«Слуги народу» продовжують протидіяти утвердженню української мови як державної

Свій голос до хору тих, кому українська мова не на часі, долучив міністр культури Олександр Ткаченко.
Два місяці тому більше 40 «слуг» поставили свої підписи за ігнорування української мови в обслуговуванні споживачів – тоді було внесено до ВРУ законопроекти №4638 і №4638-2, якими робилися спроби законсервувати результати багаторічної русифікації.«Слугам», як і іншим українофобам, дуже муляє те, що з 16 січня набрала чинності норма про українську мову як мову обслуговування при наданні послуг. А разом з тим набрала чинності стаття 57, яка встановлює порядок накладення штрафів за порушення закону у сфері обслуговування споживачів, у тому числі, за повторне порушення.

Проект №4638 пропонував повністю вилучити механізм виконання норми закону про забезпечення обслуговування споживачів державною мовою. Якщо з 2021 року встановлювалися штрафи за невиконання статті 16 Закону про обслуговування споживачів державною мовою, то проектом №4638 ці норми пропонувалося «каструвати», жодних штрафів за порушення не встановлювати. Ще один альтернативний проект від СН був «м’якшим» – він пропонував скасувати штрафи за ігнорування державної мови у сфері обслуговування, відтермінувавши на 3 роки з часу набрання чинності Закону про «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

З протестом проти цих русифікаційних ініціатив виступили сотні українських авторитетних діячів у сфері науки і культури:

«Ми глибоко обурені законодавчими ініціативами депутатів фракції “Слуга народу”, спрямованими на руйнування механізмів захисту мовних прав українців і закликаємо владу відмовитися від цих ініціатив… Внесення депутатами фракції «Слуга народу» законопроектів 4638 і 4638-2 є відвертою провокацією, що загрожує національній єдності й правам мільйонів людей» – йдеться у заяві, яку підписали такі авторитети як академік Ігор Юхновський, співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс, режисер, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв.

Вчора міністр культури Олександр Ткаченко долучив свій голос до голосу тих, кому дуже муляє українська мова. Він зробив заяву з 90-х років ХХ століття – вже 30 років ми її чуємо в різних інтерпретаціях від різного роду українофобів:

«Але українізація має бути м’якою. Так, захищаючи нашу мову від агресивного впливу, ми іноді поспішаємо. Я про розроблений закон про обов’язкове спілкування українською в установах і штрафи за його невиконання. Моя особиста точка зору – треба починати не з продавців, касирів чи офіціантів, а з чиновників і держслужбовців».

До відома Ткаченка – норми закону про державну службу в Україні щодо знання державної мови вже діють більше 20 років. Але досі без дієвих заходів впливу забезпечити знання державної мови серед держслужбовців так і не вдалося. З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою, який можна отримати за результатами спеціального іспиту. Але і цей термін «слуги» хочуть відтермінувати. Тому, щоб держслужбовці знали державну мову, треба просто виконувати закон, а не шукати способів його ігнорувати.

Не зрозуміло, що має на увазі Ткаченко, коли каже: «починати не з продавців, касирів чи офіціантів». А хто сказав, що з них треба починати? Відновлення Незалежності України відбулося 30 років тому, коли ж тоді починати забезпечувати можливість для українців, щоб їх врешті обслуговували державною мовою?

Варто зауважити, як свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group, більшість опитаних українців (51%) підтримує перехід сфери обслуговування на українську мову. Протилежної точки зору дотримується лише кожен п’ятий (20%) опитаний. Ще для чверті жителів країни (26%) нова норма закону байдужа, 1% – вперше про це чують, а 2% – не визначилися.

Це вже не вперше партія Зеленського оголошує хрестовий похід проти української мови. Згадаємо, як активно партія влади СН просували законопроєкт Максима Бужанського №2362. Цей проєкт передбачав внесення змін до законів про мову і про освіту, які передбачали не лише зрив переходу з 1 вересня 2020 року майже 200 тис. школярів на українську мову навчання, «але і створення законодавчих передумов для тотальної русифікації шкільної освіти». У липні 2020 року на Погоджувальній раді наполягав на включенні до порядку денного засідання Верховної Ради законопроєкту №2362 голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Джерело