Санкції на часі. 03.05.2023

Ростислав Павленко

Перебором ключових фраз спробуємо вийти з-під обмежуючої дії алгоритмів, надто чутливих до епітетів на адресу агресорів. І продовжимо аналіз впливу санкцій союзників на росію.

Економіка росії зберігає запас міцності. Однак робота зі спрямування її до дна триває.

Аналітична Рада в США розмістила на своєму сайті базу даних, яка дозволяє відслідкувати вплив санкцій, задіяні сектори і навіть прогалини у їх роботі.

А в динаміці ефект від санкцій за попередні дні виглядає так:

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Дефіцит федерального бюджету росії в 2023 може перевищити прогноз, це вже визнає очільник російського мінфіну.
– За підсумками 2022 року імпорт із держав, які російська влада називає «не дружніми», впав на 47%, до $80,2 млрд.
– Доходи росії від нафти та нафтопродуктів скоротилися майже на третину за підсумками першого кварталу 2023 року.

2. Втрати економіки.

– Росстат засекретив статистику з видобутку нафти на росії.
– Дані про виробництво скрапленого природного газу поки не засекречені. Але скоро будуть, бо порівняно з I кварталом 2022-го, виробництво СПГ у перші місяці 2023-го впало на 7,2% і склало 8 млн. тонн.
– Продажі російської сільгосптехніки в першому кварталі впали майже на 8% у грошовому вираженні.
– На росії виник дефіцит ключового компонента для виробництва фанери — фенольної формальдегідної смоли, через що низка підприємств може зупинити випуск або суттєво підняти ціни.

3. Пошук лазівок.

– Індія стане цього місяця найбільшим постачальником очищеної нафти до країн Європи. Сировину зі значними знижками Індія закуповує у рф.
– путін своїм указом дозволив поставки нафти та нафтопродуктів за договорами з дружніми країнами, укладеними до 1 лютого, з урахуванням «стелі» цін. Він вніс зміни до свого указу від грудня, який заборонив постачання будь-якому іноземному бізнесу та громадянам, якщо контракт враховував «стелю» цін.

4. Перекриття лазівок.

– Європейська комісія вивчає механізм покарання країн, які реекспортують товари до росії. ЄС пригрозив санкціями Узбекистану через «паралельний імпорт» до росії. Невдовзі перед тим США пригрозили Казахстану санкціями щодо компаній і банків, що працюють з рф.
– Державний банк Індії, найбільший кредитор країни, перевіряє роботу індійських нафтових компаній Indian Oil Corp., Bharat Petroleum Corp. Ltd та Hindustan Petroleum Corp. Ltd. щодо обходу санкцій проти росії.
– Німеччина веде переговори з ЄС та США щодо обмеження експорту до Китаю хімікатів, які використовуються для виробництва напівпровідників.

5. Самопочуття на росії.

– Постачання російської горілки на експорт через санкції скоротилося майже на 80%. Росіянам більше дістанеться, але не надовго.

І далі ж буде.