Санкції на часі. 04.07.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.07.2024.

1. росія вилетіла з десятки найбільших економік світу.

– Падіння рубля призвело до того, що росія вибула з десятки найбільших економік світу, якщо рахувати в абсолютних доларах, а не за паритетом купівельної спроможності.
– У 2023 р. російська економіка зросла на 3,6% – більше, ніж світова, але через послаблення рубля в доларах її розмір скоротився на 10,8% – з $2,27 до $2,02 трлн, оцінює Світовий банк.
– В результаті в його рейтингу розміру економік росія опустилася з восьмого місця на 11-е, пропустивши вперед Італію, Бразилію та Канаду, хоча вони торік зростали повільніше: 0,9%, 2,9% та 1,1% відповідно.
– Схожа ситуація сталася з Японією: через падіння курсу єни вона опустилася на четверте місце, пропустивши на третє місце Німеччину.
– Лідирують з величезним відривом США: в абсолютних доларах американська економіка на третину більша за китайську, яка знаходиться на другому місці – $27,4 і $17,8 трлн відповідно.
– У перерахунку на душу населення росія виглядає набагато гірше: ВВП у 2023 р. склав $13 817 в порівнянні з $15 445 роком раніше – за цим показником росія опустилася на 86-е місце (між Мексикою та Аргентиною).

2. російська нафтова галузь, яка забезпечує половину всієї експортної виручки економіки та близько третини доходів федерального бюджету, залишається залежною від іноземного обладнання.

– Зараз російським нафтовикам не вистачає близько 200 позицій різного обладнання. Це приблизно 14% від 1400 одиниць різної техніки та обладнання, яке необхідно, щоб «нафту знайти, видобути та переробити».
– Щоб усунути цю залежність і розробити російські аналоги імпортних технологій, потрібно не менше трьох років і трильйон рублів.

3. У російському Центробанку визначили три перешкоди розвитку російської економіки: дефіцит робочої сили, обмеження на доступ до технологій та нестача інвестицій.

– Голова ЦБ рф повідомила, що екстенсивне зростання неможливе, зростання може бути тільки за рахунок продуктивності праці, а продуктивність праці – це технології.
– Для розвитку технологій потрібні довгострокові джерела інвестицій.

4. У червні доходи росії від нафти зросли майже на 50%.

– Державні доходи росії від нафтової галузі в червні були майже на 50% вищими, ніж роком раніше, оскільки російські виробники адаптувалися до міжнародних санкцій і отримали вищі ціни на експортну нафту.
– Податки, пов’язані з нафтою, збільшилися до 6,7 мільярда доларів минулого місяця порівняно з 4,5 мільярда доларів у червні 2023 року.
– Загальні доходи від нафтогазової галузі зросли на 41% до 746,6 мільярда рублів. Зростання відбулося на тлі підвищення цін на нафту марки Urals, а також ослаблення рубля.
– Міністерство фінансів рф розрахувало червневі податки, виходячи з ціни нафти Urals у 67,37 доларів за барель, порівняно з 53,50 доларів рік тому.
– Водночас, російська валюта знецінилася на 15% у розрахунковому податковому періоді порівняно з минулим роком до 90,88 за долар США, що сприяло збільшенню надходжень до бюджету.

5. росія купуватиме у Північної Кореї мило, предмети особистої гігієни та туалетне приладдя.

– Заявку на реєстрацію товарного знаку для відповідної продукції подала компанія «Рьонгаксан Соап Факторі» з Пхеньяну.
– Також північнокорейські виробники розглядають можливість постачання в рф джинсів, сумок та взуття.
– Тим часом резолюція Ради Безпеки ООН 2017 року, яку було підтримано і росією, безпосередньо забороняє експорт текстилю з КНДР. Такі санкції були накладені на Пхеньян, щоб відрізати його від джерел іноземної валюти, яка може бути використана у його програмах зі створення ядерної зброї та балістичних ракет.
– Також Рада безпеки ООН заборонила використовувати робочу силу з КНДР, оскільки північнокорейські робітники відраховують до 70% зарплати державі.

6. Китай продовжує постачати в країну-агресорку рф товари подвійного призначення і таким чином підживлює війну росії проти України, заявила посол США при НАТО Джуліанна Сміт.

«Ми проводимо багато часу тут, у штаб-квартирі НАТО, говорячи про поглиблення стосунків між КНР і росією. Китай за кожної зручної нагоди намагається стверджувати, що він є нейтральним гравцем у цій війні в Україні. Але насправді КНР постачає довгий список компонентів подвійного призначення, як-от верстати та мікроелектроніка, які дають змогу росії вести цю агресивну війну в Україні. Тому тут, у НАТО, ми намагаємося показати, що КНР більше не є нейтральним гравцем, і попередити Китай про ризики, пов’язані з підтримкою Росії в цій неспровокованій агресивній війні», — сказала дипломатка.

7. США та ЄС посилили тиск на банк Raiffeisen через зв’язки з росією.

– Тиск на Райффайзенбанк з метою послаблення його зв’язків з росією зростає, як з боку США, так і з боку Європейського Центробанку. Райффайзен, як і Австрія, перебувають на передовій глобальних зусиль Сполучених Штатів, спрямованих на ізоляцію росії посиленням санкцій проти банківської діяльності та перекриттям доступу до західних товарів.
– Агентство Reuters поспілкувалося з більш ніж десятком осіб, включаючи високопосадовців, які брали участь у переговорах з регулюючими органами США, Австрії та Європи, а також із джерелами, які безпосередньо знайомі зі стратегією банку.

Автор