Прокуратурою АР Крим здійснюється процесуальне керівництво у понад 1300 кримінальних провадженнях за фактами вчинення правопорушень на тимчасово окупованій території півострову Крим

У середу, 22 серпня 2017 року, відбулася прес-конференція прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова щодо результатів роботи за рік на посаді прокурора.

Під час свого виступу Гюндуз Мамедов розповів про основні напрями роботи, які були визначені як пріоритетні.

Зокрема, мова йде про розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, порушення прав і свобод людини, незаконного привласнення державного майна та заволодіння майном приватних осіб, а також розслідування злочинів щодо порушення законів та звичаїв війни (воєнні злочини) та збір доказів до Міжнародного кримінального суду.

«Одним із головних завдань прокуратури автономії є притягнення до відповідальності осіб, причетних до окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь», – зазначив прокурор АР Крим.

У зв’язку з цим прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 192-х кримінальних провадженнях щодо правопорушень, передбачених ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

«До судів уже скеровано обвинувальні акти щодо 49 колишніх депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, 3 перші обвинувальні акти відносно екс-депутатів Севастопольської міської ради та інших громадян, які закликали до зміни територіальної цілісності України», – зазначив прокурор.

Що стосується порушення прав і свобод людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у понад 150-ти кримінальних провадженнях, у тому числі і щодо порушення прав представників засобів масової інформації.

«У 23-х кримінальних провадженнях за фактами незаконного перешкоджання професійній діяльності журналістів нами перевіряється понад 500 таких фактів», – сказав Гюндуз Мамедов.

За його словами, в рамках цих проваджень уже проведено більше 700 процесуальних дій.

Наразі прокуратурою АР Крим здійснюється процесуальне керівництво у понад 1300 кримінальних провадженнях, прокурорами взято участь у понад 800 судових засіданнях.

Джерело