкту «Безпілотні авіаційні системи», спрямованого на створення нової галузі цивільних безпілотників.

– Замість 898 млрд руб, які передбачалося витратити на нього до 2030 року, уряд виділить лише 546 млрд.
– Фінансування програми в найближчі три роки скоротиться з 129,5 млрд. до 112,1 млрд. руб.
– Зокрема, уряд виключив із нацпроєкту витрати на розробку перспективних технологій для безпілотників.
– Водночас влада знизила план щодо кількості вироблених у росії цивільних дронів: замість 32,5 тис. апаратів у попередній версії нацпроєкту тепер уряд розраховує на випуск 25,6 тис.
– Цього року уряд також різко скоротив закупівлю безпілотників, у тому числі для освітніх цілей.

3. Литовська митниця перехопила вантажі з військовими речами, призначеними для російських військових.

– Співробітники Каунаської територіальної митниці та Митної кримінальної служби (МКТ) виявили чотири пакунки з різними предметами військового призначення в пасажирських поїздах, що прямували за маршрутом Калінінград – Москва.
– Вилучено маскувальні сітки та військову камуфляжну форму.
– У цих же потягах, перехоплених митниками 27-29 вересня, також перебували ще дві партії вантажів військового призначення для російських військових – маскувальні сітки для приховування гармат.
– Такі маскувальні сітки класифікуються як військовий вантаж, і для їх перевезення потрібен одноразовий дозвіл, виданий уповноваженою особою міністра національної оборони Литви. Наразі ці дозволи не видаються.
– Конфісковані предмети литовська митниця передасть Україні як допомогу.

4. Євросоюз проголосував за можливість підвищення мита до 45% на електромобілі з Китаю.

– Тепер Європейська комісія може запровадити мита, які діятимуть упродовж п’яти років.
– Торгові обмеження підтримали десять країн-членів ЄС, Німеччина та ще чотири країни висловилися проти, 12 утрималися.
– 4 липня Євросоюз запровадив тимчасове мито на електромобілі з Китаю. Мита для різних виробників можуть становити до 37,6% залежно від бренду.

5. Інститути Європейського союзу вирішили перервати контакти з нинішнім урядом Грузії, повідомив посол ЄС у Тбілісі Павло Герчинський.

– За його словами, консенсус з цього питання в Брюсселі склався ще влітку після заяв грузинської влади про прагнення так званої глобальної партії війни, яка діє в ЄС та США, втягнути Грузію в протистояння з росією та відкрити на Кавказі другий фронт проти рф.
– Посол дав зрозуміти, що ЄС може відновити контакти лише з новою владою Грузії, «готовою вступити до ЄС», яку, можливо, буде обрано під час парламентських виборів 26 жовтня.

6. Китайські хакери здійснили кібератаку на системи прослуховування суду в США.

– Кібератака, яку пов’язують з китайським урядом, проникла в мережі американських провайдерів, ймовірно, отримавши доступ до інформації з систем, які федеральний уряд використовує для санкціонованих судом прослуховувань.
– За словами джерел WSJ, хакери могли мати доступ до мережевої інфраструктури, яка використовується для виконання законних запитів США про надання даних зв’язку, протягом декількох місяців або довше, що становить серйозну загрозу національній безпеці.
– Кібератаки, зокрема, зазнали компанії Verizon Communications, AT&T і Lumen Technologies.
– Згідно з федеральним законодавством, телекомунікаційні та широкосмугові компанії повинні дозволяти владі перехоплювати електронну інформацію за рішенням суду.
– Кібератака була здійснена китайською хакерською групою, яка отримала назву “Соляний тайфун”.

Автор