Окупанти повністю знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин (відео)

У Харкові війська рф повністю знищили єдиний в Україні Національний центр генетичних ресурсів рослин. Про це повідомив у Ютубі доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр’єва Сергій Авраменко, передає Укрінформ.

«Насіння вже готували до сівби (для сортооновлення, коли раз на кілька років засівається наявне насіння та закладається на зберігання нове – ред.), і з березня співробітники мали вже засівати колекцію. Після того, як прийшов «руській мір», як прийшла ця орда «асвабадітєлєй», все перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. Це світова колекція. В тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній поплавився. Вигоріло все», – розповів Авраменко.

За його словами, в банку зберігалося понад 160 тис. сортів і гібридів із усього світу. Він наголосив, що на території не було військових чи тероборони.

«Це суто наукова установа, яка умисно нищилася, прицільно били саме в те місце, де зберігався банк генетичних ресурсів рослин», – сказав науковець.

Банк, що має давню історію, зберігся навіть за часів німецької окупації, однак не пережив військових рф.

«Мені сумно казати, що за часів гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищували цієї колекції, а навпаки намагалися зберегти, щось приховати, бо знали, що і їхнім нащадкам це знадобиться. Бо це питання продовольчої безпеки кожної країни. Селекціонери з усього світу, всіх країн, у тому числі росії, замовляли і одержували зразки з цього генофонду, щоб створювати свої сорти, адаптовані до місцевості», – зазначив науковець.

Як повідомляв Укрінформ, матеріал для селекції нових сортів сільськогосподарських культур і досліджень зберігався в спеціальних сховищах за мінусових температур.

Джерело

Фото: скрин відео