Вгадайте, хто допоможе Фірташу красти в українців десятки мільйонів доларів ще до весни?

Антон Швець

Вгадайте, хто допоможе Фірташу красти в українців десятки мільйонів доларів кожен місяць до весни? Хто ця підступна людина?

Як ви знаєте, в нашій країні є уряд та влада, а також особисто Володимир Зеленський та Андрій Єрмак, які боронять Україну від… всього на світі. Боронять так відчайдушно, що навіть не мають часу побачити власних дітей або навіть не мають часу завести дружину чи відзначити день народження.

А є в нашій країні зрадники та агенти Кремля. Ті, хто постійно заважає владі перетворити Україну на країну мрії. Ті, хто заважають владі посадити мільярд дерев та хабарників, ті, хто заважають знищити владі бідність, олігархів та корупцію. Ті, хто послаблюють нашу країну, щоб здати її Росії.

І якщо дуже уважно подивитися на документи уряду та парламенту, то виходить, що перші та другі – це одні й ті самі люди.

Дивіться. У нас в країні, як ви знаєте, енергетична криза. Вже всі перестали приховувати те, що відомо давно, – що газу, скоріше за все, не вистачить на весну, якщо зима та весна будуть холодні. Держава зараз повинна економити газ, інакше його може не бути весною, і Росія зможе на нас добряче натиснути.

Здається, всі патріоти України зараз повинні економити газ задля того, аби навесні мати аргументи для спротиву Росії. Економити зараз, щоб люди не мерзли, і рейтинг Зеленського не падав ще нижче навесні. Економити зараз, щоб не було бунтів та протестів.

Так?
Ні.

Відкриваємо проект постанови Кабміну.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пропонує зобов’язати ОГТСУ (оператор нашої магістральної газової труби) віддавати газ Фірташу по 7420 гривень за тисячу кубів. До весни. В сенсі, до квітня. І з листопаду, ЩО ВЖЕ МИНУВ. Пільговий газ Фірташу віддадуть на покриття виробничо-технічних витрат в його мережах. Це типу втрати на аварії, несправності та транспорт газу. Нагадаю, що зараз ринкова ціна на газ 33 000 гривень за тисячу кубів була в листопаді. На грудень буде десь в районі 38 000 гривень на тисячу кубів. Голосувати на Кабміні за це будуть орієнтовно у середу. Повний документ можу скинути журналістам на запит.

В чому замут?

В тому, що Фірташ краде газ за допомогою списання на виробничо-технічні витрати. Аварії та витоки газу у мережах Фірташа значною мірою фіктивні. Які є докази? Вони взагалі є?
Є і дуже прості.

По-перше, після того, як росіяни передали Фірташу його облгази, обсяг виробничо-технічних витрат у його облгазах всього за пару років збільшився в середньому у 9 раз. Як так сталося? Заіржавіли труби саме у Фірташа? Ні. Це фіктивні аварії та фіктивні витоки газу, а труби як валялися, так і валяються. Я бачив акти, наприклад, з Запоріжжягазу з групи РГК Дмитра Фірташа, де виток повинен був тривати декілька тижнів (при такому тиску та діаметрі труби для такого обсягу втраченого газу). Факел типу горів величезний. Декілька тижнів, ага. Тобто це все фікція, і, насправді, Фірташ продає цей газ за бабло або передає своїм підприємствам і також отримує бабло. Це крадіжка і не дуже щоб прикрита.

Зараз навіть хлібозаводи зупиняються, бо дуже дорогий газ, і тільки хімпром Фірташа працює без зупинки. ОПЗ вже зупинився давно також, але не тільки в нашій країні підприємства встають через ціни на газ. Майже у всій Європі (яка не може собі дозволити довгі контракти) хімпром зупинився або готується зупинитися, але Фірташевський в нашій країні працює.

Дивна в нас країна, цікаві в ній аномалії. Але це не дивує Шмигаля і він виписує Фірташу газ, і питань ніяких Фірташу не задає. Чомусь. Дуже складно, мабуть, зрозуміти, звідки у заводів Фірташа дешевий газ, коли дешевий газ в країні віддають буцімто тільки населенню.

Але окей. Як ще довести, що Фірташ краде на виробничо-технічних витратах, так, щоб навіть Шмигаль зрозумів?
Дуже просто і це є навіть у тому документі, який пропонує підписати Шмигаль.

Ось дивіться, давайте порівняємо, наприклад, Дніпро та Київ, бо вони там із міст йдуть окремо. Площа Києва в два рази більша за площу Дніпра. Тобто потрібно більше труб, вони довші, прокачати по ним газ складніше і таке інше. Населення Києва майже в три рази більше за населення Дніпра, тобто в Києві в три рази більше абонентів. Здається, і виробничо-технічні витрати в Києві мають бути вищі за Дніпро. Бо більше труб до більшої кількості домівок, плюс забудова, коли постійно рвуть чужі комунікації, плюс площа міста та складний рельєф, плюс аномальне навантаження на систему, що постійно зростає і таке інше.

То виробничо-технічні витрати газу в Києві більші за Дніпро?
Ні.
Може вони однакові хоча б?
Ні!

Виробничо-технічні витрати Дніпрогазу у ДВА С ПОЛОВИНОЮ РАЗИ БІЛЬШІ за Київгаз. Чому? Бо Дніпрогаз входить до РГК Дмитра Фірташа, а Київгаз – ні. Ось і всі причини, насправді. В таблиці також дуже легко порівняти розгалуженість мереж і обсяг виробничих і технічних витрат і всюди можна буде помітити, що у Фірташа вони АНОМАЛЬНО високі, на відміну від інших облгазів.

З нинішніми цінами на газ цю табличку до документу дуже просто читати. Це мільйони доларів замість тисяч кубів. Ось у Дніпрі Фірташ у листопаді вкрав газу за таким розрахунком десь на 2 мільйони доларів. І в грудні на два мільйони вкраде. І далі до весни. І це тільки в одному місті, у Дніпрі. А є ж ще й область. А ще інші області та міста.

Ось, наприклад, у Харкові витрати також більші за Київ майже у два рази. Десь мільйон спиляє Фірташ. Бо також у РГК Фірташа Харківміськгаз.

Ось, наприклад, на Київську область пільгового газу Фірташу віддадуть на 12 мільйонів доларів. Скільки там насправді витрат, ніхто не знає. Але навряд чи більше ніж на весь Київ, більшість мереж нові, а абоненти сгруповані. Просто на області легше списувати, тому і суми аномальні.

Скажіть, як прем’єр-міністр може, пропонуючи такі документи на Кабмін, не задавати собі прості питання? Чому витрати на Дніпро та Харків більші за Київ? Чому все стало, навіть хлібозаводи зупиняються масово, бо газ дорогий, а заводи Фірташа працюють? У заводах Фірташа в собівартості продукції 80-90% – це газ. В собівартості хлібу частка газу значно менша, але Фірташ працює, коли хлібзаводи встають. Чому? Як?

Чому не задає питання собі Шмигаль, що ми будемо робити навесні, коли всі ці сотні мільйонів кубометрів газу Фірташ вкраде, і ми втратимо і гроші, і газ. Де ми будемо брати газ навесні, якщо не буде транзиту? Де ми будемо брати гроші, якщо ти віддав газ по 7 із половиной тисяч гривень, коли від коштує 35 тисяч? Що ми будемо робити навесні?

Пан Шмигаль збирається разом з Зеленським та Єрмаком повзти до Кремля по дешевий газ?
Ну повзти-то можете, а от повернутися вже ні.

А ви, дорогі читачі, собі задайте запитання. Якщо навесні люди вийдуть на вулиці через холод у домівках та віялові відключення світла, їх будуть звинувачувати в тому, що вони заважають владі боротися з Росією? Думаю, будуть.

Дивна ситуація. Крадуть та витрачають газ зараз Фірташ та Шмигаль під дахом Зеленського та Єрмака. Але вони патріоти, хоча до вигідної для Кремля ситуації ведуть нас саме вони.

Хто ж ці люди, які послаблюють країну на догоду Кремлю, якщо такі люди як Зеленський, Єрмак та Шмигаль захищають нас від російського нападу?

Не знаю, піду почитаю опешних блогерів, може, вони щось знають.

* * *

Для тих, хто цікавиться яка в нас буде зима, та куди Україну приведе Зеленський у лютому. У простих та підтвердженних цифрах.

Я тут вчора пост написав (див. вище).

Про те, що Шмигаль змусить ОГТСУ (оператора магістральної газової труби) подарувати Фірташу десятки мільйонів гривень. І до мене набіжали представники Фірташа з розповідями, що покажіть постанову, це все не правда, какіє ваши доказатеєльства, та всяке таке інше.

Тримайте докази. Точніше, це для мене докази, а взагалі-то цей документ розповідає нам, що насправді з нашою енергетикою.

Цей документ було розіслано ОГТСУ сьогодні (21.12.2021 р.). Декілька годин тому. В цьому документі ОГТСУ розповідає, що не може віддати Фірташівським облгазам газ, бо це протирічить, наприклад, закону та кодексу газотранспортної системи. Не дарма Демократична Сокира воювала за кодекс ГТС ще три роки тому. Та війна допомагає всім боротися з Фірташем сьогодні. А ще у ОГТСУ просто немає стільки газу. А якщо газ купувати буде ОГТСУ, то вже у лютому в ОГТСУ не буде ніяких коштів. Ще раз, це не я пишу, це оператор магістральної газової труби пише:

«У тому випадку, якщо відбори Операторів ГРМ на ВТВ не будуть покриті належним постачальником … Оператор ГТС … буде вимушений здійснювати закупівлю природного газу … на ринкових умовах … що призведе до ПОВНОГО ВІДТОКУ ЛІКВІДНОСТІ у Оператора ГТС та значного дефіциту коштів вже у лютому 2022 року».

Цей документ цікавий більшою мірою журналістам та експертам, але там є і частина для населення. Дуже страшна частина. Ось ця частина. Це про залишки газу в Україні, і що нас чекає навесні. Чи вже у січні.

Коротше, голова магістральної труби нам повідомляє, що, за їх розрахунком, БЕЗ ДОДАТКОВОГО ІМПОРТУ ГАЗУ очікуваний дефіцит газу під час пікового похолодання складає:

• у січні (тобто вже через пару тижнів) – 128 млн кубів,
• у лютому – 240 млн кубів,
• у березні – 1100 млн кубів.

По цінам на зараз це, відповідно, 250, 500 та 2000 мільйонів доларів плюс-мінус. Сукупно – 2,75 мільярдів баксів. Або 1468 мільйонів кубометрів газу до березня, якщо точно. Півтора мільярда кубів у той момент, коли газа не буде ні в кого, і його нема де буде купити.

Який стан у Нафтогазу з грошима? Знову відповідає ОГТСУ:

«При цьому, негативний небаланс газу ТОВ «ГК «Нафтогаз України» в листопаді 2021 року склав 34,8 млн.куб.м. на суму 1,2 млрд.грн. Таким чином, ТОВ «ГК «Нафтогаз України» здійснює постачання природного газу споживачам не за рахунок власних ресурсів газу, що вимагається від «постачальника останньої надії», а за рахунок відбору газу Оператора ГТС із газотранспортної системи (далі – ГТС). Вказана сума плати за негативний небаланс вже є простроченою, що створює значні ризики для фінансової стабільності Оператора ГТС».

Ще раз. Це не я пишу. Це офіційний документ відповідальної особи, надісланий у Кабінет Міністрів, Міненерго, НКРЕКП та у Офіс Президента.

Уліточка, це пздц.