Маркер невідворотності «великого шухера»

Ірина Геращенко

Фракція «Європейська Солідарність» визначиться з голосуванням щодо відставки міністра ВС після дискусії на нашому засіданні.

Ми єдина політична сила, яка не несе відповідальності за уряди Зеленського, адже тільки «ЄС» не голосувала за жодного міністра, всі інші фракції підголосовували.

Ми системно критикували МВС за політизацію роботи, наші депутати були на всіх судах у сфальсифікованих справах волонтерів і ветеранів, суспільство і досі чекає справедливості у справах про жорстоке зґвалтування в поліцейському відділку в Кагарлику, про вбивство п’ятирічного хлопчика п’яними ментами, по інших резонансних справах. А деякі заступники міністра, схоже, зарплату отримують за критику Порошенка, а не за виконання своїх прямих обов’язків.

Але маємо все більше фактів, що Авакова наполегливо попросили написати заяву не лише через його надполітичну вагу і заматерілість, не за скандальну справу Шеремета, а тому, що чесні поліцейські лише протягом останнього тижня зафіксували трьох п’яних слуг, які вчинили ДТП в стані алкогольного і наркотичного сп’яніння, які билися і хамили людям.

Зеленському це не сподобалося, бо його ідеологія: кварталу – все, ворогам – закон. Арсен Борисович багато в чому допоміг приходу зеленої команди до влади, хоч чудово знав, що ці хлопці не мають нічого спільного з ідеалами Революції Гідності. Але, на жаль, на якихось етапах кар’єрних поворотів принципи відходять на другий план…

Р.S. З Арсеном Аваковим ми знайомі з 2003 року, разом пройшли Помаранчевий Майдан і Революцію Гідності, мали різні взаємини. Разом боролися з режимом Януковича і путінською камарильєю й розійшлися в поглядах, коли контрольовані ним «нацжони» принижували П’ятого Президента і спільну роботу нашої політичної команди.

* * *

Ну, й ключовий момент у відставці Авакова.

Зеленський і слуги вчергове плюють на Конституцію і парламентсько-президентську республіку. Аваков пише заяву на вимогу Зеленського. А наступника називає не монобільшість, не уряд, який має запропонувати парламенту кандидатуру нового міністра, а сам Зеленський.

Вся ця історія свідчить, що це демократу Порошенку і його партії Аваков і партнери по коаліції могли диктувати умови, блокувати рішення і т.д. Це був діалог.

Безідейному Зеленському, в якого не партія, а зібрані дивним чином різні люди, Аваков кориться. Слуги помножені на нуль, з ними навіть для форми ніхто не веде жодних консультацій щодо кадрових призначень. Все вирішує ОП.

Ну, й другий урок – підігрування на виборах опоненту твого опонента не дарує кадрову індульгенцію на все життя.

А третій і ключовий – Зеленський прибирає всіх від влади і потоків. Він має залишитися один з абсолютно на 200% своїми людьми. З абсолютною повнотою влади і на потоках. Це не остання гучна відставка цього року.

Виборцям однаково. Вони підписалися на все це в 19-му.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Помилуйтеся яка краса. Директор (все ще) департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко, схоже, озвучує байку, яку тепер Аваков і його фан-клуб будуть волати на всіх кутках. Це він на своєму ФБ вирішив подяку Авакову висловити, і в коментах сталося дивовижне.

Виявляється Ріффмастера, Дугарь і Кузьменко за ґратами тримали законно, бо Ріффмастер, Дугарь і Кузьменко – агенти якоїсь спецслужби. Прямо гублюся, якої це – МІ-6 чи Моссад? Шевченко тонко натякає, ніби Шеремета вбили оті спецслужби, в яких Ріффмастер… Ви багато знаєте рок-співаків, які підпрацьовують кілерами у спецслужбах? Я не знаю жодного. Але як говориться в старому анекдоті: “Куме, я скажу – а ви виправдовуйтеся”.

Агов, журналісти! Не кортить запитати Шевченка про яку-таку спецслужбу йдеться, і чим Шевченко готовий підтвердити свої слова? Чи ця тема не на часі? Знову…

А то ж можна і протилежне припустити, що як раз Шевченко, Геращенко, Аваков і Боцман – агенти спецслужби. Певної… 🇷🇺


Гліб Бабіч

З огляду на те, що нам бадьорими темпами будують диктатуру, я боюся засмутити всіх, хто рве баяни з приводу відставки Авакова, і паралельно засмучуся сам.

Те, що я передчуваю далі, дуже далеко від свята перемоги над пекельними силами. Тому що чорт – суща дитина в порівнянні з повноцінним дияволом влади, яка втратила обмеження. Тому персона того, хто прийде, не так важлива. Важливий повний, абсолютний контроль. Який гряде.

Для цілісної картинки 3,14деця не вистачало одного пазла. Безумовного управління УСІМА силовими структурами. І ця деталь запросто перетворює смішну картинку цирку з клоунами в повноцінний репресивний апарат. У них тепер в руках не чарівна паличка (плач, Гаррі Поттер), а чарівна дубина.

Швидше за все, ця влада зробить для очищення образу Арсена Борисовича (з дитинства за нього) більше ніж всі піарники, разом з солодкогубим Антоном Геращенко. Тому що скоро старий, добре знайомий чорт може здатися нам янголом. Бо все пізнається в порівнянні.

Ми хотіли змін? Так.
А хтось думав, що зміни будуть на краще? Я не думав.
Але ми маємо пройти і через це.

Єдине на що сподіваюся – на Арсена Борисовича спишуть всі спільні тухлі справи. І хоча б кілька знакових закриють і відчепляться від людей. І для стартового піару бонус. І слідчих розвантажать. Тому що чую, у них скоро буде багато роботи. І багато хто з нас це відчує.

Йой, я знову згустив фарби? Нагнітаю? Ну, спочатку ви мені завжди це говорите.

Арсен Борисович, я не буду сумувати. Бо, по-перше, я вас ніколи і не любив. А скоріше, дуже навпаки. А по-друге, нам тепер все одно не дадуть на це часу. Зате за вас тепер ніхто не може ховатися. Ми залишилися з ними один на один. І це, без сумніву, добре. Стопудово.



Тарас Чорновіл

Аваков – чорт? Аваков чорт!
Авакофф фсьо? То всьо чи не всьо? Тут з відповіддю вже складніше.

Єдине, про що благаю: не почніть із нього зараз робити “невинну жертву режиму” та “майбутнього президента”. Бо такі замашки для нашого “мудрого наріду” дуже характерні. Єдине, що можна з певністю сказати, – це те, що після відходу Авакова ліпше, чистіше, вільніше не стане. Буде гірше. Бо суть зла, при всій одіозності Авакова, не в ньому самому, а в Зеленському та його жадному й наглому кодлі, яке рветься до абсолютної влади та всеосяжної корупції, сповідуючи десь китайські, десь лукашенківські або путінські стандарти. Хоча реально їм вдається аж надто точно копіювати всі дії Януковича. Надіюся, що й фінал.

Про Авакова щось позитивне сказати мені дуже важко. Був з ним у різних формах конфлікту та ворожості ще з початку 2002 року, коли той зайшов через чорний хід до команди Ющенка. Але Аваков має чуйку й розуміє, коли настає межа, яку переходити не можна.

Я не дуже вірю в глибину якихось патріотичних почуттів у Авакова, але пряма причетність (сильно перебільшена) до подій 2013-14 року все ж залишає якийсь слід у душі. Зелене кодло таких стримуючих факторів не має. Вони гидують Революцією Гідності, ненавидять Українську Армію, борються проти всього українського. Поняття свободи і для Авакова було чужим. А для цих воно відверто вороже. І найтупіші з них уже неприховано анонсують переслідування в Україні за дописи в фейсбук чи “неправильні” фрази в ютюб.

Чи був Аваков стримуючим фактором від жорстоких репресій та дикого, по-білоруськи, розгону протестних акцій? Скорше, ні. Він уже потренувався на ФОПах і пішов би й далі. Але це “далі” мало свою межу, встановлену тією ж сакраментальною чуйкою Авакова та його здатністю до самозбереження. У цих виродків нічого подібного нема.

Тому поступово, не зразу, але до осені ми дійдемо до дуже небезпечних подій. Враховуючи очікування й готовність Путіна, Зеленський зможе до кінця року виконати свою місію з остаточного демонтажу Української Держави. Уже нема нікого поряд, хто міг би нагадати, чим це закінчиться.

А щодо самого факту відходу Авакова і його мотивів, то тут ще поки більше знаків питання, ніж відповідей. Я про це буквально на ходу, пережовуючи інформацію, ділився вчора в прямому ефірі на Анексія.нет. Тут пропоную запис:

 

Там нема остаточних відповідей з претензією на непомилковість. Єдине, мені здаються більш імовірними кілька тез:

– Авакова не пішли, він пішов сам.

– Пішов на радість компанії Зеленського, тому розлучення вийшло швидким і не конфліктним. Зеленський взнав про відхід десь за день-два, тому не було несподіванки, організували зарання засідання фракції з ним, вибрали кандидатуру.

– Головний мотив Авакова – те, що підказує йому його чуйка. Мовою оригіналу: “Шото кажєтся мнє, што ми наканунє огромного шухєра”. Під час цього шухєра Аваков має опинитися на правильному боці, у головному штабі правильних хлопців та точно не серед лузерів, приречених програти. Чуйка Авакова не є інструментом миттєвої дії, часто працює з відкладенням у часі, але безпомилково. Шухєр буде, Зєля злетить, а Аваков знову в’їде у владу на білому конику, що мене дуже мало тішить, але починаю на такі речі реагувати десь, як на неминучу порцію зла.

– Поки з Зеленським у Авакова відбувся якийсь розмін, суть якого не зовсім зрозуміла. Може Аваков зумів переконати Зебубочку, що це він йому робить гігантську послугу, коли відходить сам і без скандалу?

У цьому контексті показова фігура наступника. Монастирський ще ближчий до Авакова, ніж був уже відставлений Криклій. Він з аваківсько-геращенківського Інституту Майбутнього. Також працював помічником у Антона Геращенка. Від подібних людей у Зеленського якраз поступово зачищають уряд, а тут призначення саме такого на важливу посаду… Інтрига ще деякий час зберігатиметься. Чітких пояснень у мене нема.

– Останнє. Теза, що Авакова зняли, аби призначити його політичним спойлером проти Порошенка та різати його електорат, мені видається наївною. Аваков не пішов би на роль примітивного технічного кандидата. А його авторитет у колі прихильників Порошенка відверто мінусовий. Фраза “Аваков – чорт” саме звідти. Те, що 25% (тепер уже потенційні 35) не однорідні, – правда. І якась частка може купитися й на Авакова, але за принципом політичної ергономіки, – це повне безглуздя. На такі цілі краще витягнути якогось чергового умовного Вакарчука. Подібних ціла черга стоїть. І вони мітять у ближні оболонки електорального ядра Пороха, а не в далеку напів-випадкову периферію, як було б з Аваковим.

Його відхід – це його власне рішення з метою самозбереження в дуже непевній для нинішньої влади передреволюційній ситуації, а для нас маркер невідворотності отого “великого шухера”.

P.S. Гарно один з читачів тут щойно прокоментував: : “Це все, що треба знати про інсайдерів. Жоден “інсайдер зі своїми джерелами в оточенні…” не дав цього інсайду. Або Аваков гарно тримає інформацію, або всі інсайди мулька”. Дозволю собі повторити й власну відповідь: “Точно в ціль. Реального інсайду при несистемній владі в принципі не може бути. Хіба психоаналітик, який розбирає конфлікт лівої й правої півкуль мозку Бубочки”.



(кликабельно, посилання відкриється в новому вікні)

Автор